Region

Bled: Komšić i Džaferović se sastali sa Šmitom, Kurti sa Lajčakom

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2021

-

21:17

Bled: Komšić i Džaferović se sastali sa Šmitom, Kurti sa Lajčakom
Kristijan Šmit - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član Predsedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se sa predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom tokom Strateškog foruma u Bledu, a razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u toj zemlji, sa fokusom na, kako je navedeno, blokadu institucija Bosne i Hercegovine.

"Po dejtonskom ustavu, postoje brojne mogućnosti za bojkote i blokade u funkcionisanju institucija. I zato postoji visoki predstavnik koji će pomoći da se ne koriste bojkoti i blokade institucija Bosne i Hercegovine, da se, dakle, ne zloupotrebljava dejtonski ustav", naveo je Džaferović, prenosi Klix.ba.

On tvrdi da se protivnici i zalažu da visoki predstavnik ode kako ne bi imao ko da reaguje na njihove bojkote i blokade koje znače, prema njegovom mišljenju, potpuno ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Komšić je na pitanje o konstitutivnim narodima kazao da konstitutivnost u ustavima ima korene u Sovjetskom savezu, i da to nije večna kategorija.

"Vi možete biti multikulturalno društvo i multietničko bez konstitutivnosti. Bivša država je to po automatizmu preuzela od Sovjeta. To je tada čuvalo BiH. Važno je zaštiti prava pojedinaca i zaštitili ste sve što je važno u jednom društvu", izjavio je Komšić.

Kurti razgovarao sa Lajčakom

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti razgovarao je na marginama Bledskog strateškog foruma sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o odnosima EU i Zapadnog Balkana,

Kako je Kurti napisao na svom Tviter nalogu, njih dvojica su razgovarali i o prethodnim kao i predstojećim sastancima vezanim za dijalog.

"Saglasili smo se o važnosti približavanja perspektive EU ljudima i da ne postoji alternativa procesu proširenja EU za region Zapadnog Balkana", napisao je Kurti.

 

Komentari (0)

Evropa