Region

Šmit poručuje: Deblokada institucija stvar dogovora političara u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2021

-

08:17

Šmit poručuje: Deblokada institucija stvar dogovora političara u BiH
Intervju sa Visokim predstavnikom medjunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit rekao je u prvom televizijskom intervjuu nakon preuzimanja funkcije da je za rešavanje svih problema potrebno da političari ostanu za istim stolom, čak i kada je teško.

Smatra da se samo tako može rešiti i blokada rada državnih institucija, koja, kako je rekao, nikome ne donosi dobro.

“Ko želi nešto da pokrene, mora da razgovara da bi nešto potaknuo. Ne smemo dopustiti da BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji doživi neuspeh ili da zastajkuje na tom putu. Na ovaj put pozivam izabrane predstavnike države BiH”, rekao je Šmit za RTBH, prenosi Klix.ba.

Govoreći o nedavnom susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da ga je Vučić pozvao kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH na zvaničan razgovor.

Za budućnost BiH potrebno je razgovarati sa glavnim gradovima u regionu i to je ono što ja radim. Važno je razgovarati i o pripremama za samit zapadnoevropskih zemalja koji će biti održan u oktobru, kao i o poboljšanju privredne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i to su bile teme o kojima smo razgovarali”, objasnio je Šmit.

Visoki predstavnik je odbacio kritike da se u svojim pogledima na izmene Izbornog zakona svrstao na stranu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Poručio je da odgovornost za rešenje pitanja izmena Izbornog zakona nose domaći političari.

"Impresioniran sam koliko 'čitača misli' ima u regionu jer te misli o kojima se izveštava i koje su navodno skrivene u mojoj glavi, uopšte nisu tu. Puno je bolje raditi na rešenju, na izmenama Izbornog zakona koje, između ostalog, moraju uključivati borbu protiv izbornih prevara", rekao je Šmit.

On je istakao i da će raditi na tome da se poboljša situacija stanovnika u BiH, a ne političara.

Najvažnije je, kaže, da se poboljša kvalitet života i dodaje da se puno političke energije troši na neke druge stvari.

Govoreći o mogućnosti zatvaranja OHR-a u perspektivi, Šmit je kazao da ne postoji vremenski plan za to.

Prema njegovim rečima, postoji samo zadatak da se dođe do toga da situacija dozvoli da se OHR, ali i zadatak koji on obavlja zaključi i da se traže novi oblici saradnje.

"Želim da u političkom smislu upozorim da to ne znači da će međunarodna zajednica nakon toga prestati da se zanima za BiH jer su ljudi ovde previše propatili. Zadatak ostaje, funkcionalnosti ostaju, samo možda na neki drugi način”, rekao je Šmit.

Komentari (0)

Evropa