Region

Protesti, optužbe, procene bezbednosne situacije i pozivi na mir – ustoličenje na Cetinju u fokusu javnosti u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti, RTC

02/09/2021

-

20:45

Protesti, optužbe, procene bezbednosne situacije i pozivi na mir – ustoličenje na Cetinju u fokusu javnosti u Crnoj Gori
Protesti, optužbe, procene bezbednosne situacije i pozivi na mir – ustoličenje na Cetinju u fokusu javnosti u Crnoj Gori - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bezbednosnu situaciju uoči najavljenog ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija zvaničnici ocenjuju kao nepovoljnu, Mitropolija je odustala od svenarodnog sabora ali ne i od čina na Cetinju za koji ističe da je "isključivo verski". Najavljuje se prisustvo isključivo sveštenstva i predstavnika crkvenih opština. Iz Evropske unije apeluju na dijalog. 

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović je juče naveo da je suštinsko pitanje da li je procena bezbednosne situacije do te mere nepovoljna da se skupovi zabrane, ili će se dozvoliti da građani koriste svoja ustavom zagarantovana prava.  

Prema njegovim rečima, "operativnim radom se došlo do saznanja da postoje ekstremi sa obe strane i da planiraju radikalizaciju događaja na Cetinju". 

E-Stock/Petar Jovanović

 

On dodaje da zabrane mogu da budu kratkoročno rešenje, ali i da je to gušenje sloboda.  

Sekulovićeve najnovije izjave su u suprotnosti od onoga što je konstatovano na prošloje sednici Veća za nacionalnu bezbednost održanoj 23. avgusta – da je bezbednosna situacija u Crnoj Gori redovna, stabilna i mirna.  

Aktuelnija analiza uslediće sutra pošto je premijer Zdravko Krivokapić zakazao novu sednicu Veća.  

Mitropolija: Lirutgija u nedelju na Cetinju u 8 sati

Međutim, Mitropolija za sada planira da se sve održi kako je i najavljeno. Saopšteno je da će se u nedelju 5. septembra u Cetinjskom manastiru u 8 sati održati Sveta arhijerejska liturgija, s činom ustoličenja, koju če služiti patrijarh srpski Porfirije. Mnogo manje pažnje u medijima trenuttno izaziva doček patrijarha koji je zakazan za dan ranije u Podgorici.  

Ono od čega je Mitropolija ranije odustala je svenarodni sabor ispred Cetinjskog manastira. Juče je mitropolit Joanikije izjavio da je ustoličenje isključivo verski čin i da mu ne treba pridavati nikakve političke oznake.  

Naveo je da će biti prisutno sveštenstvo, predstavnici crkvenih opština, nekoliko gostiju i, kako je rekao, "to je sve što se tiče skupa". 

profimedia

 

"Ali i pored te skromnosti, ovaj će skup biti i miran i blagosloven, i nadamo se, da će zaista se ispuniti naša želja, da sve prođe mirno i da svako ko dođe toga dana na Cetinje ponese mir u svojoj duši, a ne mržnju i rat", kazao je mitropolit Joanikije. 

Ipak, najava ustoličenja je već nedeljama jedna od glavnih tema na političkoj sceni. Protest zbog organizacije tog čina na Cetinju održan je 22. avgusta, a tom prilikom je pročitana deklaracija  u kojoj je poručeno da su građani izloženi diskriminaciji “čiji su centri u Srbiji i Moskvi” 

Na protest su došli predstavnici kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, kao i pojedini poslanici DPS-a. Prisutan je bio i bivši direktor Uprave policije i aktuelni savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović. 

Kašćelan traži da se ceremonija izmesti

Održana je i vanredna sednica Skupštine Cetinja na kojoj je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan pozvao mitropolita Joanikija da se čin ustoličenja organizuje na nekom drugom mestu.  

Kašćelan je rekao da je ustoličenje Joanikija "značajno političko-religijsko pitanje koje je dodatno polarizovalo crnogorsko društvo i znatno podiglo verske i nacionalne tenzije, preteći da ugrozi javni red i mir, i ukupnu bezbednost". 

Međutim, najviše reakcija izazvala je izjava predsednika Mila Đukanovića koji je rekao da će, ako se njegov apel ne uvaži, i ako se ustoličenje ne izmesto u neki od brojnih hramova SPC u Crnoj Gori, i sam biti na 5. septembra “na Cetinju gde je većinska Crna Gora i gde se brani čast i dostojanstvo države”.  

Tanjug/Mitropolija crnogorsko-primorska

 

Odmah je usledila reakcija premijera Zdravka Krivokapića koji je ocenio da je Đukanovićeva izjava "ogolila" inspiratora i iniciajtora tenzija u Crnoj Gori.  

Upravo je Krivokapić odustao od odlaska na ustoličenje, a ranije je govorio da će ići tamo i to bez obezbeđenja. U obrazloženju odluke je rekao da želi da se solidariše sa građanima koji ne mogu da prisustvuju tom činu 

"Svojom najavom nedolaska na Cetinje želeo sam, suštinski, da doprinesem Crkvi, jer politika u ovako svetom danu za jednu vjersku zajednicu, kada skoro svi propagandno i populistički podgrijavaju tenzije, ne smije da traži bilo šta. I ne sme da pronalazi bilo šta", naveo je Krivokapić. 

Iz EU pozivaju na dijalog

Povodom povećanih tenzija u državi strani ambasadori apelovali su na mir. Šefica delegacije EU u Crnoj Gori juče se sastala sa Đukanovićem, a u saopštenju je navedeno da su oni pozvali sve relevantne subjekte na dijalog, mir i stabilnnost, jer bez toga, kako je saopšteno, Crna Gora neće biti u stanju da dostigne vrednosti koje pretpostavlja članstvo u EU. 

Da ustoličenje bude tema i u parlamentu zahtevao je poslanik DPS-a i bivši premijer Duško Marković. Međutim, Vijesti pišu da DPS nije podneo Skupštini predlog rezolucije o zaustavljanju daljih podela i očuvanju mira i stabilnosti u državi, kao ni zahtjev za sazivanje vanredne sednice parlamenta. 

Tanjug/ Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

 

Dok se čeka nova ocena bezbednosne situacije, državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić je rekao da će policija na Cetinju biti kao garant mira svim građanima bez obzira na njihovu versku ili partijsku pripadnost.  

On je poručio i da svi političari koji 5. septembra dođu nepozvani na Cetinje, nebitno na kom skupu budu, snose posebnu odgovornost. 

profimedia

 

Ko će sve biti na Cetinju

Krivokapić je od odlaska na ustoličenje odustao, a Vijesti su prenele i da pozivnice koje su poslate pre nego što je otkazan svenarodni Sabor ne važe. Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je rekao da će ustoličenju prisustvovati poslanici Demokratskog fronta i da su dobili pozivnicu od mitropolita, ali je TV Vijesti rečeno da su te pozivnice upućene pre konačne odluke da se ustoličenje održi samo uz prisustvo patrijarha SPC Porfirija, episkopa i predstavnika crkvenih opština. 

I protojerej Nikola Pejović rekao je za RTCG da činu ustoličenja neće prisustvovati niko od političara, te da neće biti ni predstavnika diplomatskog kora, kako je to prvobitno bilo planirano.

Na ustoličenju će, kako je istakao, biti samo episkopi s gostima, deo sveštenstva mitropolije i po nekoliko predstavnika crkvenih opština.

Komentari (0)

Evropa