Region

Euronews Srbija u Crnoj Gori: Demonstranti najavljuju celonoćnu blokadu puteva ka Cetinju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2021

-

13:48

Euronews Srbija u Crnoj Gori: Demonstranti najavljuju  celonoćnu blokadu puteva ka Cetinju
Blokiran put za Cetinje - Copyright Euronews/Marko Subotić

veličina teksta

Aa Aa

Veče je na Cetinju prošlo mirno, ali napeto nakon  jučerašnjih protesta i najavljenog ustoličenja vladike Joanikija. Svi prilazi nekadašnjoj prestonici su blokirani, a u grad je došao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kako bi podržao one koji se protive odluci da ustoličenje bude održano u ovom gradu. Demonstranti koji blokiraju saobraćajnice najavljuju da će ostati i preko noći kako bi blokirali dolazak predstavnika SPC u Cetinjski manastir.

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u 13:30 časova u dvodnevnu posetu Crnoj Gori, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP). Kako javlja reporter Euronews Srbija, u međuvremenu su protivnici ustoličenja mitropolita Joanikija, blokirali kružni tok na Cetinju, preko kojeg su prosuli šut i kamenje, tako da trenutno nije moguće ući u nekadašnju prestonicu Crne Gore. Osim toga, jedna grupa komita se čak i sukobila sa policijom u centru grada. Na pojedinim barikadama na prilazu Cetinju policija se pred demonstrantima povukla nekoliko stotina metara.

Na Cetinje je stigao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović. On je ranije poručio da će 5. septembra doći na protest u prijestonici, ako Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustane od najavljenog događaja u Cetinjskom manastiru.

Đukanović je danas pozvao građane Crne Gore svih vera, nacija i političkih opcija na očuvanje stabilnosti i multietničkog sklada.

On je na Cetinju ponovio da ustoličenje ne treba da se obavi na Cetinju već na drugom mestu i poručio "da se nada da će SPC na kraju uraditi ono što je razumno i logično".

"Ta crkva (SPC) ima puno hramova širom Crne Gore, ukljčujući i onaj najveći u Podgorici. Tako da na drugom mestu mogu da obave taj posao, a ne mogu da to rade na silu, uz ugrožavanja prava i slobode građana Prijestonice", rekao je Ðukanović.

Ocenio je da takav pristup SPC nije dobar i da može imati posledice.

"Čak i kada bi to nekom pošlo za rukom, on bi se ovde uvek morao osećati kao neko ko je nasilno ostvario neku svoju želju. Ko je silovao na neki nacin Prijestonicu i njene građane. Zato mislim da je to progrešan pristup i zato mislim da će to ipak doći do svesti onih kojima smo poslali tolika upozorenja ovih dana i da će na kraju uraditi ono što je razumno i logično", poručio je Ðukanović.

Potpredsednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić pozvao je mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da odustane od čina ustoličenja u Cetinjskom manastiru koje je planirano sutra u osam sati.

Mitropolija crnogorsko primorska ne razmišlja izmeštanju čina ustoličenja mitropolita Joanikija sa Cetinja i Podgoricu, kazao je protojerej Nikola Pejović, za TV Crne Gore.

Na Cetinju se nalazi i Marko Subotić, reporter Euronews Srbija koji kaže su primetne tenzije povodom ustoličenja mitropolita Joankija, posebno nakon što je grupa pristalica komitskog pokreta srušila i uklonila zaštitnu ogradu, koju je prethodne noći postavila policija na Cetinju kako bi sprečila bilo kakve incidente, odnosno dolazak pristalica tog protesta do cetinjskog manastira.

Euronews Srbija

Demonstranti na gradskom trgu uzvikuju parole protiv Srpske pravoslavne crkve, ali i aktuelne vlade dok pojedini portali prenose da se kolone vozila kreću iz Podgorice ka Cetinju kako bi podržali taj skup.

Komite napale policiju

Društvenim mrežama kruži snimak na kojem se vidi kako komite gađaju policiju kamenicama, a onda i probijaju kordon i ulaze u tuču sa njima.

Iz Vlade Crne Gore i policije pozivaju na mir i kažu da će garantovati bezbednost svima koji budu boravili na Cetinju, te da su angažovali oko dve hiljade policajaca koji će čuvati mir i bezbednost.

S druge strane, predstavnici komitskog pokreta, ali i opozicione Demokratske partije socijalista kažu da će na sve načine sprečiti da dođe do ustoličenja mitropolita Joanikija.

"Situacija je veoma kompleksna i, rekao bih, složena. Posebno je poslednjih dana podgrejana različitim tenzičnim izjavama koje su dolazile, što od strane predsednika države Mila Đukanovića, koji je istovremeno i predsednik Demokratske partije socijalista, što od njegovih saradnika za bezbednost i raznih formalnih i neformalnih udruženja i grupa koje su pozivale na okupljanje na Cetinju i koje se protive ustoličenju mitropolita Joanikija", kaže za Euronews Srbija Milan Knežević iz Demokratske narodne partije i nastavlja:

"Sada se suočavamo sa jednom paradoksalnom situacijom da će sutra biti održan nenajavljeni skup u skladu sa Zakonom o nenajavljenim okupljanjima gde će jedan broj građana, koji se protivi ustoličenju, protestovati protiv tog čina. Ja sam, kao član Saveta za nacionalnu sigurnost izneo mišljenje da je neophodno zabraniti sva nenajavljena okupljanja jer svako nenajavljeno okupljanje može da eskalira u neki neželjeni incident ili, ne daj bože, građanske sukobe".

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković izjavila je za Euronews Srbija da ustoličenje Vladike Joankija ne sme da se dogodi na Cetinju.

"Ustoličenje ne sme da se dogodi na Cetinju, radi mira, ako mora da bude u Crnoj Gori, neka bude u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Nikako ne želi da dođe do prolivanja krvi. Ako vlada Crne Gore želi mir svojim građaninama, ona će zabraniti ustoličenje Joankija u Cetinju", rekla je Vuksanović Stanković. 
 

Istovremeno, na Cetinju su zasedali poslanici Demokratske partije socijalista,  saopštio je poslanik i bivši premijer Duško Marković na Tviteru.  Nakon sastanka DPS je pozvao sve građane na uzdržanost u, kako su kazali, izazovnom bezbednosnom trenutku i situaciji u koju ih je uvukla aktuelna vlast i njihovi, kako navode, "beogradski mentori".

 

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske danas su podsetili da je dolazak patrijarha Porfirija njegova prva poseta otkako je izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC). Navodi se da su ga na podgoričkom aerodromu dočekali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkog budimljansko-nikšićki Metodije. 

Dok se Cetinje priprema za ustoličenje Joanikija, u Podgorici će biti organizovan doček patrijarha Porfirija u 18 časova u Sabornom hramu u Podgorici, gde će biti služena svečana doksologija i večernja služba.

"Nakon toga slovo dobrodošlice će izneti visokopreosvešteni novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, a nakon njega sabranje će blagosloviti i besedom se obratiti njegova svetost patrijarh srpski Porfirije", saopštila je MCP.

Patrijarh Porfirije izneo je mišljenje da su skupovi opterećeni politikom i različitim interesima, da on o tome ne želi da razmišlja, kao i da je sve ovo jedan verski svečani čin koji ne treba da brine nikoga.

Komentari (0)

Evropa