Region

Joanikije pozvao sve građane Crne Gore na mir i bratsku slogu

Komentari

Autor: Tanjuf

01/09/2021

-

17:31

Joanikije pozvao sve građane Crne Gore na mir i bratsku slogu
Joanikije pozvao sve građane Crne Gore na mir i bratsku slogu - Copyright E-Stock/Ivan Dobričić

veličina teksta

Aa Aa

Povodom predstojećeg ustoličenja u Cetinjskom manastiru izabrani mitropolit crnogorsko primorski Joanikije pozvao je danas sve građane Crne Gore na očuvanje mira i bratske sloge i poručio da poseta patrijarha Porfirija ovoj zemlji donosi donosi mir i blagoslov.

Mitropolit je u svojoj poruci posebno naznačio da je ustoličenje isključivo verski čin, kojem, kako ističe, ne treba pridavati nikakve političke oznake.

"U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, mi smo želeli da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne zapodeva svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju", naveo je mitropolit, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Prihvatili su, kaže, preporuke pametnih i dobronamernih ljudi da ustoličenje bude isključivo verskoga karaktera, da broj prisutnih bude manji, ali da se ipak nikako ne izgubi njegova suština.
Ceremoniji će, dodao je, prisustvovati sveštenstvo, predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju.

"Ali i pored te skromnosti, ovaj će skup biti i miran i blagosloven, i nadamo se, da će se zaista ispuniti naša želja, da sve prođe mirno i da svako ko dođe toga dana na Cetinje ponese mir u svojoj duši, a ne mržnju i rat", poručio je mitropolit.

Podsetio je da je MCP nastala kao jasan i ubedljiv kontinuitet Zetske episkopije, a potom Mitropolije, o čemu, kako ističe, svedoče zetski episkopi i mitropoliti, a kasnije i mitropoliti crnogorski i crnogorsko-primorski.

"Ja sam 56. episkop i mitropolit ove Svetosavske mitropolije koja je ustanovljena pre 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru. Nijedan kontinuitet u Crnoj Gori nije toliko jasan kao ovaj, nijedno pravo nije toliko jasno i blistavo i neporecivo kao ovo. Pravo na ustoličenje u ovoj svetinji pripada ne samo meni, nego celom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske", naveo je mitropolit i istakao oni koji njegovo ustoličenje osporavaju, neka to pokušaju, kaže, preko zakona i institucija.

"Ako neko osporava to pravo, a posebno oni koji se stalno pozivaju na državu kao zastupnici i čuvari države, neka pokušaju da to pravo ospore putem zakona i putem legitimnih institucija i procesa, koji se mogu tim povodom pokrenuti", rekao je mitropolit Joanikije.

On je najavio dolazak patrijarha srpskog Porfirija za kojeg je rekao da posetom Crnoj Gori donosi mir i blagoslov. Podsetio je da je hirotonisan u Cetinjskom manastiru uz blagoslov preminulog mitropolita rukom svetog patrijarha Pavla, pre pune 22 godine.

Najavio je i dolazak Božjih arhijereja iz Jerusalimske patrijaršije, iz Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinske pravoslavne crkve, Ruske zagranične crkve, Poljske pravoslavne crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja i Albanske pravoslavne crkve...

"Mi želimo da Cetinje bude grad u koji se rado dolazi, a ne grad koji se zbog incidenata i raznih problema zaobilazi. Cetinjski manastir je mesto gde se mirimo i ustoličenje episkopa, mitropolita, treba da donese mir i spokoj i ovome Svetome hramu i celom narodu u Crnoj Gori. To je naša želja", naveo je izabrani mitropoit Joanikije u poruci svim građanima Crne Gore.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa