Region

Uprkos horskim apelima da se smiri situacija, tenzije rastu: Krivokapić sad neće, a Đukanović sad hoće na Cetinje

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N.B.

30/08/2021

-

20:28

Uprkos horskim apelima da se smiri situacija, tenzije rastu: Krivokapić sad neće, a Đukanović sad hoće na Cetinje
Cetinjski manastir - Copyright Pixabay, E-Stock/Petar Jovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ni nedelju dana pre najavljenog ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru nije sasvim izvesno kako će taj čin izgledati. Za sada je najavljeno da će on biti znatno manje ambiciozan nego što je prvobitno planirano. 

Posle saopštenja Mitropolije crnogorsko-primorske da će se događaj obaviti bez svenarodnog sabora činilo se da će tenzije bar malo da splasnu, ali protivnici ceremonije na Cetinju i dalje pozivaju da se od događaja odustane, a oglasio se i predsednik Crne Gore Milo Đukanović koji je rekao da će, ako se ustoličenje ne izmesti, i on biti na Cetinju 5. septembra "gde se brani čast i dostojanstvo države". 

Protivnici ustoličenja pozivaju na "odgovoran odnos i multietničku haromoniju", Mitropolija saopštava da čini sve da "ne bude svađe i sukoba", ali kako se datum najavljene ceremonije na Cetinju približava, čini se da su tenzije sve veće uprkos gotovo horskim apelima na smirenje kojima su se pridružile i ambasade velikih sila u Podgorici.

Krivokapić neće da se inati

Sama Mitropolija crnogorsko primorska je objavila da će ustoličenje biti obavljeno u najavljenom terminu - 5. septembra i uz prisustvo patrijarha SPC, ali bez bez ranijeg planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.  

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić koji je nakon najave ustoličenja i posle prvih protivljenja tome da čin bude obavljen u Cetinjskom manastiru izjavio da će na Cetinje doći i to bez obezbeđenja revidirao je svoj stav. On je izjavio da 5. septembra neće ići na Cetinje, na ustoličenje izabranog mitropolita Joanikija, jer, kako kaže, ovog puta ne želi nikome da se inati.

On je kazao da je on Katunjanini da je jedna od osobina Katunjanina da su "velike inadžije i hrabri ljudi."

"Ipak, tu hrabrost treba pokazivati negdje drugo, a ovoga puta moramo upotrebiti velike vrednosti a to je poverenje, poštovanje drugoga i naravno pravičnost", istakao je Krivokapić.

"Neću da idem na Cetinje, ne da ne želim i nemam povoda. Međutim, ne želim prisustvom dati negativan povod bilo čemu. Svi moraju da pokažu jednaku uzdržanost i moramo dati doprinos da taj skup protekne u miru", kazao je Krivokapić 

Ipak, ova promena stava nije uticala na protivnike ustoličenja na Cetinju.

"Zaključci su usvojeni"

U kabinetu gradonačelnika Cetinja na pitanje da će promena plana za ceremoniju uticati na njihovo povlačenje zahteva da skup bude zabranjen, za Euronews Srbija su ponovili da je Skupština Cetinja 27. avgusta 2021. usvojila Zaključke u kojima je artikulisala zajednički stav predstavnika vlasti i opozicije u lokalnom parlamentu o navedenoj temi. 

Posebno su skrenuli pažnju na tačku u kojoj  se navodi da "Skupština Prijestonice Cetinje, u cilju očuvanja mira, stabilnosti i bezbednosti građana i imovine, poziva Upravu policije da u koordinaciji sa nadležnim organima, u skladu sa svojim ovlašćenjima, poštujuću Ustav i zakon, planiranu organizaciju ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve za 05.09.2021. godine na Cetinju, proglasi za skup visokog rizika i donese odluku o zabrani njegovog organizovanja na Cetinju".

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio da je ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju dat, kako je rekao, neprimereno veliki značaj u državi koja je multiverska, sekularna i evropska, ali istovremeno  najavio da će i sam biti među protivnicima ustoličenja na Cetinju 5. septembra, ukoliko SPC ne odustane da tu ceremoniju obavi na Cetinju i Cetinjskom manastiru.

"Nije pametno insistirati na ustoličenju na Cetinju, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima. To bi bio zalog za budućnost", rekao je Đukanović izražavajući nadu da će njegov apel biti uvažen za izmeštanjem ustoličenja Joanikija.

Podrška patriotsko-komitskog saveza

Patriotsko komitski savez Crne Gore koji je i pozvao na protestni skup zbog najavljeno ustoličenja na Cetinju podržao je danas odluku predsednika Mila Ðukanovića da im se pridruži u protestu protiv ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija na Cetinju, 5. septembra, ako u međuvremenu ta ceremonija ne bude izmeštena ili otkazana.

Iz tog pokreta kažu da su se "grdno" prevarili oni koji misle da ih, kako navode, “ikakvi ''mačići'' mogu pokolebati, uplašiti ili sprečiti da budu na Cetinju” u nedelju.

"Pokušaji ukupne pozicije da ''sve što se dešavalo'' pripišu jednom čoveku je njihova obmana ali, na žalost, i dokaz koliko slabo poznaju narod na čijem čelu pretenduju da budu", navodi se u komitskom saopštenju objavljenom na fejsbuk profilu tog pokreta.

Oni su ponovo optužili Srbiju i srpski državni vrh da se, kako navode, "otvoreno i drsko" meša u izborni proces u Crnoj Gori, za kupovinu crnogorskih medija, finansiranja, pretnje" i, uz sve to, kažu, "licemjernog prenemaganja srpskih popova i političara...".

Komite kažu da je crnogorska politička scena jasno profilisana u dva pravca, "od kojih jedan ide put 21. veka, a drugi ostaje zarobljen pogubnom ideologijom prošlih vekova, koja, sama po sebi, ne može održati probu vremena”.

Oni tvrde da je na delu, "potpuna velikosrpska histerija".

“Kako u zemlji tako i van nje, posebno u Srbiji, gde se, posle izjave predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića da će biti sa narodom 5. septembra na Cetinju, kao na traci, smenjuju mrzitelji svih ''fela i veličina'', svih profesija redom, kako bi doveli situaciju do usijanja. A nemaju potrebe za tim; narod je crnogorski rekao da se na tronu Svetog Petra Cetinjskog, neće dozvoliti ustoličenje mitropolita tuđe crkve”, navodi se u saopštenju crnogorskih komita.

Poziv iz Patrijaršije

Na optužbe iz Podgorice reagovanja u Beogradu su sporadična, a neretko ne baš diplomatske tonove razmenuju i predstavnici novih crnogorskih vlasti i srpski zvaničnici.

Iako je sudeći po poslednjoj izjavi izvesno ko neće biti na Cetinju - premijer Crne Gore - nije izvesno ko će biti i da li će među zvanicama biti predsednik Srbije predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je dobio poziv iz Patrijaršije.

On je najavio da će odluku o tome doneti 2. ili 3. septembra, "svakako ne dan uoči samog ustoličenja".

"Nisam još doneo odluku, sagledavam sve i pri tome neću da se rukovodim onim što govore bezbednosne službe, već ću donositi odluku zasnovanu na političkim argumentima", rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

A upravo su se politički argumenti uveliko upleli u događaj koji bi u drugim okolnostima predstavljao čisto crkvenu stvar i o kojoj - umesto crkvenih velikodostojnika raspravljaju Savet i Veće za bezbednost Crne Gore zbog pretnji da dodatno destabilizuje krhku stabilnost podeljene države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa