Region

Bura nakon preimenovanja mosta u Karlovcu: Nosiće ime po jedinici osuđenog ratnog zločinca

Komentari

Autor: Tanjug, RSE

22/09/2021

-

19:39

Bura nakon preimenovanja mosta u Karlovcu: Nosiće ime po jedinici osuđenog ratnog zločinca
Bura nakon preimenovanja mosta u Karlovcu: Nosiće ime po jedinici osuđenog ratnog zločinca - Copyright FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MLADEN VOLARIC

veličina teksta

Aa Aa

Odlukom Gradskog veća Karlovca most preko reke Korane na ulazu u grad dobiće ime po jedinici hrvatske specijalne policije "Gromovi".

Ova odluka izazvala je burne reakcije, s obzirom na činjenicu da je pripadnik te hrvatske specijalne policije Mihajlo Hrastov na tom mostu pre 30 godina ubio 13, a ranio dvojicu rezervista JNA.

Za ovaj predlog glasali su većnici vladajuće Hrvatske demokratske zajednice i desničarskog Domovinskog pokreta. Pripadnici opozicione Socijaldemokratske partije su napustili glasanje, a troje većnika iz pokreta "Možemo!" i jedan većnik Nove ljevice glasali su protiv.

Kako je preneo lokalni Kaportal, Gradsko veće je usvojilo predlog bivših specijalaca i Komisije za gradske simbole, imenovanja i preimenovanja javnih prostora i objekata u gradu Karlovcu.

Draženka Polović, iz platforme Možemo, koja je bila jedna od četiri odbornika Gradskog veća Karlovca, koji su glasali protiv preimenovanja koranskog mosta rekla je da joj je žao što će taj most postati "jeftina moneta za dokazivanje domoljublja i polarizaciju društva".

Ona je na sednici lokalnog parlamenta navela da se to deševa u trenutku kada Karlovac gubi bitku s autentičnim i pravim vrednostima modernog i naprednog grada - slobode, tolerancije, dijaloga, uvažavanja i brige za svakog građanina.

Antun Alegro, član Odbora za imenovanje ulica karlovačkog Gradskog veća, mural s likom pripadnika jedinice GROM, koji je streljao 13 zarobljenika JNA, opisao je rečima da je "ispod svakog nivoa da vas neka mrka osoba boje leša gleda iz podvožnjaka koji je tradicionalno mesto uriniranja", preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Poručio je da "ne možemo graditi identitet grada na zločinu, jer postoji hiljade drugih načina i potencijalnih imena kako se most mogao nazvati, ako uopšte treba nazivati nakon puno decenija njegovog postojanja bez ikakvog konkretnog imena".

"Neshvatljivo i sramotno"

Iz Udruženja Veterana Domovinskog rata i antifašista (VEDRA) poručili su javnosti da im je neshvatljivo i sramotno da se nekome ko je ubio zarobljenike i osuđen za ratni zločin, postavlja mural, a još više da koranski most bude nazvan po jedinici čiji je Hrastov bio pripadnik.

Inicijativa mladih za ljudska prava predložila je preko svog Facebook profila nadležnima u Karlovcu da umesto po Specijalnoj jedinici policije Grom, most nazovu po mirovnoj aktivistkinji Jelki Glumičić, jednoj od osnivačica zagrebačke Antiratne kampanje.

Odluku o imenovanju mosta u Karlovcu osudio je i predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

"Veličanje ljudi koji su osuđeni za ratni zločin ni u kojem civiliziranom društvu se ne radi, veličanje čoveka osuđenog za ubistvo zarobljenika nije prihvatljivo ni u jednom poretku utemeljenom na etičnom i moralnim pravnom poretku", rekao Pupovac.

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MLADEN VOLARIC

 

 

"Hrvatska mora da se suoči sa prošlošću"

Vesna Teršelič iz Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta, istakla je da se Karlovac se nije suočio sa tim zločinom i da se Karlovac  nije suočio sa prošlošću, ali da je odluka Veća ne iznenađuje.

"Ne sme se zaboraviti kontinuitet podrške koju je prvo optuženi, pa potom osuđeni Mihajlo Hrastov dobijao od svojih kolega i brojnih sugrađana sve vreme. Zbog pritisaka na Državno tužilaštvo i sudska veća koja su se menjala na suđenju Hrastovu, nije bilo moguće okončati taj postupak u Karlovcu na zadovoljavajući način, pa je to na kraju napravio Vrhovni sud u potezu jedinstvenom u sudskoj praksi", navela je Trščelić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ona je navela da je suočavanja sa prošlošću i počinjenim zločinima zadatak koji i dalje stoji pred hrvatskim društvom.

"Iako je Hrvatska članica Evropske unije, ne uspeva da živi u duhu evropskih vrednosti, kada treba priznati donesene sudske presude i činjenice koje su utvrđene van razumne sumnje", kazala je Trščelić.

Kako je istakla ovaj potez najpre vređa porodice žrtava i sve oko njih.

"Većina ubijenih je iz Krnjaka, sela nedaleko Karlovca. To se neuvažavanje odnosi na sve Srbe kao nacionalnu manjinu u Hrvatskoj", rekla je Vesna Teršelič.

Gradonačelnik: Priznanje jedinici, a ne pojedincu

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić podsetio je u raspravi o imenu mosta na sednici Gradskog veća da su i druga dva mosta na ulazu u Karlovac nazvana po jedinicama koje su 1991. branile grad, zajedno sa karlovačkom jedinicom specijalne policije "Gromovi".

"Okrećemo glavu od onog ključnog, a to je da je 1991. godine zaista bilo hrabro uzeti oružje i braniti državu, domovinu, ono što jesi... I ja mislim da je ovo imenovanje ovog mosta nazivom ove jedinice samo i isključivo priznanje tim ljudima koji su 1991. to napravili", kazao je Mandić, prenosi RSE.

U utorak 21. septembra uveče formalno je "otvoren" i mural posvećen Hrastovu naslikan na nadvožnjaku stotinjak metara od Koranskog mosta.

Okupilo se nekoliko stotina veterana specijalne policije i Karlovčana, a obratio im se i Mihajlo Hrastov lično. Potom su otišli na Koranski most, zapalili baklje i skandirali Hrastovu i nakon toga se razišli. Duž mosta i dalje je razvijen transparent "Heroj, a ne zločinac".

 

Komentari (0)

Evropa