Region

Krivokapić o ustoličenju: Cetinjski manastir je mesto mitropolita, zašto bi sad neko išao u Podgoricu?

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2021

-

15:25

Krivokapić o ustoličenju: Cetinjski manastir je mesto mitropolita, zašto bi sad neko išao u Podgoricu?
Krivokapić o ustoličenju: Cetinjski manastir je mesto mitropolita, zašto bi sad neko išao u Podgoricu? - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da pravo izbora mesta ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog nije u nadležnosti ni vlade, ni parlamenta ni Saveta za odbranu i bezbednost, već Mitropolije i istakao da crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mesto mitropolita, te da stoga ne vidi razlog zašto bi se ta ceremonija održala u Podgorici.

Krivokapić je to rekao komentarišući izjavu predsednika skupštinskog odbora za bezbednosti iz DF-a Milana Kneževića, da će se u narednim danima odlučiti hoće li ustoličenje mitropolita Joanikija biti u Podgorici ili na Cetinju, kao i da bi o tome trebalo da odlučuje i Savet čiji je član, osim premijera i predsednika parlamenta i predsednik države.

"Crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mesto mitropolita. Zašto bi sad neko išao u Podgoricu? Ako bi išao u Podgoricu, sutra bi trebalo da ide možda van Crne Gore", rekao je Krivokapić tokom poseti Nikšiću, prenele su podgoričke Vijesti.

Ocenio je da je problem u vezi sa ustoličenjem mitropolita dobio nepoželjne tendencije.

Reč je, kako je kazao, o jednom od većih događaja u Crnoj Gori, i u ovom trenutku postoje tri rizika - bezbednosni, epidemiološki i rizik potencijalanih iznenađenja koji je specifičan za Crnu Goru.

"Očekujemo da ćemo narednih dana imati potpunije informacije i shodno tome doneti najbolju i najoptimalniju odluku  u korist svih građana", rekao je Krivokapić.

Rekao je i da ustoličenje mitropolita nije problem Crne Gore, već onih koji žele da još jednom, nedemokratskim sredstvima možda povrate vlast da bi sačuvali pozicije koje su imali i kapital koji su stekli.

"Naravno tu su uključene i organizovane kriminalne grupe kojima su pipci šverca ovoga puta jednim delom uskraćeni. To su razlozi", rekao je premijer.

Čudi ga, kaže, što verski poglavari drugih verskih zajednica u Crnoj Gori ne reaguju onako kako treba da reaguju i iskažu svoj stav po ovom pitanju.

"Dešavalo se ustoličenje i biskupa i nadbiskupa pa to nije predstavljalo problem", naveo je Krivokapić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa