Region

Đukanović: Ukoliko se moj apel ne uvaži, moraću da budem 5. septembra na Cetinju gde se brani čast države

Komentari

Autor: Fonet

28/08/2021

-

15:49

Đukanović: Ukoliko se moj apel ne uvaži, moraću da budem 5. septembra na Cetinju gde se brani čast države
Đukanović: Ukoliko se moj apel ne uvaži, moraću da budem 5. septembra na Cetinju gde se brani čast države - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je da će 5. septembra biti na Cetinju da, kako je rekao, "brani čast Crne Gore" ukoliko njegov apel ne bude uvažen i ukoliko se ustoličenje mitropolita Joanikija ne izmesti u neki od brojnih hramova Srpske pravoslavne ckrve (SPC) u Crnoj Gori.

Đukanović je na Cetinju, posle sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao da će tamo biti sa "većinskom Crnom Gorom" i naveo da je ustoličenju mitropolita Joanikija dat neprimereno veliki značaj u državi Crnoj Gori koja je multiverska, sekularna i evropska, prenela je RTCG.

"U dužem vremenskom periodu od zvaničnika iz Srbije i Beogradske patrijaršije moglo se čuti puno neprimerenih reči na račun Crne Gore i Crnogoraca. Te reči nigde u Crnoj Gori nisu mogle biti doživljene drugačije do kao vređanje naše države i pokušaj nipodaštavanja. Te okolnosti su doprinele da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter i postane bezbednosno značajno pitanje", kazao je Đukanović.

On je istakao da se u Crnoj Gori, a posebno na Cetinju, ne može raditi ništa na silu i da to mora da razume novi mitropolit, patrijaršija, autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori.

"Nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita na Cetinju"

"Ostaje mi da sa moje adrese uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita SPC na Cetinju u Cetinjskom manastiru. Mislim da je pametno izmestiti ustoličenje i to obaviti u nekom od drugih brojnih hramova SPC u Crnoj Gori", istakao je Đukanović.

On je naveo da bi to jedino bio odgovoran odnos prema Crnoj Gori i njenim nacionalnim interesima, sve radi postizanja multietničke harmonije i dobrih međudržavnih odnosa", naglasivši da želi budućnost sa međunacionalnim i verskim skladom.

"U budućnosti želimo da svaki građanin Crne Gore, uključujući Crnogorce i Srbe, nesmetano uživa verske slobode i verska prava", kazao je Đukanović i dodao da se nada da će njegov apel čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže.

"Upućujem ga sa osećajem izuzetne odgovornosti za očuvanje mira i stabilnosti. Kao što znate, ja sam i danas na Cetinju sa namerom da doprinesem afirmaciji naše spoljne politike i međunarodnog rejtinga. Nadam se da neću biti u situaciji, a moraću da budem ukoliko se apel ne uvaži, da 5. septembra i sam budem prisutan na Cetinju gde je većinska Crna Gora i gde se brani čast i dostojanstvo naše države", rekao je Đukanović.

Krivokapic: Izjava Ðukanovica ogolila inspiratora tenzija

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ocenio je da je današnja izjava predsednika Mila Ðukanovića o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija potpuno "ogolila" inspiratora i inicijatora tenzija u Crnoj Gori.


"Apsolutno je pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje mitropolita obavi u vekovnom sedištu svoje mitropolije na Cetinju i država će obezbediti sve neophodne uslove da SPC kao najdominantija verska zajednica u Crnoj Gori po broju vernika ostvari svoje Ustavom zagarantovano pravo", istakao je Krivokapić, a saopšteno iz njegovog kabineta.

Krivokapić smatra da je najmanje važno gde će toga dana biti Ðukanović, ali da je važno pozvati ga da, kako je naveo, "prestane da izaziva i podgreva sukobe, podele i tenzije".

Premijer Crne Gore ocenjuje da Dkujanović to radi sa ciljem da "spreči ili stavi u drugi plan borbu protiv organizovanog kriminala, koja iz dana u dan napreduje".

Krivokapić je naveo da Ðukanović, kao predsednik Crne Gore mora naučiti da štiti Ustav Crne Gore i ustavnu versku slobodu Srpske pravoslavne crkve da ustoličenje obavi tamo gde ima svako pravo da ga obavi, na Cetinju, i da jednom stane u zaštitu verske slobode Crkve koju je, kako je naveo Krivokapić, dok je njegova partija bila na vlasti, "do beskraja proganjao, a koja ga je dobro naučila šta znači biti slobodan i ustavan".
 

Komentari (0)

Evropa