Region

Ðukanović u Ujedinjenim nacijama: Obnovljena opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2021

-

19:04

Ðukanović u Ujedinjenim nacijama: Obnovljena opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana
Ðukanović u Ujedinjenim nacijama: Obnovljena opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana - Copyright Tanjug AP/Spencer Platt

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos brojnim izazovima, Crna Gora ostaje odlučna da brani građansku, inkluzivnu, multietničku i evropsku demokratiju i da bude dokaz da je multietnička demokratija na Balkanu moguća, te da je jedini garant prosperiteta, poručio je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović u UN-u.

On je upozorio na obnovljenu opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana i kako je kazao, sužavanje horizonta njegove evropske perspektive, prenela je RTCG.

Ðukanovic je danas na generalnoj debati 76. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujork naveo da je Crna Gora istrajavala i gradila bolju budućnosti za sve građane na temeljima jednakosti i bez diskriminacije.

"Gradila je i nastavlja da gradi odnose poverenja i saradnje sa svojim susedima. Bila je, kako su to najviši zvaničnici naših domaćina govorili, oaza mira na Balkanu u ratnim 90-im. Kao kontributor regionalne bezbednosti postala je članica NATO i lider je u procesu evropskih integracija", naglasio je predsednik Crne Gore.

Danas, dodao je, uprkos brojnim izazovima Crna Gora ostaje odlučna da brani građansku, inkluzivnu, multietničku i evropsku demokratiju i da bude dokaz da je multietnička demokratija na Balkanu moguća i da je jedini garant prosperiteta.

On je kazao da će Crna Gora ostati odana takvom opredeljenju i "snažno predana vrednostima multilateralizma, prijateljskoj i otvorenoj saradnji, daljoj demokratskoj konsolidaciji i jačanju vladavine prava, što će, između ostalog, voditi i snaženju partnerstva sa Svetskom organizacijom".

Balkan - mesto sučeljavanja suprotstavljenih interesa

Crna Gora je, podseto je Ðukanović, ove godine obeležila 15 godina od obnove nezavisnosti i vremena kada se crnogorska zastava prvi put zavijorila na Ist Riveru.

"Prešli smo zahtevan put od čina prijema koji je bio najšira potvrda priznanja obnovljene državnosti, pozicioniranja Crne Gore na glavnim pravcima delovanja UN i ključnih spoljnopolitičkih partnera, do današnje vidljivosti, prepoznatljivosti i afirmisanosti koji daleko prevazilaze veličinu zemlje", kazao je Ðukanović.

On je dodao da taj put nikada nije bio jednostavan, "posebno ne na Balkanu, koji je bremenit prošlošću".

"Ni danas ne prestaje da bude mesto sučeljavanja suprotstavljenih interesa, geostrateških nadmetanja, večiti predmet brige različitih međunarodnih aktera, ali ne uvek i potrebne i blagovremene pažnje", kazao je Ðukanović.

Tanjug AP/Spencer Platt

 

On je naveo da izazovi i pretnje multietničkoj demokratiji na Balkanu ni danas nisu manji.

"Zapadni Balkan je opet poprište sukobljenih geopolitičkih interesa čija je posledica usporavanje integracije zapadnobalkanskih društava u svoje prirodno evropsko okruženje, podrivanje poverenja i kašnjenje u usvajanju evropskih vrednosti", istakao je Ðukanović.

Prema njegovim rečima, ta konfuzija ne dovodi samo do zastoja i daljeg zaostajanja u razvoju ovog evropskog regiona, nego i otvara prostor za restauraciju destruktivnih teorija kako zbog zaostalosti ovaj region ne može da živi kao multietnička i multiverska zajednica, niti da obezbedi funkcionalnost država.

"Takva iskonstruisana teza se posebno želi imputirati Bosni i Hercegovini, ali i drugim manjim državama regiona, da bi se stvorio alibi za obnovu velikodržavnih nacionalistickih projekata koji su 90-ih doveli do rata na ovom prostoru sa blizu 150.000 ljudskih žrtava", naveo je Ðukanović.

On je rekao da nije posustala odlučnost da se ovakvim retrogradnim i opasnim idejama Crna Gora suprotstavi.

"Zato i danas sa ovog mesta Crna Gora upozorava na obnovljenu opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana i sužavanje horizonta njegove evropske perspektive", istakao je Ðukanović, ukazujući da ogromni problemi i krize, koji se samo multiplikuju, traže snažno liderstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa