Region

Ustavni odbor podržao predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povredio Ustav

Komentari

Autor: RTCG/FoNet

22/09/2021

-

16:09

Ustavni odbor podržao predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povredio Ustav
Ustavni odbor podržao predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povredio Ustav - Copyright Printskrin/Youtube/Skupština Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Skupštinski Ustavni odbor podržao je danas predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav.

Kako je preneo RTCG, inicijativa je usvojena sa sedam glasova poslanika vlasti, dok je šest poslanika opozicije bilo protiv. Inicijativu je podneo Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), a potpis je stavilo 36 poslanika.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić zbog odsustva nije mogao da se potpiše, ali je podržao inicijativu, dok poslanici Građanskog pokreta URA nisu potpisali inicijativu, ali su najavili da će je u plenumu podržati.

Dragan Ivanović iz SNP kazao je da su u toj partiji odlučili da pokrenu postupak za utvrđivanje da li je Đukanović povredio Ustav jer su, kako je naveo, dešavanja na Cetinju proizvod ponašanja predsednika Mila Đukanovića.

"U Crnoj Gori kada je trebalo obezbediti mir, predsednik države koji je trebalo da bude neko kome je najviše stalo da se održi javni red i mir i jedna verska zajednica ustoliči mitropolita, on je pristupio pozivu građana da se toga dana pojave na Cetinju insistirajući da će to biti razlog da se i on pojavi tamo, što je dalo za povod velikom broju građana da se i oni, sledeći njegov primer, tamo pojave. To je usložnilo javni red i mir", kazao je Ivanović.

Ako tim aktivnostima, kako je dodao, rukovodi predsednik države i njegov savetnik to, kaže, dovodi do straha da će se desiti nešto što nije dobro za građane Crne Gore.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić kazao je da su motivi za pokretanje inicijative isključivo politički - "a to je mržnja prema DPS i predsedniku Đukanoviću".

Sekulić je dodao da je čudno da se sada poslanici većine pozivaju na odvojenost države i crkve kada je vlada nastala u jednom manastiru.

"Insistiranje na Cetinjskom manastiru došlo je iz Beograda. Tu moramo da tražimo krivca za dešavanja na Cetinju", kazao je Sekulić.

On smatra da je odgovornost za dešavanja na Cetinju i na Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Vladi Crne Gore i da je ne treba prebacivati na predsednika.

"Bilo je previše izjava ali se u rečima Đukanovića ne može naći nešto što je povreda Ustava i neprimereno izjavi predsednika", kazao je Sekulić.

Ustavom je predviđeno da postupak za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika. Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa