Region

Počeo "Svenarodni crnogorski zbor" na Cetinju, ispred manastira dežura policija

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2021

-

22:03

Počeo "Svenarodni crnogorski zbor" na Cetinju, ispred manastira dežura policija
Počeo "Svenarodni crnogorski zbor" na Cetinju, ispred manastira dežura policija - Copyright Prinstscreen YouTube/Pobjeda

veličina teksta

Aa Aa

Okupljanje pod nazivom "Svenarodni crnogorski zbor", u organizaciji kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, počeo je večeras na Cetinju, gde će u nedelju biti ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

U okviru skupa, koji će, prema najavama biti održan i sutra uveče, organizovan je muzički program i narodno veselje, prenosi Pobjeda.

 

 

Iza bine se nalaze tri policijska automobila, a okupljnje obezbeđuje više uniformisanih policajaca.

Pojedini podgorički i beogradski mediji javili su da je na skupu prisutno nekoliko stotina ljudi, umesto 3.000 koliko ih je bilo najavljeno.

Ispred manastira Sv. Petra Cetinjskog, gde će u nedelju biti ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, dežura policija, imajući u vidu proteste koji su se već organizovali na Cetinju.

Sveštenici ovog manastira smatraju da ne postoji drugo mesto gde bi ustoličenje moglo biti održano.

"Nakon upokojenja Amfilohija normalan sled dogođaja je izbor njegovog naslednika i čin ustoličenja. Taj sam čin neće doneti ništa novo, ali je svakako velika radost jer nastavlja viševekovno postojanje u veru Hristovu. Ovde su ustoličeni skoro svi crnogorski crkveni velikodostojnici", rekao je za Tanjug sveštenik Nikolaj Pejović sa Cetinja.

On ističe da sukobi nisu vezani za veru, već isključivo za političku situaciju.

"Progon crkve koji se nakon prošlogodišnjih izbora nastavlja od jedne grupe političara doživljavamo kao politički pritisak. Mi nećemo odustati od inauguracije, jer bi to značilo kršenje ustavom zagarantovanih prava. Ako je sedište mitropolije na Cetinju, onda niko nema pravo od nas da traži da se taj čin ne obavi, ili obavi bilo gde drugo. Besmisleno je reći da je bilo ko i bilo šta okupirao na Cetinju, jer i sam Joanikije rođen je u Banjanima i ceo svoj život posvetio upravo ovom manastiru. Njihovo nezadovoljstvo nije u argumentima već u političkim motivima", istakao je sveštenik Nikolaj.

Cetinjski manastir je jedan od najznačajnijih manastira Srpske pravoslavne crkve i jedna od najvećih svetinja.

Pri ovom manastiru radila je čuvena Cetinjska štamparija, najstarija štamparija u srpskim zemljama.

U manastiru se čuvaju brojna kulturna dobra.

"Tu je deo ruke Svetog Jovana Krstitelja kojom je kršten Isus Hristos, mošti Svetog Petra Cetinjskog, čestica Častog ksrta Gospodnjeg, epitrahelj Svetog Save iz XIII veka, kruna srpskog kralja Stefana Dečanskog iz dinastije Nemanjića iz XIV veka, koja je bila istovetno i kruna crnogorskog kralja Nikole I Petrovića kojom je krunisan 1910. godine", kazao je sveštenik.

Na ustoličinju mitropolita Joanikija prisustvovaće i patrijarh srpski Porfirije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa