Region

Tužilaštvo u Crnoj Gori utvrđuje je li policija upotrebila prekomernu silu, Abazović: Najvažnije da je sačuvan mir

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti, RTCG, Tanjug

05/09/2021

-

06:49

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Cetinjskom manastiru ustoličen je novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Putevi do Cetinja bili su blokirani, a demonstranti koji su se protivili ustoličenju sukobili su se s policijom koja je ispaljivala suzavac i šok-bombe. Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije na Cetinje stigli helikopterom. Joanikije posle ustoličenja rekao da su podele veštački izazvane i da će biti potrebno mnogo vremena da se one uklone.

Šta treba da znate

  • Mitropolit Joanikije ustoličen u Cetinjskom manastiru uprkos protestima i barikadama
  • Patrijarh Porfirije i MItropolit Joanikije jutros su helikopterom stigli na Cetinje nakon čega je održana služba ustoličenja
  • Vijesti prenose da je u dvodnevnim sukobima povređeno 60 osoba, među kojima 20 policajaca, a situacija je trenutno mirna
  • Premijer Zdravko Krivokapić ocenio da se na Cetinju događao "pokušaj terorističkih akcija", a na Tviteru je naveo da je "država odbranjena", te da odlaganje ustoličenja "nije bilo opcija"

22.14 Savet za građansku kontrolu policije tvrdi da je bilo gumenih metaka

Savet za građansku kontrolu rada policije saopštio je večeras da je nesporno utvrdio da su određene povrede građana uzrokovane dejstvom gumenih metaka i pozvao MUP i Upravu policije da zbog određenih nejasnoća i interesa javnosti objavi snimak navodnog bacanja molotovljevog koktela. Savet je ranije danas ocenio da je prilikom intervencija policije, na različitim lokacijama, došlo do prekomerne upotrebe hemijskih sredstava.

 

 

Iz Uprave policije ranije danasu su saopštili da prilikom intervencije na Cetinju nije bilo upotrebe gumenih metaka.

20.55 Katnić bio na Cetinju po službenoj dužnosti

Iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca (VDT) saopšteno je da je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić danas na Cetinju boravio po službenoj dužnosti.

Kako su iz VDT naveli, oni su obavestili javnost da je Katnić na Cetinju bio po službenoj dužnosti "zbog zlonamernog i neadekvatnog tumačenja", prenosi RTCG.

"U odluci se navodi da je povodom ustoličenja Mitropolita Joanikija na Cetinju, zbog potencijalnog rizika koji ovaj događaj nosi, neophodno da u prostorijama Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju borave Glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci sa timom iz Specijalnog policijskog odeljenja radi praćenja događaja", stoji u saopštenju VDT.

20.13 Abazović: Najvažnije je da je sačuvan mir

Potpredsednik Vlade i koordinator bezbednosnih službi u Crnoj Gori Dritan Abazović kazao je da je najvažnije da je nakon protesta na Cetinju u Crnoj Gori sačuvan mir i ustavni poredak.

On je ocenio da je policija položila veliki ispit i da "nikada profesionalnija akcija nije sprovedena."

"Srazmerno onome što je bio rizik, sve je završeno na najbolji način", kazao je Abazović u Vijestima u pola sedam.

Tanjug/FENA/Harun Muminović

 

 

Na pitanje imaju li informacije ko stoji iza protesta, Abazović je kazao da se vode operativni podaci prema više lica, uključujući i uhapšenog savjetnika predsjednika i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića.

"Učinili smo sve da budemo suzdržani, a sukobi su počeli kada je gospodin Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu po njegovoj procjeni kod određenih službenika Uprave policije. U tom momentu je bačen suzavac i dotad policija nije imala nikakve želje i volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima", naveo je Abazović.

Abazović se izvinio svima koji su bili na meti suzavca. "Bilo kakav terorizma i ekstremizma, i pokušaj napada na službena lica, neće biti tolerisan", dodao je on.

19.45 Veljoviću određeno zadržavanje, tužilaštvo utvrđuje je li bilo prekomerne upotrebe sile

Cetinjsko tužilaštvo odlučilo je Nakon saslušanja da do 72 sata odredi zadržavanje savetniku za bezbednost predsednika Crne Gore Veselinu Veljoviću, kazao je Vijestima rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Cetinje Duško Milanović.

Objasnio je da je zadržavanje određeno zbog opasnosti od uticaja na svedoke.

Milanović je naglasio da je ODT Cetinje formiralo još jedan predmet u vezi današnjih događaja na Cetinju, u kom će ispitati da li je policija prekomerno upotrebljavala silu.

18.10 Patrijarh napustio Crnu Goru

Patrijarh Porfirije završio je dvodnevnu posetu Crnoj Gori sa rečima da tu zemlju napušta dvostrukih osećanja - srećan što su izvršili delo Crkve i ustoličili mitropolita po volji Crkve i naroda, i "tužan jer su taj čin pojedini želeli da spreče snajperskom puškom".

 


Na Instagram nalogu patrijarha objavljene su fotografije na kojima se vidi da su ga  ispratili mitropolit Joanikije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Uz fotografije, patrijarh je u opisu naveo da se rastaje, uz nadu da to neće biti zadugo, sa tom blagoslovenom zemljom i narodom, ali sa dvostrukim osećanjima.

Zahvalio je svima i izrazio žaljenje svima koji su na bilo koji način povređeni i zamolio ih za oproštaj.

"Molim se Gospodu za ovu zemlju, za ovaj narod i za sve ljude, i molim njih da se mole za mene, jer su oni bliži Bogu", naveo je Porfirije.
 

17.55 Patriotsko komitski savez optužio crnogorsku vlast za nasilje

Patriotsko komitski savez (PKS) optužio je danas aktuelne crnogorske vlasti za nasilje i da su podrškom ustoličenju na Cetinju mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija ponizile građansku i slobodarsku Crnu Goru.

Kako ističe PKS, "danas se digao celi policijski, vojni i politički aparat, da bi bio u službi crkve Srbije i da bi, golom silom, krenuo na vlastite građane koji su ustali da odbrane svoje crnogorsko ime i prezime, u inat posrbljavanju, jednoumlju, crkvenoj okupaciji i sili".

17.05 – Strane ambasade: Politički dijalog da bude prioritet

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Evropske unije u Podgorici osudile su danas sve oblike nasilja u Crnoj Gori. 

U zajedničkom saopštenju za javnost apeluje se na sve građane da odgovorno doprinose očuvanju mira, čuvanju javnog reda i mira, te na policiju da isključivo koristi samo potrebna i zakonita sredstva, prenose Vijesti.

16.41 Picula osudio nasilje

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula oštro je osudio nasilje koje se dogodilo u toku ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i poručio da verske manifestacije ne smeju da budu zloupotrebljavane u političke svrhe.

“Oštro osuđujem nasilje tokom ustoličenja novog mitropolita Joanikija. Treba poštovati slobodu delovanja verskih organizacija i osećanja vernika, ali verske manifestacije ne smeju biti zloupotrebljavane u političke svrhe", napisao je Picula na Tviteru.

Istakao je da je sloboda izražavanja, ali i protesta nepovrediva.

16.33  "Kao i u svakoj svađi, nema nevinih"

Urednica u podgoričkoj Televiziji Vijesti Mila Radulović kaže za Euronews Srbija da ima više odgovornih za događaje na Cetinju i da krivica ne može biti svaljena samo na jednu stranu. 

"Kao i u svakoj svađi, nema nevinih. Obe strane su odgovorne za aktuelnu situaciju. Bivša vlast, pre svega vrh DPS-a odgovorni su zato što su sve vreme podizali tenzije i to rade već mesecima i pozivali su direktno građane Cetinja na otpor ustoličenju koje je već tradicija i koje se ne dešava prvi put na Cetinju, pa je onda dilema zašto im sada smeta, a nije im smetalo ranije", navela je ona.

Euronews Srbija

S druge strane, kako kaže, delovi sadašnje vlasti, uglavnom premijer, vrlo su bliski sa crkvom jer su i sami vernici.

"Prosto su na neki način uticali na mešanje svetovne i duhovne vlasti da u poslednje vreme stičemo utisak da odluke u državi ponekad donosi crkva, a ne država. Meni je potpuno razumljivo da je crkva instistirala da se taj čin ustoličenja uradi gde je i dosad uvek bio i da je na kraju krajeva država dužna da garantuje svima sigurnost i bezbednost, da stvori uslove, ali kao da su prevagnuli na tu stranu, da nisu uspeli da naprave distancu između nečega što je njihova obaveza kao državnih zvaničnika i nečega što su njihove privatne želje", napomenula je ona.

16.10 Zvanično završena poseta patrijarha Crnoj Gori

Svečani ručak u čast ustoličenja Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija završen je nešto pre 16 časova u Podgorici, čime je završena i dvodnevna poseta patrijarha Porfirija Crnoj Gori.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije su zajedno sa arhijerejima SPC i gostima iz pravoslavnih crkava u inostranstvu napustili restoran "Šipčanik", koji se nalazi u okviru vinarije Plantaže "13. jul". Vinarija Plantaže je izbacila posebnu seriju vina "Aksios" (dostojan) u čast ustoličenja mitropolita Joanikija.

15.29 Svečani ručak završni događaj ustoličenja

Svečani ručak u podgoričkom kombinatu "13. jul Plantaže" završni je događaj današnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i dvodnevne posete patrijarha Porfirija Crnoj Gori, prvoj od izbora na tu dužnost.

15.16 Veljović danas kod tužioca

Savetnik predsedika Crne Gore Veselin Veljović danas će biti priveden Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju, gde će ga saslušati zbog sumnje da je počinio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, rečeno je Vijestima iz tog tužilaštva.

Nakon što je dugogodišnji policajac i doskorašnji direktor Uprave policije priveden objavljen je i snimak tog čina.

Svemu je prethodio i snimak koji je na svom Tviter nalogu objavio Dritan Abazović navodeći da je savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović bio prisutan tokom jutrošnjih incidenata u Cetinju.

15.10 – Bilans sukoba: 60 povređenih

Posle dvodnevnih sukoba policije i demonstranata koji su bili protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, Hitna pomoć na Cetinju saopštila je da je povređeno 60 osoba, od kojih je 20 policajaca, prenose podgoričke Vijesti.

U Hitnoj medicinskoj pomoći obavljeno je 40 pregleda, dok su 20 osoba pregledale terenske ekipe, rečeno je Vijestima.

Oko 30-tak civila se žalilo na iritacije sluznice oka, nosa kao i povrede šake od dimnih bombi, i oni su posle pregleda pušteni na kućno lečenje.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore su imali povrede različitog tipa, a četvorica su prebačenI u Opštu bolnicu.

U saopštenju se navodi da je šestoro zatražilo pomoć zbog povreda nastalih kamenicama, dok su dvojica zadobila povrede oka. Iz Uprave policije Vijestima je saopšteno da je privedeno 14 osoba, a da su dve uhapšene.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

15.05 – Uprava policije: Nije bilo upotrebe gumenih metaka

Uprava policije Crne Gore saopštila je danas da prilikom intervencija policije na Cetinju nije bilo upotrebe gumenih metaka.

"Prilikom intervencija policije na Cetinju i upotrebe sredstava prinude, nije bilo upotrebe gumenih metaka kao što je to objavljeno u medijima. Ukoliko neko poseduje takva saznanja, molimo da kontaktirate policiju", objavljeno je na Tviter nalogu Uprave policije Crne Gore.

14.32 – "Država je odbranjena"

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je na Tviteru, da odlaganje ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru nije bila opcija ni u jednom trenutku, kako su neki mediji preneli, i istakao da je, i pored protivljenja dela građana tom činu, "država odbranjena".

"Zahvaljujem se svim hrabrim policajcima, ali i narodu Crne Gore koji su pomogli da danas svi ovde proslavimo ovaj veličanstven trenutak", naveo je Krivokapić. On je zahvalio mitropolitu Joanikiju na divnim rečima.

14.22 – Rojters i AP o dešavanjima u Crnoj Gori

Svetske novinske agencije ocenile su da događaji oko današnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju odslikavaju duboke podele u Crnoj Gori.

Protesti oko ustoličenja mitropolita na Cetinju izraz su "dubokih podela oko veza Crne Gore i Srbije", i predstavljaju sliku napetosti koje u Crnoj Gori postoje "između onih koji se zalažu za bliže odnose sa Beogradom" i "drugih koji se protive savezništvu sa Srbijom", smatra Rojters.

"Ceremonija (ustoličenja) je razotkrila duboke podele oko veza sa Srbijom. Protesti oslikavaju tenzije u toj balkanskoj zemlji između ljudi koji zastupaju bliske veze sa Srbijom i onima koji su protiv savezništva sa Srbijom", navodi britanska agencija.

U istom tekstu se podseća da se Crna Gora rastala sa Srbijom 2006. godine, ali da njihova crkva "nije postala autonomna i ostala je pod Srpskom pravoslavnom crkvom, što za neke predstavlja simbol srpskog uticaja".

Euronews Srbija

Američki AP navodi da su Crnogorci ostali "duboko podeljeni oko veza sa susednom Srbijom i SPC, koja je najdominantija verska institucija u toj zemlji".

"Oko 30 odsto od 620.000 stanovnika Crne Gore smatraju sebe Srbima", ističe AP.

Američka novinska agencija konstatuje da je ovo jasan pokazatelj "oštre političke i društvene podele u Crnoj Gori". U izveštaju se primećuje da je predsednik Milo Ðukanović, "tvorac državne nezavisnosti", posetio Cetinje, dok je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, koga AP naziva "pro-srpskim", bio u Podgorici.

"Otkako se Crna Gora razišla sa Srbijom, snage za nezavisnost Crne Gore su za to da se prizna crnogorska pravoslavna crkva, koja je odvojena od srpske. SPC je igrala ključnu ulogu u demonstracijama prošle godine, koje su pomogle da se promeni dugogodišnja pro-zapadna vlada u Crnoj Gori. Nova vlada sada uključuje pro-srpske i pro-ruske stranke", zaključuje AP.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

14.20 – Uspostavljen saobraćaj na putu Podgorica-Cetinje-Budva

Saobraćaj za sve kategorije vozila na magistralnom putu Podgorica-Cetinje-Budva uspostavljen je danas u 12.55 sati, saopšteno je iz Operativno-komunikacionog centra (OKC) Uprave policije Crne Gore, prenose Vijesti.

"Pobjeda" prenosi da sada normalno saobraćaju, ali se na putu i dalje nalaze ostaci barikada koje su građani u subotu postavili kako bi sprečili mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i poglavara Srpske pravoslavne crkve Porfirija da dođu na Cetinje.

Mitropolit Joanikije danas je ustoličen u Cetinjskom manastiru, a on i Porfirije su na Cetinje stigli helikopterom.

12.51 DF: Veće šanse za ustoličenje Joanikije imao u Kabulu

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić potvrdio je danas da ga je u zoru pozvao premijer Zdravko Krivokapić i da mu je saopštio da je u Crnoj Gori u toku državni udar, podsetio da je i ranije upozoravao da iza svih dešavanja na Cetinju stoji aktuelni predsednik i lider DPS Milo Ðukanović.

Mandić je na pres konferenciji rekao da je Ðukanović bio u pozadini svih dešavanja, te da je ohrabrivao ljude da naprave čitav niz ekstremističkih poteza. Pritom, istakao je, Ðukanović nije imao hrabrosti da potpiše prijavu da je odgovoran za skup na Cetinju. Mandić, koji i predsednik Nove srpske demokratije, rekao je da nije srećan zbog dešavanja na Cetinju, navodeći da policija ima najveću odgovornost.

"Nismo želeli da patrijarh i mitropolit budu onako ispraćeni danas na Cetinje, da moraju biti obezbeđivani sa protivterorističkim ćebadima", rekao je Mandić.

Krivokapiću je, kaže, rekao da su želeli da podele svu odgovornost u vezi s ustoličenjem, zahtevajući da se posao odradi do kraja i da se ne odlaže.

"Nažalost, veće šanse za ustoličenje mitropolit Joanikije je imao u Kabulu nego na Cetinju i to je zajednički poraz Crne Gore, onakve kakvu je možda pamtimo iz istorijskih udžbenika", rekao je Knežević.

12.41 – Na Cetinju povređeno oko 20 policajaca

Oko 20 policajaca povređeno je u sukobima na Cetinju, izjavio je za TVCG pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Dragan Gorović i dodao da je situacija u tom gradu trenutno mirna.

"Nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, situacija u gradu i je mirna i stabilna, a tokom dana povređeno je dvadesetak policajaca", rekao je Gorović.

On je dodao da, kada je reč o građanima, još nema podataka da se neko od njih javio ili prijavio povredu.

Gorović je rekao da, prema trenutnim informacijama, policija nije prekoračila ovlašćenja, ali da ima prostora i načina da se to proveri.

"Smatram da sada nema osnova da se smatra da smo prekoračili ovlašćenja", dodao je Gorović.

Istakao je da je upotreba hemijskih sredstava od strane policije bila odgovor na ono što su građani koristili.

"Policija je bila izloženja kontinuiranim napadima kamenicama, petardama, vatrometima, predmetima i drugim sredstvima koja mogu da nanesu povrede", ukazao je Gorović.

11.59 – Porfirije i Joanikije stigli u Podgoricu

Novoustoličeni mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije stigli su u podgorički Saborni hram Hristovog vaskrsenja, gdje im je upriličen doček. Prisutan je i premijer Zdravko Krivokapić

 

Tanjug/Zoran Žestić

 

11.52 – Oglasio se Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanovič izjavio je danas da je Vlada Crne Gore obezbedila "nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore". On je rekao da su “danas na Cetinju svedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore”. 

"Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, pre svega vojske i policije, i potpuno neprimerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana, Vlada Crne Gore je obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore", rekao je Đukanović. 

11.49 – Vešović: Bilo značajnog ugrožavanja javnog reda i mira

Analitičar Marko Vešović rekao je za Euronews Srbija da je situacija u Cetinju mirnija nego jutros.  

Navodi da je sasvim jasno da je bilo značajnog ugrožvanja javnog reda i mira i da su učesnici demonstracija na sve načina pokušali da spreče ustoličenje. 

Kako je rekao, šteta je za Crnu Goru što se dogodilo sve što se dogodilo.  

Povodom hapšenja savetnika predsednika Crne Gore Veselina Veljovića, Vešović je rekao da se još ne zna šta mu se stavlja na teret.  

Euronews Srbija

11.40 – Grigorije pozvao građane da dočekaju patrijarha i mitropolita

Episkop dizeldorfski i nemacki Grigorije je tokom obraćanja pozvao vernike da ostanu posle liturgije ispred hrama u Podgorici da bi dočekali patrijarha i mitropolita. 

"Današnje ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju je najveća pobeda u 21. veku na tlu Evrope zato što su građani pobedili tiranina i tiraniju i to ne mačem, nego molitvom", rekao je Grigorije.

Euronews Srbija

11.10 – Patrijarh i mitropolit doći će u Podgoricu

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije doći će u podgorički Saborni hram Hristovog vaskrsenja. Na portalu RTCG je navedeno da su oni oko 11 sati helikopterom krenuli do Podgorice.

Euronews Srbija

 

10.52 – URA: DPS da prestane sa manipulacijama

Građanski pokret URA poručio je Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da prestanu da manipulišu iskrenim osećanjima i emocijama građana na Vetinju i širom Crne Gore gurajući ih u sukobe, nemire i kršenje zakona. 

"Veljović je uhapšen. Zlonamjerna tumačenja i huškanja na nemire od strane DPS-a i njegovih koalicionih partnera i konstatacije da je za nerede na Cetinju odgovoran potpredsjednik Vlade su neodgovorna i neistinita" naveli su iz URA.

10.28 – Završena ceremonija na Cetinju

Posle obraćanja patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija završena je ceremonija ustoličenja u Cetinjskom manastiru. 

10.18 – Povređena dva policajca, osam privedenih

Uprava policije saopštila je na Tviteru da su prilikom intervencije policije na Cetinju dva policajca zadobila povrede.

Associated Press • Euronews Serbia

"Osam osoba je privedeno, od kojih je jedna lišena slobode zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti", saopštila je Uprava policije.

Dodaje se da će biti procesuirani svi oni koji su odgovorni za kršenje zakona.

Euronews Srbija

10.05 – Joanikije: Podele veštački izazvane

Mitropolit Joanikije je rekao da su podele veštački izazvane.  

"Mi smo činili sve da ih ne bude, i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena", naveo je Joanikije posle čina ustoličenja.  

"Time ste vaša svetosti, vašim dolaskom a podelivši sa nama zabrinutost pokazali veliku ljubav ne samo prema meni, nego prema celom narodu Crne Gore", dodao je.  

U govoru je pomenuo prethodne crnogorske mitropolite, sa najvećim naglaskom na višedecenijskog mitropolita Amfilohija.

10.00 – Patrijarh Porfirije: Mir je ovde potrebniji nego bilo šta

Patrijarh Porfirije poručo je u obraćanju okupljenima u manastiru u Cetinju: "Mir je ovde potrebniji nego bilo šta. Vaša misija će biti, to od vas Sabor naše crkve očekuje, da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate ko je ko, kako se izražava, kom narodu pripada, nego da služeći liturgiju svedočite mir".  

Istakao je da u crkvi ne postoje granice, neprijateljstva i podele.  

Tanjug/STR

 

09.52 – Nema demonstranata na barikadi kod Belvedera

Na barikadi kod Belvedera više nema demonstranata .Gume koje su bilo postavljene su zapaljenje.

09.43 – DPS: Odgovornost na Krivokapiću i Abazoviću

Demokratska partija socijalista je saopštila da je jasno da je je največa odgovornost za sve posledice nereda u Cetinju na Zdravku Krivokaiću i Dritanu Abazoviću. DPS njih optužuje da su, kako se navodi, "spremni da zapale Crnu Goru da bi ih njihovi mentori sačuvali na funckijama".  

"Nećemo vam dozvoliti da za račun tuđeg interesa žrtvujete građane Crne Gore", piše u saopštenju DPS-a.  

DPS tvrdi da su građani na Cetinju mirno protestovali, "braneći pravo da žive u multietničkoj, multikonfesionalnoj, građanskoj Crnoj Gori kojom neće upravljati i manipulisati strana država i izazivati sukob među građanima".  

09.27 – Anketa: Šta kažu građani Cetinja o ustoličenju i neredima

Euronews Srbija

09.22 – Više povređenih demonstranata

Iz Uprave policije je Vijestima potvrđeno je da na Cetinju ima više povrijeđenih demonstranata i službenika policije. Ne zna se tačan broj povređenih. Rano jutros su u Opštoj bolnici rekli da su primili najmanje četiri osobe. 

09.19 – Čanak: Demonstranti nisu pribegli sili

Lider LSV-a Nenad Čanak, koji se trenutno nalazi na Cetinju, tvrdi da demonstranti nisu pribegli sili, a krivicu za sukobe u tom gradu prebacuje na policiju.

"Od ulice do ulice je bačen suzavac. Policija je upotrebila oružje, korišćeni su gumeni meci, jednom čoveku je izgorelo lice. To je trenutna situacija", kazao je Čanak za TV Tanjug prenoseći utiske o aktuelnoj situaciji na Cetinju

On je potvrdio da je bivši predsednik skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić povređen.

"Ranko Krivokapić je povređen, ali nije istina da su demonstranti bilo šta nasilno uradili. Policija je počela da ih napada. Građani Cetinja su pod suzavcem, ne mogu da izađu na ulicu, niko nije izašao", dodao je Čanak.

On smatra da je tamo "na putu konflikt koji se neće smiriti 100 godina".

9.15 – Porfirije: Stigosmo na Cetinje, pozivamo na mir

Patrijarh Porfirije objavio je na svom instagram nalogu snimak sletanja helikopterom na Cetinje

"U slavu Boga živoga stigosmo na Cetinje da izvršimo ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija. Sve pozivamo na mir i molitvu Gospodu hristu", napisao je patrijarh.

09.10 – Snimak sletanja helikoptera 

Objavljeni su snimci sletanja helikoptera u Cetinjski manastir i ceremonije ustoličenja mitropolita Joanikija

Euronews Srbija

09.04 – I dalje blokirani putevi ka Cetinju, gradom odjekuju topovski udari

Reporter Euronewsa Srbija javlja da je napeto u Cetinju, i da gradom odjekuju topovski udari, a policija i dalje ispaljuje suzavac. Kaže da video i grupu demonstranata koji su rekli da su povređeni. 

24sedam/Goran Sivački

 

08.58 – Episkopi će služiti liturgiju u Podgorici

Episkopi, koji su krenuli na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, vratili su se u Podgoricu, javlja reporter Tanjuga. Autobus kojim su krenuli za Cetinje, zaustavljen je na barikadama pred tim gradom. Episkopi će liturgiju služiti u Hramu Vaskrsenja Hristovog, u Podgorici.

08.49 – Priveden Veselin Veljović

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio da je priveden savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović.

08.45 – Demonstranti pokušavaju da probiju kordon

Reporter Euronewsa Srbija javlja da demonstranti u Cetinju pokušavaju da probiju kordon policije, ali da oni reaguju suzavcem i šok-bombama. 

08.40 – Porfirije i Joanikije stigli u Cetinjski manastir

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije helikoptereom su stigli u Cetinjski manastir, prenosi Tanjug. Beogadski mediji su objavili snimak sletanja i njihovog dolaska. 

Tanjug/STR

 

08.35 – Zvona iz manastira, preleteo helikopter

Iz Cetinjskog manastira se čuju crkvena zvona, javlja reporter Euronewsa Srbija. Dodaje i da je nad Cetinjem preleteo i helikopter.

Euronews Srbija

08.29 – Krivokapić: Pokušaj terorističkih akcija

Predsednik Vlade crne Gore Zdravko Krivokapić je rekao da je "napada na policiju napad na državu". 

"Sve što se dešavalo juče i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama kojima će država stati na put!", napisao je Krivokapić na Tviteru. 

08.24 – Abazović objavio snimak na Tviteru

Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio je tvit u kojem tvrdi da je savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović bio prisutan tokom jutrošnjih incedanta u Cetinju. 

08.11 – Bilčik poziva na smirivanje tenzija

Predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik pozavao je u subotu uveče na smanjivanje tenzija i poštovanje različitosti u Crnoj Gori.

"Veoma sam zabrinut zbog vesti koje dolaze iz Podgorice i sa Cetinja. Apleujem na sve političke i verske lidere da umire tenzije širom zemlje i u potpunosti zaštite crnogorsku tradiciju različitosti, poštovanja i modernog evropskog društva”, poručio je Bilčik sa svog Tviter naloga.

08.08 – Povređene četiri osobe

U neredima na Cetinju lakše su povređene četiri osobe, potvrđeno je za RTCG u Opštoj bolnici u tom gradu. Pacijenti su pušteni na kućno liječenje. Vijesti javljaju da je policija privela jednog učesnika protesta.

08.04 – U centru Cetinja suzavac, sa barikada se vidi gust dim

Reporter Euronewsa Srbija iz Cetinja javlaj da je policija ispalila nekoliko patrola suzavaca, da su se čule i šok bombe. Takođe, sa barikada na prilazima grada vidi se crni gust dim, pa se pretpostavlja da su zapaljene gume. I dalje ima mnogo ljudi na barikadama.

7.51 – Policija pozvala građane da se povuku

Više suzavaca ispaljeno je na okupljene u centru Cetinja. Policija je pozvala građane na Gradskom trgu da se povuku, nakon čega je ispalila nekoliko suzavaca na njih, javljaju Vijesti. Reporter Euronewsa Srbija iz Cetinja javlja da se u gradu od suzavca teško diše. Na fotografijama se vidi i gust dim.

Euronews Srbija/Marko Subotić

 

7.41 – Oprečne informacije o tome da li je sveštenstvo SPC krenulo iz Podgorice

"Vijesti" su objavile snimke na kojima se vide pravoslavni sveštenici ispred autobusa u Podgorici, a zatim i snimak na kojem se vidi kako autobusi prolaze kružnim tokom. 

Tanjug javlja da se autobus sa sveštenstvom podgoričkog Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja koji je, zajedno sa predstavnicima medija, krenuo za Cetinje, po polasku zaustavio.

Reporter Tanjuga sa lica mesta javlja da oni trenutno čekaju u Podgorici. Kako je objašnjeno, blokade su na putu i čeka se informacija da li je taj pravac prohodan.

Euronews Srbija

7.17 – Na Cetinje stigao tužilac Katnić

Mediji javljaju da je na Cetinje došao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Reporter RTCG snimio ga je u gradu dok je u ruci držao gas-masku. 

6.57 – Održana sednica Veća za nacionalnu bezbednost, blokiani putevi

Na putu od Podgorice ka Cetinju na više lokacija su postavljene prepreke - drvene grede, kamenje, saobraćajni štubovi, šut, javljaju Vijesti. U pet sati jutros je završena sednica Veća za nacionalnu bezbednost. Od jutros je policija nekoliko puta upotrebila suzavac tokom sukoba sa demonstrantima na Gradskom trgu. 

6.45 – Policija intervenisala na Cetinju, bačen suzavac

Na Dvorskom trgu na Cetinju policija je intervenisala i razdvojila okupljene građane u više grupa. RTCG javlja da je bačen suzavac više puta. "Vijestima" je iz Kabineta predsednika vlade ssaopšteno da su demonstranti bez ikakvog povoda napali policiju. 

Euronews/Marko Subotić

 

Napetosti su u Crnoj Gori rasle nedeljema, od kada je najavljeno ustoličenje vladike Jonikija, a kulminirale su juče kada je prilikom protesta onih koji se protiv ovoj odluci bilo i koškanja s policijom i probijanja blokada. Oni su na saobraćajnice postavili gume, kamenje i kontejnere, kako bi sprečili dolazak crkvenih velikodostojnika na Cetinje.

Uprkos tome, patrijarh SPC Pofirije sinoć je poručio da odlaganja neće biti.

"Sa svim arhijerejima okupljenim u Podgorici, već u ranim jutarnjim časovima krećem za Cetinje, da ustoličim Vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskih, kako je i odlučio Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve", napisao je patrijarh na Instagram nalogu nakon što su pojedini mediji napisali da će doći do odlaganja ustoličenja.

Ovo je saopštenjem potvrdila i SPC.

Iako je SPC prethodno najavljivala da će ustoličenje biti obavljeno uz veliki broj zvanica i narodni sabor, ova odluka je nakon najava protesta promenjena, pa je planirano da ustoličenje bude obavljeno unutar manastira uz prisustvo crkvenih velikodostojnika.

Istovremeno, grupe koje su zahtevale da ustoličenje bude obavljeno na nekom drugom mestu, najavljivale su okupljanje i sprečavanje ceremonije, ali protestni skup zvanično nije prijavljen.

Komentari (0)

Evropa