Region

U Hrvatskoj 40 odsto učenika nije položio državnu maturu u jesenjem roku

Komentari

Autor: Fonet

09/09/2021

-

23:10

U Hrvatskoj 40 odsto učenika nije položio državnu maturu u jesenjem roku
Matura - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj 40 odsto učenika nije položilo državnu maturu u jesenjem roku, pokazuju preliminarni podaci po kojima je od 4.715 prijavljenih na maturi palo 1.911, a 51 od njih je dobio nedovoljnu ocenu na sva tri obvezna ispita, objavila je večeras Hrvatska radio televizija (HRT).

Neki maturanti  su diskvalifikovani zbog korišćenja mobilnog telefona ili su ostali neocenjeni jer se nisu potpisali na ispit.

Loši rezultati u jesenjem roku beleže se već godinama, a priliku za popravni maturanti će imati dogodine u letnjem roku, ali uz plaćanje, navodi HRT.

"Ovaj rok je njima još uvek besplatan i mnogi od njih, očito je - nisu se baš potrudili nego su tek tako izišli. To se vidi i preko drugih pokazatelja. U eseju iz hrvatskog jezika njih oko 700 je dobilo negativne ocene, tj. nisu osvojili nijedan bod, bilo da su ga predali prazan ili nisu imali dovoljno reči kako to pravila nalažu", izjavio je za Dnevnik HTV v.d. direktora Nacionalnog centra za spoljnje vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Komentari (0)

Evropa