Region

Crna Gora istražuje potencijalno nalazište nafte kod Ulcinja – ako je pronađe, prodavaće je sirovu

Komentari

Autor: RTCG

14/09/2021

-

21:31

Crna Gora istražuje potencijalno nalazište nafte kod Ulcinja – ako je pronađe, prodavaće je sirovu
Nafta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Istražno bušenje u podmorju kod Ulcinja obećava da bi moglo da se pronađe veliko nalazište nafte, rekao je državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore, Marko Perunović. On je istakao da je trenutna dubina bušotine u Ulcinju 4.700 metara, i da postoji još nekoliko potencijalnih nalazišta, prenosi RTCG.

"Veliki je optimizam da će se u formaciji frakturisanih karbonata na dubini od 6.500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište. Postoji još nekoliko interesantnih koncesionih područja, sa aspekta istraživanja nafte i gasa i kada se, u zavisnosti od rezultata ENI/Novatek bušotine, raspišu tenderi, javnost će biti na vreme informisana”, kazao je Perunović.

Kako je naveo, nakon potvrđivanja rezervi u postojećem ležištu, sledeća faza je razvoj ležišta, što podrazumeva dodatne bušotine i razvoj modela proizvodnje.

"U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori što ide u prilog očuvanju životne sredine i plan je da se proizvedena nafta prodaje kao sirova", istakao je Perunović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa