Region

Protivnici ustoličenja na Cetinju dežuraju na barikadama, patrijarh poručuje - neće biti odlaganja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2021

-

23:27

Protivnici ustoličenja na Cetinju dežuraju na barikadama, patrijarh poručuje - neće biti odlaganja
Protivnici ustoličenja na Cetinju dežuraju na barikadama, patrijarh poručuje - neće biti odlaganja - Copyright Tanjug/Zoran Žestić/ Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije demantovao je večeras u izjavi za Tanjug pisanje pojedinih medija da sutra neće biti obavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

"Sutra ujutro, s božijom pomoći i molitvom za mir, svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskog", rekao je patrijarh.

 

 

Poručio je da SPC nikada neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Veče je na Cetinju prošlo mirno, ali napeto nakon  jučerašnjih protesta i najavljenog ustoličenja vladike Joanikija. Svi prilazi nekadašnjoj prestonici su blokirani, a u grad je došao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kako bi podržao one koji se protive odluci da ustoličenje bude održano u ovom gradu. Demonstranti koji blokiraju saobraćajnice najavljuju da će ostati i preko noći kako bi blokirali dolazak predstavnika SPC u Cetinjski manastir.

Grupa građana je juče blokirala prilaze Cetinju iz pravca Podgorice i Budve. Oni su tokom jučerašnjeg dana probili blokadu koju je policija postavila na kružnom toku na ulazu u Cetinje, a onda po putu postavili kamenje, gume i kontejnere kako bi sprečili prolaz ka gradu patrijarhu SPC Porfiriju i mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju. 

U nekoliko navrata došlo je do koškanja s policijom i probijanja blokade, nakon čega se policija povukla nekoliko stotina metara dalje, javio je reporter Euronews Srbija Marko Subotić.

I predsednik Crne Gore koji se sinoć pojavio na Cetinju i ponovio da ustoličenje mitropolita SPC Joanikija treba obaviti na drugom mestu.

"Kao što znamo, ta crkva ima puno hramova širom Crne Gore, uključujući i onaj najveći u Podgorici, tako da mogu da obave taj posao, a ne mogu da to rade na silu, da to rade uz ugrožavanje slobode i prava građana Prijestonice. To nije dobar pristup. Čak i kada bi to nekome pošlo za rukom on bi se ovde uvek morao osećati kao neko ko je nasilno ostvario neku svoju želju, neko ko je silovao na neki način Prijestonicu i njene građane. Zato mislim da je to pogrešan pristup, zato mislim da će to ipak doći do svesti onih kojima smo poslali toliko upozorenja ovih dana i da će na kraju uraditi ono što je razumno i logično", poručio je Đukanović.

On je ponovio da ovo nije pitanje intronizacije mitropolita SPC već samo jedan od događaja u nizu kojim, kako tvrdi, "država Srbija i SPC kao instrument velikosrpskog nacionalizma pokušava da ponizi i prisvoji Crnu Goru".

"Prema tome svaki nacionano odgovoran pojedinac ima logičan otpor. Rekao bih da je najlogičnije da se taj otpor najstrastvenije ispoljava u Prestonici i to moramo razumeti. Moramo razumeti da se to ovde ne može napraviti na silu. Moramo razumeti da je potrebno biti mudar i taj čin izmestiti iz tog grada ili odložiti sve, kupiti neko vreme za resetovanje odnosa ili uspostavljanje poverenja. Nije to poverenje izgubljeno bez neke", kazao je Ðukanović.

Istovremeno, iz Mitropolije crnogorsko primorske poručuju da ne razmišljaju o izmeštanju čina ustoličenja mitropolita Joanikija sa Cetinja i Podgoricu, rekao je protojerej Nikola Pejović za TVCG.

Povodom ustoličenja, u Crnu Goru je doputovao patrijarh srpski Porfirije, a njemu je ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici priređen doček. 

On je sa tog skupa  pozvao i aplelovao na “sve krštene duše” da stanu uz izabranog mitropolita Joanikija.

Patrijarh je pitao da li će savremenici dozvoliti da se kroz 21. vijek prenose “besmisleni ideološki sukobi”.

Kako je kazao, razlike su date ne da bi bili povod za sukobe, već kao “darovi Božiji” da bi se svoj poseban pečat razvijao.

“Stoga, i ja, zajedno sa izabranim mitropolitom i svim našim arhijerejima molim sve da ne dozvolite da se mržnaj među braćom i nesreće produžuju. ne ostavljajmo našoj deci hipoteke ni svoje ni sašim dedovima”, poručio je Porfirije.

Pored vernika, patrijarha Porfirija dočekao je i veliki broj crnogorskih političara među kojima je bio predsednik Vlade Zdravko Krivokapić, predstavnici Demokrata, DF-a, Prave i brojni ministri.

Ustoličenje Joanikija najavljeno je za nedeljno jutro, 5. septembar u Cetinjskom manastiru, uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Grupa građana koji se protivi ovom činu, zahteva da on bude obavljen u nekom od drugih hramova SPC.

Isti zahtev istakla je i Skupština Cetinja. Zvanično protestni skup na Cetinju na koji je pozivao Patriotsko komitski savez Crne Gore nije prijavljen, zbog čega, kako je rekao potpredsednnik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, nije mogao ni biti zabranjen.

Iako je SPC prethodno najavljivala da će ustoličenje biti obavljeno uz veliki broj zvanica i narodni sabor, ova odluka je nakon najava protesta promenjena, pa je planirano da ustoličenje bude obavljeno unutar manastira uz prisustvo crkvenih velikodostojnika.

Crnogorski političari listom - i oni koji su za, i oni koji se protive ustoličenju na Cetinju - apeluju na smirenje situacije, a takvi apeli stižu i iz međunarodne zajednice.

Oglasila se ambasada SAD, ali i predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik koji je večeras pozvao na smanjivanje tenzija i poštovanje različitosti u Crnoj Gori.

 

 

”Veoma sam zabrinut zbog vesti koje dolaze iz Podgorice i sa Cetinja. Apleujem na sve političke i verske lidere da umire tenzije širom zemlje i u potpunosti zaštite crnogorsku tradiciju različitosti, poštovanja i modernog evropskog društva”, poručio je Bilčik sa svog Tviter naloga.

I Britanska ambasadorka Karen Medoks poručila je da je razlozi koji stoje iza tenzija ovog vikenda neće biti riješeni provokativnim riječima i nasiljem.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula izrazio je večeras zabrinutost zbog tenzija nasalih uoči ustoličenje novog mitropolita Joanikija i pozavao na poštovanje ”slobode delovanja verskih organizacija i osećanja vernika”, ali i ”slobode protesta”.

Istovremeno, Picula je poručio da verske manifestacije ”ne smeju biti zloupotrebljavane u političke svrhe niti izazivati nove podele u ionako polariziranom društvu kakva je Crna Gora danas”.

 

Komentari (0)

Evropa