Region

Skupština Cetinja poziva SPC da izmesti ustoličenje Joanikija, a policiju da ceremoniju zabrani

Komentari

Autor: RTCG, Euronews Srbija

27/08/2021

-

14:45

Skupština Cetinja poziva SPC da izmesti ustoličenje Joanikija, a policiju da ceremoniju zabrani
Cetinje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Cetinje pozvala je danas SPC da odustane od ustoličenja mitropolita Joanikija najavljenog za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, ili da ga održe u drugom gradu, a Upravu policije pozvala je da zabrani ustoličenje na Cetinju, navodi se u danas usvojenim zaključcima.

Za zaključke su glasala 23 odbornika, protiv su bili odbornici Demokrata, prenosi RTCG.

Skupština je ocenila da je najavljeno ustoličenje Joanikija Mićovića za mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru događaj visokog bezbednosnog rizika koji može da naruši mir i stabilnost ne samo na Cetinju već i u celoj Crnoj Gori i pozvala nadležne da, svako u delu svojih ovlašćenja, u skladu sa Ustavom i zakonima, doprinese očuvanju javnog reda i mira, bezbednosti građana i imovine”. Skupština je pozvala na smirivanje tenzija, dijalog i toleranciju.

Odbornici su pozvali Srpsku pravoslavnu crkvu da revidira svoju odluku o organizovanju ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru i da ovu svečanost organizuje u nekom drugom gradu.

Pored toga Skupština je pozvala nosioce zakonodavne i izvršne vlasti i sve političke subjekte da svojim delovanjem ne doprinosi povećanju tenzija i narušavanju mira i stabilnosti u državi.
Takođe je apelovano na Upravu policije da ustoličenje Joanikija proglasi za skup visokog rizika i donese odluku o zabrani njegovog organizovanja na Cetinju”.

"Čin koji može dovesti do eskalacije tenzija"

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan kazao je da bi ustoličenje trebalo obaviti van Cetinja.

“Ovaj stav jasno smo predočili više puta nosiocima vlasti na državnom nivou, jer su u njihovim rukama operativna saznanja o razvoju bezbednosne situacije i svim rizicima, ali i instrumenti moći. Zato ih pozivam na odgovoran odnos i poštovanje Ustava. Pozivam i mitropolita Joanikija da kao duhovnik pozove vernike na smirivanje tenzija i da čin ustoličenja organizuje van Cetinja”, naveo je Kašćelan.

Predstavnica cetinjskog odbora Građanskog pokreta URA Jovana Radović kazala je kako i sama veruje da 5. septembra neće doći do ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, te da to želi zbog mira svom narodu.

“Ne želim da taj verski čin posluži nekima za eskalaciju tenzija”, poručila je Radović.

Pozvala je sve na toleranciju mir i ljubav.

“Cetinje ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simboličko pokoravanje Crne Gore i mora direktno upozoriti da ustoličenje mitropolita SPC može biti ugrožena naša najveća vrijednost - mir”, poručio je predsednik Kluba odbornika SDP i potpredsednik SDP Nikola Đurašković. 

"Izazovna vremena traže mudre odluke i kompromise"

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan rekao je da ne odustaje od poziva mitropolitu Joanikiju da odustane od ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

"Pozvam i mitropolita Joanikija da, kao duhovnik, pozove vernike na smirivanje tenzija i da, uzimajući u obzir celokupnu situaciju, čin ustoličenja organizuje van Cetinja", saopšteno je crnogorske prestonice.

"Izazovna vremena traže mudre odluke i kompromise radi opšteg dobra. Taj čin bi, po mom sudu, bio znak da kao društvo i pojednici napredujemo ka istinskoj zajednici građana u kojoj se uvažavaju i poštuju različitosti", rekao je Kašćelan na cetinjskoj skupštini.

On je ponovio stavove lokalne uprave o mogućim, kako je naveo, posledicama najavljenog ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru i dodao da se oseća dužnim, zbog ukupne situacije koja u bezbednosnom smislu nije na zadovoljavajućem nivou, da još jednom upozori da je najvažniji prioritet očuvanje mira i stabilnosti uz poštovanje prava i sloboda svih građana.

"Javne vlasti moraju da obezbede doslednu primenu Ustavom garantovanih prava i sloboda u skladu sa načelima demokratije i sekularnog uređenja države", kazao je Kašćelan u cetinjskom parlamentu.

On je u obraćanju rekao i da se primat daje jednoj verskoj zajednici, a ustoličenju verskog poglavara nivo događaja od državnog značaja u, kako je naveo, sekularnoj i građanskoj državi, članici NATO-a i kandidatu za članstvo u EU.

S druge strane, kazao je, građanima koji drugačije misle pripisuju se neprimereni kvalifikativi i direktno krše Ustavom i međunarodnim aktima garantovana prava i slobode.

"Na delu je, dakle, makar verbalno, otvorena diskriminacija, koja činom hirotonije u Cetinjskom manastiru - simbolu crnogorske državnosti i osobenosti, dobija i politički karakter, a sve zbog uloge crkve Srbije na poslednjim parlamentarnim izborima", rekao je, između ostalog, Kašćelan.

Mitropolija odustala od narodnog sabora, ali ne i od ustoličenja na Cetinju

SPC je najavila da će u nedelju 5. septembra vladika Joanikije biti ustoličen u cetinjskom manastiru što je dovelo do brojnih negodovanja i protesta i podizanja tenzija.

Protivnici tog čina traže da se hirotonisanje obavi na nekom drugom mestu. Oni su tim povodom prethodnog vikenda na Cetinju održali protestni skup sa koga je poručeno "da Crna Gora nije Srbija".

Uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ustoličenje bude izmešteno i najave jednog od lidera Demokratskog fronta i član Veća za nacionalnu bezbednost Milana Kneževića da će tek biti doneta odluka o mestu ustoličenja - da li će zo biti na Cetinju ili u Podgorici, i sam mitropolit Joanikije je naveo da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju.

Ipak, dan kasnije Mitropolija crnogorsko primorska je navela da će ustoličenje biti objavljeno u ranije najavljenom terminu, ali se po navodima iz saopštenja odustalo do planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.  

Pozivnicu da prisustvuje ustoličenju mitropolita Joanikija dobio je, kako je potvrđeno iz njegovog kabineta, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Savet za odbranu i zbezbednost, koji čine predsednik Milo Ðukanović, premijer Zdravko Krivokapić i predsednik parlamenta Aleksa Bečić, nedavno je saopštio da očekuju od nadležnih državnih organa da sprovedu sve neophodne aktivnosti kako bi osigurali mir, sigurnost i bezbednost svakog gradanina, kao i poštovanje ljudskih prava i verskih sloboda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa