Region

Štrbac o popisu u Hrvatskoj: Izjasnite se kao Srbi, od toga zavise mnoga prava u narednih 10 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2021

-

14:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac pozvao je danas, gostujući na Euronews Srbija, Srbe u Hrvatskoj da se izjasne o svojoj nacionalnosti na popisu koji se organizuje u toj državi.

"Srbi pišite se da ste Srbi, jer od toga na ovome popisu zavisiće mnoga kolektivna prava Srba u Hrvatskoj u narednih 10 godina. Kad bi barem ostali na onom nivou koliko ih je bilo na zadnjem popisu iz 2011. godine onda bi zadržali ona postojeća prava i na državnom i na lokalnim nivoima", rekao je Štrbac.

Na pitanje u kakvoj atmosferi se odvija popis u Hrvatskoj, on je rekao da se prvi put organizuje elektronski popis i da će popis ići u dve faze.

"Ovo je prva faza i traje do 26. septembra, a onda od 27. septembra, pa naredne tri nedelje ide onaj klasični popis. To znači - dolaze popisivači na kućnu adresu i onda se popisuju ljudi. I ovo je već zastareo popis, jer u EU, a Hrvatska je već dugo član od 2013. godine, većina razvijenih država ima registar stanovništva", objasnio je on, te dodao i da hrvatski demografi kažu da ovo neće biti odraz pravog stanja.

Kaže i da u Veritasu svakodnevno dobijaju pitanja d ali i Srbi u izbeglištvu oni koji imaju lične karte Hrvatske mogu da učestvuju u popisu.

Više pogledajte u videu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa