Region

Bez dogovora u vladajućoj većini Crne Gore: Deo partija za novu vladu, deo za rekonstrukciju postojeće

Komentari

Autor: RTCG

19/07/2021

-

21:06

Bez dogovora u vladajućoj većini Crne Gore: Deo partija za novu vladu, deo za rekonstrukciju postojeće
Bez dogovora u vladajućoj većini Crne Gore: Deo partija za novu vladu, deo za rekonstrukciju postojeće - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici parlamentarne većine u Crnoj Gori na trećem sastanku nisu postigli dogovor o rješavanju krize vlasti, kazao je nakon sastanka Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), a prenosi RTCG

On je naveo da dogovora nema ni na nivou velikih političkih subjekata jer je, kako je naveo - deo partija je za izbor nove vlade, dok su drugi za rekonstrukciju.

Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Demos su, kako kaže Danilović, zainteresovani samo za izbor nove Vlade, a ostali su, kako dodaje za neku vrstu rekostrukcije. Demokrate i GP URA , kako ističe Danilović, nisu za rušenje Vlade, ali za njih popravljanje ili rekonstrukcija dolaze u obzir.

"Mi smo danas u statusu quo i mislim da on ne donosi dobro ni Vladi, ni građanima", kazao je Danilović. 

Danilović: Svi smo nezadovoljni

On se, kako prenosti RTCG,  nada da bi moglo doći do novih sastanaka predstavnika najvećih partija.

"Izvesno je da smo svi na različite načine nezadoviljni radom vlade", naveo je Danilović i dodao da niko nije rekao da ne bi dirao ništa.

"Ja nisam optimista", kazao je Danilović i dodao da je rekonstrukcija Vlade izgledala kao više moguće rješenje.

"Nismo pristajali samo na to da se u ovom trenutku organizuju izbori, jer smo sigurni da parlamentarna većina i manjina i naš parlamentarni sistem nisu za to spremni", poručio je Danilović.

"Da li će to biti rekonstrukcija ili izbor nove vlade ja to u ovom trenutku ne znam", naveo je Danilović.

Lider Prave CG Marko Milačić je kazao da je ta stranka za dogovor i kompromis i pozvao i ostale partije da se okrenu dogovoru.

"Očigledno da je veći problem unutar parlamentarne većine nego unutar Vlade. "vo vidite treći put nikakvog pomaka nema", poručio je Milačić.

URA za rekonstrukciju

Poslanik GP URA Miloš Konatar ponovio je da je savez koji predvodi ta partija za rekonstrukciju ili unapređenje rada Vlade uz poštovanje Sporazuma potpisanog nakon prošlogodišnjih izbora.

“Protiv smo rušenja Vlade, Vlada ima našu podršku. Ko god smatra da Vladi treba izglasati nepoverenje to može da pokrene u Skupštini, ali mi nećemo biti partneri u takvom nečemu”, poručio je Konatar.

Naveo je da za GP URA rekonstrukcija Vlade znači poboljšanje Vlade, ali da Vlada mora sačuvati nestranački karakte i glavne spoljnopolitičke ciljeve.

“Uslov svih uslova je poštovanje principa koji su sadržani u Sporazumu od 8. septembra 2020.”, zaključio je Konatar.

DF za novu vladu

Demokratski front saopštio je da na današnjem sastanku predstavnika parlamentarne većine nije došlo do dogovora o razrešenju krize zbog isključivosti premijera Zdravka Krivokapića i predsednika Skupštine Alekse Bečića.

Iz te stranke su poručili da ostaju pri stavu da je izbor nove vlade i novog premijera model za razrešenje aktuelne krize.

"Krivokapić i Bečić, ostavši u ubedljivoj manjini, grčevito braneći svoje fotelje i lične interese i ne prihvatajući pravila demokratije i ponuđeni kompromis, preuzimaju odgovornost za sve što će se u budućnosti dešavati", navodi se u saopštenju DF.

Krivokapić za ekspertsku vladu

Premijer Zdravko Krivokapić poručio je danas da aktuelnu Vladu niko ne može tako jednostavno da zameni nekom drugom, jer bi se tu, kako kaže, govorilo o ličnim partijskim interesima.

“Sve dubinske funkcije dobili su kako su želeli jedino što su nezadovoljni jeste što nisu vidljivi u Vladi, što nemaju neka potpredsednička mesta ili ministarstva”, kazao je Krivokapić i ponovio da ostaje pri stavu da je ekspertska vlada najbolje rešenje.

“Naravno da bi bilo dobro da sve što možemo unapređujemo, ali ne da unapređujemo da bi neko politički profitirao, nego da unapređujemo da bi građani i narod osete benefite tih promjena”, kazao je Krivokapić, novinarima u Andrijevici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa