Region

Patrijarh Porfirije građanima u Podgorici: Čeznemo da zagrlimo braću koja nas ne priznaju za braću

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTCG, Tanjug

04/09/2021

-

17:48

Patrijarh Porfirije građanima u Podgorici: Čeznemo da zagrlimo braću koja nas ne priznaju za braću
Hram Hristovog Vaskrsenja - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Veliki broj građana okupio se večeras ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici gde je počeo program povodom dočeka patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija. Vernici nose crkvene zastave, ikone, srpsku i zastavu Crne Gore, pevaju Kosovu i Srbiji, javlja Tanjug. Kako javlja RTCG,  patrijarh Porfirije i vladika Joanikija su dočekani uz aplauz i skandiranje "Ne damo svetinje".

U hramu Hristovog vaskrsenja je služena svečana doksologija i večernja služba.

Mitropolit Joanikije pozdravio je sve prisutne građane, političare, ministre u vladama Srbije i Crne Gore, ambasadore... 

“Drago mi je da vas pozdravim na ovom svetom mestu, da pozdravim srpskog patrijarha koji prvi put dolazi da poseti Crnu Goru. Drago nam je što su večeras sa patrijarhom došli i arhijereji iz celog pravoslavlja. To nam daje veliku radost i snagu. Večeras ste ovde vaša svetosti povodom ustoličenja novog mitropolita crnogorsko primorskog“, rekao je mitropolit Joanikije. 

On se obratio patrijarhu rečima da je njegova služba služba pomirenja i objedinjenja. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

 

"Cela SPC i pravoslavni narod koji su u vašoj nadležnosti objedinjuje se oko svetog patrijaršijskog prestola. Sa Vama je došla punoća vaseljenskog pravoslavlja. Drago mi je što sa Vama večeras dođe arhijereji patrijaršija iz celog pravoslavlja. To nam daje veliku radost i veliku snagu", naveo je mitropolit Joanikije.

Euronews Srbija

On je naveo da je "u poslednje vreme naš narod koji se objedinio da brani svoje svetinje i veru i čast i obraz i pamćenje zablistao i izašao pred licem cele pravoslavne vaseljena kao narod odan svojoj veri i crkvi". 

Patrijarh Porfirije se vernicima obratio rečima da bi ih "najradije sve, kao i sve ljude Crne Gore, smestio u svoje srce i zaključao u njega". 

Tanjug/Zoran Žestić

 

 

"I zajedno sa vama popeo se na Ostrog i prepustio se molitvama svetog Vasilija Ostroškog da on bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idemo i kojim rečima da opštimo jedni sa drugima. Najradije bih se spustio u kriptu u koje su smeštene kosti opustošene mrtve Crne Gore, u kriptu u kojoj se nalazi telo vašeg i našeg počivšeg mitropolita Amfilohija. Da tamo svi u molitvi ćutke čujemo šta ima da nam poruči, sada zasigurno zna da je jedinstvo i mir Hristov jedini okvir prirodni i normalan", poručio je srpski patrijarh.

On je dodao da "smo dobili vladiku Joanikija, koga smo želeli".  Patrijarh je apelovao na sve "krštene duše u ovoj mitropoliji" da stanu iza ovog izabranog mitropolita Joanikija.

Euronews Srbija
"I već kao da čujem neki nemušti eho koji hoće da kaže on nije izabran ovde, a ja zajedno sa vama kažem - izabran je mitropolit Joanikije legalno i legitimno u skladu sa učenjem svetih kanona pravoslavne crkve onako kako se to radilo kroz svu istoriju od 12 apostola, pa preko sedamdesetorice koji su izabrani posle njih do naših dana", naveo je patrijarh SPC.

Kako je dodao "velika je i silna naša radost, ali mi smo je spremni da podelimo sa svima".

Sa braćom rimokatolicima koji žive u znaku istog krsta. Sa drugom decom Avramovom, sa braćom Jevrejima i braćom muslimanima sa kojima smo isto tako isprepleteni. Svima njima pružamo ruku bratstva i delimo je sa njima. Pružamo im obe svoje ruke, širimo braćo i sestre svoje srce i celivamo ih. Tako čeznemo iz sveg srca i duše da u miru i u ljubavi hristovoj zagrlimo onu našu braću koja su nam najbliža i rođena a koja danas nas ovde sabrane ne porepoznaju ili ne priznaju za braću i nazivaju nas pogrdim imenima. Tu našu braću grlimo čitavim bićem i molimo se da ih gospod odobrovolji ali i nas i naša srca da proširi do nebesa da ima nesta i za njih. Mi baš njih želimo da primimo pre nego bilo koga drugog jer znamo da smo bez obzira na to ko kako sebe doživljava, ili koju ideologiju sledi jer smo u crkvi svi jedno. Crkva je prostor za sve nas, krov pod kojim nas niko ne pita koje smo nacije ili ko su nam otac ili majka", naveo je patrijarh Porfirije.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Program ispred hrama nastaven je projekcijom dokumentarnih filomova Litije i Mitropolit Joanikije.

U programu su učestvovali guslar Đoko Koprivica, foklorni ansambl narodnih igara i pesama "Đurđevdansko kolo" iz Podgorice, Danica Crnogorčević, Branka Zečević, Fenečki biseri, frulaš Radovan Suknović, Beogradski sindikat i Neverne bebe. 

Patrijarh je ispraćen je desetominutnim vatrometom.

Ovo je prvi dolazak patrijarha Porfirija otkako je izabran za  na čelo SPC. 

U prvim redovima ispred bine, postavljene ispred Hrama tokom liturgije je više od 40 arhijereja SPC i sestrinskih pravoslavnih crkava.

Sa početkom okupljanja primetno je povećanje broja pripadnika policije sa opremom za razbijanje demonstracija, javio je Tanjug.

Na dočeku su poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, premijer Zdravko Krivokapić i ministri.

Krivokapić je ocenio da je doček bio "divan i dostojanstven".

 

Nenad Popović, ministar u Vlade Srbije, prisustvovao je večerašnjoj službi i obraćanju patrijarha srpskog Porfirija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, ne kao izaslanik vlade, već u ličnoj režiji. On je izveštacu Tanjuga iz Podgorice rekao da sutra neće biti na ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog obaviće se na Cetinju, ali su već danas protivnici ustoličenja mitropolita Joanikija, blokirali kružni tok na ka tom gradu, preko kojeg su prosuli šut i kamenje, tako da trenutno nije moguće ući u nekadašnju prestonicu Crne Gore. Osim toga, jedna grupa komita se čak i sukobila sa policijom u centru grada.

Kako prenosi reporter Euronews Srbija primetne su tenzije povodom ustoličenja mitropolita Joankija, posebno nakon što je grupa pristalica komitskog pokreta srušila i uklonila zaštitnu ogradu, koju je prethodne noći postavila policija na Cetinju kako bi sprečila bilo kakve incidente, odnosno dolazak pristalica tog protesta do cetinjskog manastira.

Protojerej Nikola Pejović naveo je za RTCG da Mitropolija crnogorsko primorska nije upoznata sa dešavanjima na Cetinju i da se ne razmišlja o izmeštanju ceremonije zakjazane za sutra u osam ujutro u Podgoricu.

Istovremeno, nije poznato kako će patrijarh i sveštenstvo stići na Cetinje do koga su blokirani prilazi.

Komentari (0)

Evropa