Region

Đukanović: Nasilno ustoličenje mitropolita Pirova pobeda Vlade Crne Gore

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTCG

05/09/2021

-

12:01

Đukanović: Nasilno ustoličenje mitropolita Pirova pobeda Vlade Crne Gore
Đukanović: Nasilno ustoličenje mitropolita Pirova pobeda Vlade Crne Gore - Copyright Printscreen YouTube/Predsjednik Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je, povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, da je Vlada Crne Gore obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore.

On je ocenio da je u pitanju "Pirova pobeda Vlade koja i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore".

"Danas smo na Cetinju svedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, pre svega vojske i policije, i potpuno neprimerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj Prestonici, Vlada Crne Gore je obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore", rekao je Đukanović.

Samo čovek bez dostojanstva bi, kako kaže on, sebi dozvolio da na takav način "helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog".

"Cetinje je još jednom bilo na visini zadatka, kao i mnogo puta u istoriji Crne Gore. Mirno okupljeni građani Cetinja su na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo svog grada i svoje države. O tome najbolje svedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpeli, okupljeni građani sebi nisu dozvolili ni jednog trenutka da ugroze mir i stabilnost Prestonice i Crne Gore, i da ugroze život i zdravlje bilo kog od okupljenih građana uključujući i pripadnike organa bezbednosti Crne Gore", rekao je Đukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa