Region

Đukanović: Pozivam građane Crne Gore svih vera, nacija i političkih opcija da doprinesu očuvanju mira

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2021

-

17:24

Đukanović: Pozivam građane Crne Gore svih vera, nacija i političkih opcija da doprinesu očuvanju mira
Đukanović: Pozivam građane Crne Gore svih vera, nacija i političkih opcija da doprinesu očuvanju mira - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je građane Crne Gore svih vera, nacija i političkih opcija na očuvanje stabilnosti i multietničkog sklada.

"Pozivam sve građane Crne Gore svih vera i nacija i političkih opcija, kao što sam to uvek činio, da zajedno doprinesemo očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, da odgovorno zaštitimo život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao naše najveće bogatstvo", poručio je Đukanović.

On je pozvao i premijera Zdravka Krivokapića da, kako je naveo, osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu".

"Naravno i da nepokolebljivo zaštitimo slobodu, suverenost i dostojanstvo Crne Gore i njenog naroda. Pozivam i premijera Zdravka Krivokapića da ne insinuira, da održi obećanje koje je dao juče da Vlada garantuje sigurnost svima, preuzimajući odgovornost na sebe za sva dešavanja, pošto Vijeće za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao nije zabranilo javna okupljanja”, napisao je Đukanović na Tviteru.

I da već jednom, dodao je on, nakon kontinuirane medijsko političke torture i nipodaštavanja iz Beograda i naše države i njega lično, kao čovek, intelektualac i premijer osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu.

Dan uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje bi trebalo da bude održano sutra u Cetinjskom manastiru bezbednosna situacija u Crnoj Gori je napeta.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, protivnici ustoličenja mitropolita Joanikija, blokirali su kružni tok na Cetinju, preko kojeg su prosuli šut i kamenje, tako da trenutno nije moguće ući u nekadašnju prestonicu Crne Gore. Osim toga, jedna grupa komita se čak i sukobila sa policijom u centru grada. Na pojedinim barikadama na prilazu Cetinju policija se pred demonstrantima povukla nekoliko stotina metara.

DPS za narede u Crnoj Gori optužio vlast i "beogradske mentore"

Nakon oglašavanja predsednika Mila Ðukanovića i Klub poslanika njegove DPS, pozvao je sve građane na uzdržanost u, kako su kazali, izazovnom bezbednosnom trenutku i situaciji u koju ih je uvukla aktuelna vlast i njihovi, kako navode, "beogradski mentori".

Klub poslanika DPS, koji je danas zasedao na Cetinju, tvrde da je danas, kako kažu, "mnogo onih koji bi ovih dana da iz Crne Gore vide vesti o sukobima".

"Ali to neće dočekati, jer znamo da su Crnogorke i Crnogorci, a posebno Cetinjanke i Cetinjani, poznati po mudrosti u najtežim vremenima", saopšteno je iz DPS-a.

Pozvali su predstavnike vlasti čija je, kako su kazali, odgovornost za sve današnje događaje na Cetinju, da se "urazume i adekvatno se odnose prema nastaloj situaciji."

"Građanima koji su danas okupljeni na Cetinju poručujemo: čuvajte mir jer je to naša najveća tekovina, a slobodu i hrabrost ste kako kroz vekove tako i danas dokazali da posedujete", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa