Region

Zaev: EU ima moralnu obavezu prema Severnoj Makedoniji

Komentari

Autor: FoNet

30/08/2021

-

17:32

Zaev: EU ima moralnu obavezu prema Severnoj Makedoniji
Zaev: EU ima moralnu obavezu prema Severnoj Makedoniji - Copyright EPA/VASSIL DONEV

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je danas u obraćanju na Evropskom forumu Alpbah da EU ima moralnu obavezu prema Severnoj Makedoniji i da očekuje da EU pronađe način da deblokira proces proširenja koji je, kako je rekao, u njenom strateškom interesu, saopštila je pres služba makedonske Vlade.

Zaev je putem video veze učestvovao na panelu Perspektive Severne Makedonije zajedno sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, a u uvodnom izlaganju naglasio je da članstvo u EU nema alternativu, uprkos razočarenju što je Bugarska blokirala procesa evropskih integracija.

"Cilj Severne Makedonije nije članstvo radi članstva, već radi postizanja standarda i primene tih standarda u svim sferama našeg društva", rekao je Zaev i ocenio da je ta zemlja ispunila sve kriterijume za nastavak evrointegracija, što je, prema njegovim rečima, potvrdila i Evropska komisija u preporuci Evropskom savetu od 20. marta 2020. godine.

Ta preporuka predvidela je organizaciju prve međuvladine konferenciju sa Severnom Makedonijom, čiju je organizaciju kasnije blokirala Bugarska.

"Unija ima moralnu obavezu prema Severnoj Makedoniji. Sve reforme u zemlji su sprovedene ili su u toku, sa susedima smo rešili pitanja koja su bila otvorena nekoliko decenija, poput Prespanskog sporazuma sa Grčkom ili Sporazuma o dobrosusedstvu i prijateljstvu sa Bugarskom. Severna Makedonija je uspešan model funkcionalne multietničke zajednice i lider regionalne saradnje, a članstvom u NATO postali smo faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu", poručio je Zaev.

Izrazio je nadu da će na Samitu Zapadnog Balkana u Ljubljani 6. oktobra doći do ozbiljnog pomaka po pitanju "blokiranog proširenja EU". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa