Region

Devet meseci nakon zemljotresa, Srbi iz Majskih poljana i dalje bez doma: "Preživeli smo i rat, ali ovo..."

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Jovanović

17/09/2021

-

18:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon razonornog zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku u decembru prošle godine, najviše je posle Gline, Petrinje i Siska, stradalo selo Majske Poljane u kojem je poginulo petoro ljudi. Devet meseci kasnije, nijedna kuća u Majskim poljanama nije obnovljena.

Đuro i Dragan Korać, braća koja žive u Majskim Poljanama, jedva su preživeli zemljotres tog 29. decembra. Kako je Dragan objasnio, da je u trenutku zemljotresa bila noć, propali bi direktno u podrum.

"Katastrofa. Prošli smo rat, i tu je bilo svašta. Ali ovo...", kaže Korać u razgovoru za Euronews Srbija.

Njegov brat, Đuro, u početku je mislio da je u pitanju grmljavina.

"Ja sam mislio da grmi, ali vidim vedro nebo. Tad je zatutnjalo kroz zemlju. Ja mislio grmi, kad ono poče drmati", priseća se Đuro.

Za samo nekoliko minuta, izgubili su sve što su imali. Osam dana nakon zemljotresa proveli su na ulici, a sada žive u kontejnerskom naselju u Glini.

Od svega ostale ruševine

U Majskim Poljanama je pre zemljotresa bilo života. Selo je imalo plesnu salu, dom kulture, prodavnicu... Danas su od svega ostale samo ruševine.

Dece u selu gotovo da nema, a u privremenoj drvenoj kućici, sa mamom i bakom žive Laura i Barbara. Posle smrti oca i dede, zemljotres ih je najmanje potresao.

"U zadnje četiri godine kod nas ništa lepo, deca doživljavaju stres za stresom", kaže njihova baka, Danijela Bjelajac.

Njihova kuća je napukla i nije za upotrebu zbog čega su sedam meseci živele u kontejneru. Onda su dobile privremenu drvenu kuću. 

Želja im je da obnove staru kuću ili dobiju novu, a da bi se to dogodilo, oštećenu treba srušiti, što je komplikovano.

"Mora se ova kuća ukloniti, ali ne možeš sam. Mora grad Glina, država, ne znam. Ja sam dve donacije propustila, otišle su ljudima iz Bosne. Sad mi je treća donacija prilika, a i to ću morati da propustim jer nemam gde da pravim kuću. To je zato što nema ko da ode dole i lupi šakom o sto, nema muške ruke", kaže Stana Bjelajac, majka devojčica Laure i Barbare.

Nažalost, nisu jedine. U ovom selu čini se kao da je vreme stalo, a mnogi će i zimu dočekati u limenim kontejnerima.

Grad Beograd pomaže obnavljanje 34 kuće 

Dvadesetoro dece iz Gline danas je sa zamenicom gradonačelnika Gline Brankom Bakšić Mitić, došlo u posetu Beogradu. Njih je u zgradi Starog dvora, primio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Zamenica gradonačelnika iz Gline upoznala je svog kolegu o situaciji u ovom gradu posle zemljotresa, nakon čega je Vesić obećao da će Grad Beograd pomoći da se obnove 34 srpske kuće u selu Majske poljane.

"Naši inženjeri, direkcije za građevinsko zemljište su bili na terenu, snimili smo situaciju, imaćemo veoma brzo, tačno koliko je potrebno novca da se obnovi koja kuća. Negde treba popraviti krov, negde ćemo raditi potpuno novu montažnu kuću, zavisno od situacije", rekao je Vesić.

Dodao je da će, zatim, građevinske kompanije iz Beograda preuzeti obavezu da uplate novac za obnovu kuća i krovova, odnosno "kako ko bude imao mogućnosti".

Bakšić Mitić zahvalila se zbog ovoga, jer će kuće biti obnovljene i u Majskim poljanama.

"Ljudi se rasplaču kada čuju, ne mogu da veruju. Jednostavno ne mogu da veruju da će im neko pokloniti kuću", rekla je.

Komentari (0)

Evropa