Region

Mitropolija: Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, ali bez svenarodnog sabora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2021

-

11:31

Mitropolija: Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, ali bez svenarodnog sabora
Mitropolija: Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, ali bez svenarodnog sabora - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Ustoličenje mitroplita Joanikija obaviće se u ranije najavljenom terminu, 5. septembra pod svodovima Cetnjskog manastira, na liturgijskom sabranju kojim će načastvovati patrijarh SPC Porfirije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primosrska. Dodaje se da će se događaj obaviti bez ranijeg planiranog svenarodnog sabora ispred Cetnjskog manastira.  

"Ne razumemo, ali ne osporavamo pravo nekih građana Crne Gore da nastavak ove, očigledno vekovne i dobro utemeljene crnogorske tradicije, doživljavaju kao atak na Crnu Goru, njenu slobodu i slično", piše u saopštenju.  

Dodaje se da je jasno da u najavljenoj cetinjskoj svečanosti nema nijedan novi detalj koji bi se kosio sa dosadašnjom osveštanom crkvenom praksom u Crnoj Gori, "pa je neprihvatljivo i neopravdano da se ovom verskom činu pripisuje bilo kakav politički karakter, kako to čine pojedini partijski aktivisti, koji ovih dana podižu tenzije među braćom i prednjače u javnim protestima protiv ustoličenja, pokušavajući da Crkvi i njenom vernom narodu ugroze i ospore osnovno ljudsko pravo i slobodu vere". 

Mitropolija poručuje da u Crnoj Gori "nema većih ili manjih Crnogoraca – nego, valjda, po svemu i u svemu, samo i jedino – ravnopravnih građana".  

"Evropska, sekularna i građanska Crna Gora ne sme da se temelji na mržnji i isključivosti, nego na njenom Ustavu i zakonima. Čuvajući sekularni karakter i ustavni poredak Crne Gore, Srpska Pravoslavna Crkva, njeni episkopi, sveštenici i verni narod u Crnoj Gori pokazali su odlučnost, hrabrost ali i jevanđeljsku mudrost i odgovornost u svim dosadašnjim društveno osetljivim trenucima kojih, nažalost, nije bilo malo”, navodi se.  

U saopštenju se ističe da se crkva hrišćanskim delovanjem pojavila kao ključni faktor mira i stabilnost u Crnoj Gori i da je istovremeno pokazala visok stepen građanske i demokratske svesti. 

"Ustoličenje Mitropolita je radost cele Crkve pa pozivamo sveštenstvo da sa verujućim narodom toga dana u svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske liturgijski i sa blagodarenjima Bogu proslavi ovaj događaj", navodi mitropolija i ukazuje da će biti organizovan televizijski prenos.  

Ističe se da radost za vernike predstavlja i prva poseta patrijarha Porfirija Mitropoliji ccrnogorsko-primosrskoj.  

"Sve one koji žele da lično dočekaju Patrijarha Porfirija i prime njegov patrijaraški blagoslov, a znamo da je takvih veliki broj, pozivamo da uzmu učešća u svečanosti koja će se, dan ranije, u subotu 4. septembra sa početkom u 18 časova, zbog trenutne epidemiološke situacije, održati na otvorenom ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici", saopštava Mitropolija.  

Nedeljama traju tenzije u Crnoj Gori zbog ustoličenja

U Crnoj Gori su već nedeljama podignute tenzije zbog planiranog ustoličenja izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, 5. septembra u Cetinjskom manastiru.

Protivnici tog čina traže da se hirotonisanje obavi na nekom drugom mestu. Oni su tim povodom prethodnog vikenda na Cetinju održali protestni skup sa koga je poručeno "da Crna Gora nije Srbija".

I sam mitropolit Joanikije je naveo da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmešteno i najave jednog od lidera Demokratskog fronta i član Veća za nacionalnu bezbednost Milana Kneževića da će tek biti doneta odluka o mestu ustoličenja - da li će zo biti na Cetinju ili u Podgorici.

 

Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da država garantuje da će sve proteći mirno 5. septembra na Cetinju.

"Državni organi apsolutno su spremni da garantuju ustavna prava svim građanima Crne Gore. Uprava policije u potpunosti ima kontrolu nad svim što se dešava, a sve su službe spremne, deluju timski, bez trzavica", rekao je Abazović za RTCG.

Komentari (0)

Evropa