Region

Odluka Vlade Crne Gore: Cetinjski manastir u rukama države

Komentari

Autor: Vijesti, Euronews Srbija

14/09/2021

-

10:27

Odluka Vlade Crne Gore: Cetinjski manastir u rukama države
Odluka Vlade Crne Gore: Cetinjski manastir u rukama države - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Crne Gore naložila je juče Upravi za katastar i državnu imovinu te zemlje da bez odlaganja sprovede odluku donetu 2005. godine i u list nepokretnosti za Cetinjski manastir umesto Prijestonica upiše državu Crnu Goru, prenose podgoričke Vijesti.

Takvu odluku Vlada Crne Gore donela je dan uoči današnje sednice Skupštine Cetinja na kojoj je planirano da se raspravlja o inicijativi građana za "vraćanje manastira u ruke Crnogorske pravoslavne crkve".

Takođe, kako se dodaje, naloženo im je da u listu nepokretnosti unesu zabeležbu otuđenja i opterećenja.

Uprava za katastar i državnu imovinu već je postupila po zaključku Vlade i upisala zabranu otuđenja na sve objekte i parcele koje koristi manastir Svetog Petra, navode "Vijesti".

U dokumentu Vlade Crne Gore, koji su objavile Vjesti, navodi se da se Upravi za katastar i državnu imovinu nalaže da "odmah i bez odlaganja izvrši zabeležbu zabrane otuđenja i opterećenja na "G listu" Lista nepokretnosti broj 915 KO Cetinje I, i to na svim katastarskim parcelama do okončanja promene upisa u katastarskom operatu". 

Takođe, kako se navodi, "nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će umesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine u "B listu" lista nepokretnosti vratiti upis na Državu Crnu Goru shodno rešenju Uprave za nekretnine Pogorica - Produčna jedinica Cetinje od dana 24.11.2005. godine, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korišćenja".

Održana sednica u Skupštini Cetinja

Skupština Cetinja danas je održala sednicu na kojoj se rasšravljalo o građanskoj inicijativi za prenos prava svojine Cetinjskog manastira na kanonski nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu Crkvu. Ubrzo nakon početka sednice određena je pauza kako bi se razmotrili predlozi za dopunu dnevnog reda, a sednica je nastavljena u 11 časova.

Pdbornici Socijaldemokratske partije i Socijaldemokrate Crne Gore i Građanski pokret URA najavili su da će podržati inicijativu. O usaglašenim zaključcima Skupština Prijestonice glasaće u petak.

Zaključcima Skupštine Prijestonice podržava se inicijativa radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima i ravnopravnog i slobodnog vršenja verskih obreda i verskih poslova svim pravoslavnim verskim zajednicama u Crnoj Gori.

Skupština Prijestonice Cetinje pozviva “predstavnike međunarodnih organizacija, međunarodne institucije i organizacije civilnog društva da doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore, kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima”.

Osnov za raspravu je peticija koju je potpisalo 600 Cetinjana, odnosno tri odsto punoletnih građana s pravom glasa.

Iz cetinjskog DPS-a su poručili da će se truditi da zaštite interes građana. Odbornici SDP-a i SD-a najavili su da će podržati inicijativu, dok će odbornici GP URA i Demokrate svoj stav saopštiti tokom zasedanja koje počinje u 10 sati, prenosi RTCG.

Cetinjska skupština je ranije donela zaključak kojim je od policije i vlade tražena zabrana ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Zahtev je u pozivu za sednicu naveden kao druga tačka dnevnog reda: "Građanska inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi", pisao je ranije Cetinjski list (RTV Cetinje).

U obrazloženju zahteva, u koji je Radio Cetinje imao uvid, navedeno je da bi se, ispunjavanjem inicijative kroz usvajanje legitimne odluke lokalnog parlamenta, uspostavilo poštovanje Ustavom garantovanih ludskih prava, kao i ispravlanje istorijske nepravde, preneo je podgorički portal Dan.

Potpisnici peticije ističu da su svetinju čije vraćanje traže CPC-u, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci ili deo predaka potpisnika ove inicijative, "da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima naše Prestonice".

Incident uoči sednice

Na Cetinju je uoči sednice Skupštine Opštine došlo do incidenta, kada je par muških osoba verbalno napalo odbornika cetinjske URE Slavka Jankovića. Nakon niza uvreda i povika, Janković se vratio nakon ulaska u zgradu u suočio se sa okupljenima, kada je došlo do verbalnog okršaja.

Okupljeni su dobacivali "da li će predstavnici URE u zgradu ući helikopterom" kao što je bio slučaj sa mitropolitom Joanikijem prilkom ustoličenja.

Podsetimo, ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju prošlo je uz napetosti, crkvena zvona i suzavac, sukobe demonstranata i policije i na desetine lakše povređenih. Nakon što se nad Cetinjem raščistio dim suzavca i šok bombi, ostale su duboke podele u crnogorskom društvu.

Preporuka za vas

Komentari (2)

noisy43

14.09.2021 14:33

Kako neko može tražiti vraćanje nečega što nikada i nije bilo njegovo?!

Далибор

14.09.2021 15:56

Зашто у тексту представљате назови цркву CPC која не постоји нигде уписана и призната као Црногорска Православна Црква?

Evropa