Region

SAD pozivaju na smirivanje tenzija u Crnoj Gori: Bezbednost građana iznad svega

Komentari

Autor: Glas Amerike

24/08/2021

-

09:09

SAD pozivaju na smirivanje tenzija u Crnoj Gori: Bezbednost građana iznad svega
SAD pozivaju na smirivanje tenzija u Crnoj Gori: Bezbednost građana iznad svega - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države izrazile su "zabrinutost zbog zaoštravanja retorike" u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija, preneo je Glas Amerike.

"Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbednost građana bude iznad svega", naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta za Glas Amerike.

Stejt department ocenio je i da je Crna Gora "dugo prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja" i da bi svi "građani trebalo da urade svoj deo da ispoštuju tu ponosnu tradiciju".

Portparol Stejt departmenta istakao je da SAD pozivaju sve, građane, političke i verske lidere da rade na smirivanju tenzija.

"Sjedinjene Države podržavaju verske slobode, uključujući i pravo pojedinaca da slobodnu praktikuju svoju veru. Istovremeno, takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući i pravo na mirno okupljanje", poručili su iz Stejt departmenta. 

O sve većim napetostima uoči ustoličenja vladike Jonikija prethodno se oglasila i Ambasada SAD koja je pozvala na smirivanje tenzija poraslih zbog predstojećeg ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa