Region

Protest protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2021

-

14:04

Protest protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju
Protest protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Protest zbog najavljenog ustoličenja vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, održan je na Cetinju. Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru. 

Tokom protesta je oko Cetinjskog manastira postavljena ograda, a došlo je više policijskih vozila, pišu Vijesti.  

Nekadašnji predsjednik omladine Liberalnog saveza Peđa Vušurović je pročitao tekst deklaracije koji su okupljeni podržali. 

U tekstu je poručeno da su građani izloženi diskriminaciji i propagandnom ratu “čiji su centri u Srbiji i Moskvi”. 

"Nećemo dopustiti dalje skrnavljenje crnogorskih svetinja. Crna Gora je dio evropske civilazacije vekovima i i izborićemo se za vrijednosti međuetničkog sklada", rekao je Vučurović.  

Tanjug/AP/Risto Božović

 

Vijesti pišu da su na skup došli i predstavnici kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, kao i pojedini poslanici DPS-a. Prisutan je bio i bivši direktor Uprave policije i aktuelni savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović. 

Okupljeni su nosili transparente kao što su: "Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru", "Odustanite, ne brukajte se". Retki građani su nosili maske, a distanca se nije poštovala. 

Joanikije: Mene ne šalje nijedna država, mene šalje SPC

S druge strane, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije se tokom liturgije koju je danas služio u Cetinjskom manastiru osvrnuo na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori. 

"Mene ne šalje crkva Srbije, mene ne šalje nijedna država, mene šalje SPC, mene priznaje moje sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i verujući narod Crne Gore", rekao je, piše na sajtu Mitropolije. 

Pomenuo je grupu ljudi koji ga ne priznaju za mitropolita i koji hoće "da ga proćeraju". 

"Dobro, znači oni su se mene odrekli, ali ja kao pastir, kao mitropolit, kao čovek jevanđenja, ne mogu njih da se odričem, To su moja braća", naveo je. 

Protivnike njegovog ustoličenja je pozvao da razgovaraju kao ljudi, kako je to, podsetio je, "govorio, patrijarh srpski Pavle".

"A to urlikanje i manipulacije, pravo da vam kažem, nije mi to prijatno, ali ako hoće baš neko da urliče i da pravi petljavinu pa neka pravi na svoj obraz", naveo je Joanikije.

U ponedeljak sednica Veća za nacionalnu bezbednost. 

Retorika u Crnoj Gori zaoštrava se kako se približava 5. septembar kao datum ustoličenja vladike Joanikija. Zbog sve većih tenzija premijer Zdravko Krivokapić zakazao je za ponedeljak sednicu Veća za nacionalnu bezbednost. Takođe, lokalne vlasti na Cetinju najavljuju i vanrednu sednicu gradske skupštine 27. avgusta.

Dok protivnici ustoličenja u cetinjskom manastiru pozivaju da se ceremonija izmesti, iz SPC poručuju da se ceremonija vekovima održava na ovom mestu.

Podgorička policija uhapsila je prethodnih dana M.S (34) nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak u kojem se preti ubijanjem i klanjem na Cetinju. 

Istovremeno, strane diplomate pozivaju na smirivanje tenzija i upozoravaju da su izjave koje kreiraju etničke i verske tenzije u suprotnosti s evropskim vrednostima.

Komentari (0)

Evropa