Region

Savet za nacionalnu bezbednost Crne Gore poziva na spuštanje tenzija uoči ustoličenja mitropolita Joanikija

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2021

-

16:09

Savet za nacionalnu bezbednost Crne Gore poziva na spuštanje tenzija uoči ustoličenja mitropolita Joanikija
Savet za nacionalnu bezbednost Crne Gore poziva na spuštanje tenzija uoči ustoličenja mitropolita Joanikija - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Savet za nacionalnu bezbednost Crne Gore, kojim je predsedavao premijer Zdravko Krivokapić, uputio je javni apel sa današnje sednice svim akterima društveno-političke i medijske scene u Crnoj Gori, da, kako se navodi, doprinesu smirivanju tenzija, u kontekstu najavljenih javnih okupljanja.

U saopštenju dostavljenom i Tanjugu, navodi se da je Savet za nacionalnu bezbednost zaključio da je trenutna bezbednosna situacija u Crnoj Gori "redovna, stabilna i mirna".

Navodi se da su predstavnici obaveštajno-bezbednosnog sektora upoznali Savet sa procenama bezbednosnih rizika, u odnosu na najavljena javna okupljanja.

Na sednici je zaključeno da organi obaveštajno-bezbednosnog sektora, intenziviraju aktivnosti iz delokruga njihovog rada, kada je reč o tim okupljanjima.

Ukazuje se i da će Savet u narednom periodu intenzivno pratiti procene rizika iz delokruga rada obaveštajno-bezbednosnog sektora i na osnovu toga donositi smernice i zaključke.

Tenzije zbog ustoličenja mitropolita Joanikija

U Crnoj Gori su već nedeljama podignute tenzije zbog planiranog ustoličenja izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, 5. septembra u Cetinjskom manastiru.

Protivnici tog čina traže da se hirotonisanje obavi na nekom drugom mestu. Oni su tim povodom juče na Cetinju održali protestni skup sa kojeg je poručeno da Crna Gora nije Srbija.

Na skup su došli i predstavnici kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, kao i pojedini poslanici DPS-a. Prisutan je bio i bivši direktor Uprave policije i aktuelni savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović. 

Okupljeni su nosili transparente kao što su: "Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru", "Odustanite, ne brukajte se". Retki građani su nosili maske, a distanca se nije poštovala. 

S druge strane, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije se tokom liturgije koju je danas služio u Cetinjskom manastiru osvrnuo na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori. 

"Mene ne šalje crkva Srbije, mene ne šalje nijedna država, mene šalje SPC, mene priznaje moje sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i verujući narod Crne Gore", rekao je, piše na sajtu Mitropolije. 

Komentari (0)

Evropa