Region

Završen sastanak u Podgorici, lideri DF-a traže novu vladu ili izbore do kraja godine

Komentari

Autor: CDM

24/06/2021

-

21:03

Završen sastanak u Podgorici, lideri DF-a traže novu vladu ili izbore do kraja godine
Završen sastanak u Podgorici, lideri DF-a traže novu vladu ili izbore do kraja godine - Copyright Wikipedia.org/Mazbln

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Crne Gore večeras je završen sastanak lidera parlamentarne većine, a lider SNP-a Vladimir Joković rekao je da preovladava želja svih predstavnika parlamentarne većine da se dođe do dogovora o budućnosti Vlade.

"Imam osećaj da je moguće postići dogovor kako bi ova parlamentarna većina mogla da funkcioniše", rekao je Joković, koji veruje da će konačan dogovor biti postignut na sastanku sledeće nedelje.

On je naveo da je tokom sastanka preovladalo mišljenje da je ovakvo stanje neodrživo, prenosi RTCG.

Prema njegovim rečima, čuli su se različiti predlozi, od toga da se ide na izbore do toga da se mora razgovarati.

Joković je kazao da je sastanak parlametarne većine protekao u tolerantnoj i otvorenoj atmosferi, sa željom da se svi problemu između većine i vlade prevaziđu.

"Nije bilo nikakvih tenzija, što je krajnje ohrabrujuće", ocenio je Joković.

On je rekao da je bilo "radikalnih i manje radikalnih zahteva", ali da je želja svih da se dođe do kompromisnog rešenja.

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić ocenio je da je jedan od uzroka trenutne krize to što se parlamentarna većina nije sastajala, što je nazvao "velikom greškom".

On kaže da se na sastanku težilo da se dođe "do mogućeg kompromisa i sinteteze" i dodao da su bez povišenih tonova uspeli da ukažu na razlike.

"Dogovorili smo se i da u varijanti promena, te promene budu na bazi pravila i na bazi dogovora. Nije se imalo razloga za veliki optimizam imajući u vidu stepen napetosti, ali ja sumiram da je sastanak bio uspešan i da je približio stavove", naveo je Lekić.

Lider Prave Marko Milačić ocenio je da je dobro što su se sastali i dodao da je predlagao da se održi sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Milačić je kazao da se na sastanku čula i ideja o održavanju izbora do kraja godine i naglasio da se on tome protivi.

Sastanku su prisustvovali Andrija Mandić (Nova), Milan Knežević (DNP), Nebojša Medojević (PzP), Miodrag Lekić (Demos), Boris Bogdanović (Demokrate), Vladimir Joković (SNP), Marko Milačić (Prava Crna Gora), Maksim Vučinić (Radnička partija), Miloš Konatar (URA), Srđan Pavićević (Civis), Danilo Jokić i Dušan Slijepčević (Ujedinjena Crna Gora).

Sastanak su organizovali lideri Demosa i SNP-a, Miodrag Lekić i Vladimir Joković, preneli su podgorički mediji.

Premijer Krivokapić nije bio pozvan na sastanak.

Lideri DF-a nakon sastanka: Ili nova vlada ili izbori do kraja godine

Nakon današnjeg sastanka parlamentarne većine lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević su poručili da su nezadovoljni razvojem situacije i traže novu Vladu, kao i da aktuelni premijer Zdravko Krivokapić podnese ostavku. Oni poručuju da ako ne bude rešenja onda treba formiti prelaznu vladu i raspisati nove izbore koji bi bili održani najkasnije do kraja decembra.

Milan Knežević je kazao da su utvrdili da je trenutno stanje neodrživo i da se mora naći rješenja za izlazak iz krize.

"DF je prodložio novu vladu. Da sam na mestu Zdravka Krivokapića ja bih posle večerašnjeg sastanka podneo ostavku. Ako se radi o rekonstruisanoj Vladi onda je jasno da Krivokapić ostaje premijer. Ako se bira nova vlada onda se bira i novi premijer. Ukoliko nema rešenje onda treba da se formira prelazna vlada i raspišu novi izbori koji bi bili održani najkasnije do kraja decembra. Naše učešće u plenarnoj sali će do daljnjeg biti blokirano", zaključio je Knežević.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je novinarima nakon sastanka da su imali priliku da predlože da prekontrolišu i daju ocenu rada Vlade.

"DF je nezadovoljan Vladom. Očekivali smo da to bude vlada krupnih reformskih iskoraka. U toj vladi su samo zastupljeni interesi koalicije Crno na bijelo. Ono što su bili interesi Za budućnost Crne Gore ostalo je izvan te Vlade. Naša ideja da se bira nova Vlada naišla je na veliku podršku kolega. Bilo je i onih koji to nisu podržali i koji su za rekonstrukciju Vlade. Ali ono što je najvažnije da je niko ne smatra da treba zadržati pistojeće stanje. Mi smatramo da treba da se izabere vlada iza koje bi stale partije i koje bi preuzele političku odgovornost", rekao je Mandić.

Danas su, kako kaže, dobili informacije da se pojedini ministri iz ove Vlade zalažu za to da homoseksualni parovi treba da usvajaju decu, prenosi CDM.

"DF je danas predočio da mi tražimo izbor nove Vlade i da se zalažemo za to, a ova vlada treba da odstupi i da parlamentarna većina bira novu vladu i da omogućimo da autentični predstavnici nacionalnih manjina budu dio te vlade. Ako ne možemo da se dogovorimo onda treba da idemo na izbore pa da građani odluče o svemu", smatra on.

Crna Gora se, prema rečima Mandića, danas nalazi u ekonomskom sunovratu.

"Mi smo veoma nezadovoljni sa odnosom prema Srbima i SPC", zaključio je on.

Predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da ova Vlada nije uradila ništa.

"Što se tiče DF nijedno od obećanja koje je koalicija Za budućnost Crne Gore dala ova vlada nije ispunila. Izlazi se u sustet samo zahtevima GP URA. Mi smo ponudili krajnje demokratsku i patriotsku ponudu. Stekli su se uslovi da konstatujemo da su neophodne promene", poručio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa