Region

Đukanović o incidentu na Cetinju: Činom ustoličenja ozbiljno napadnut građanski i sekularni karakter ove države

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2021

-

14:22

Đukanović o incidentu na Cetinju: Činom ustoličenja ozbiljno napadnut građanski i sekularni karakter ove države
Milo Đukanović - Copyright Tanjug/ Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Milo Ðukanović tvrdi da je u Crnoj Gori činom ustoličenja Joanikija na Cetinju "ozbiljno" napadnut, kako kaže, građanski i sekularni karakter ove države i njena evropska perspektiva i za to ponovo optužuje Srbiju i Aleksndra Vučića, Srpsku pravoslavnu crkvu i Rusiju, a razlog je po njemu jednostavan - bez Crne Gore u "srpskom svetu" projekt "velike Srbije" zauvek je mrtav.

"Postaraćemo se da tako u bude", kaže Ðukanović u intervjuu za zagrebački Jutarnji list uoči najavljene posete Hrvatskoj, prvoj zemlji koju posećuje posle prošlonedeljnih nasilnih demonstracija u prestonom crnogorskom gradu, kojima je lično prisustvovao, da bi, kako navodi dao podršku u sprečavanju da se jedan isključivo verski događaj SPC dogodi u Cetinjskom manastiru, vekovnom sedištu Mitropolije crnogorsko primorske.

Ðukanović to vidi kao očekivano problematizovanje crnogorskog nacionalnog identiteta i kaže da, ako "nema Crnogoraca, nema ni potrebe za nezavisnom Crnom Gorom".

"A, kao što znate, po toj bezumnoj teoriji muslimani su izmišljeni narod. A Albanci će se valjda već nekako snaći u preraspodelama među uvećanim, etnički i verski homogenim državama", naveo je Ðukanović.

O Vučiću: Zašto bih se čuo s njim?

Na pitanje da li se čuo ovih dana sa Vučićem i kakvo je njegovo mišljenje o ponašnju predsednika Srbije, s obzirom na to da se govori da imaju dobre odnose, Ðukanović kaže:

"Ne, zašto bih se čuo s njim. Imali smo u jednom periodu konstruktivne odnose, i to je bilo u interesu i Srbije i Crne Gore", navodi Đukanović i ističe:

"Naravno, ne uzimam za ozbiljno njegove neiskrene poruke da priznaje nezavisnost Crne Gore i da želi bratske i prijateljske odnose, dok njegovi ministri otvoreno govore zašto je ''srpski svet'' tj. ''velika Srbija'' nužnost srpskog naroda u regiji čiji je samozvani zaštitnik država Srbija".

O ozbiljnosti Vučićevih izjava, kaže Ðukanović, najbolje svedoči tvrdnja da je Crna Gora pokoravala Srbiju poslednjih 30 godina i kako u tome neće uspeti.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

"To je isto kao da je Hitler 1939. izjavio da neće dopustiti da Čehoslovačka pokori Nemačku. A tek tvrdnja da skriveno želimo da obnovimo CPC", naveo je šef crnogorske države, koji se lično angažovao za uspostavljanje nekanonske CPC na tlu Crne Gore i protierivanje i oduzimanje imovine Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC.

Đukanović je naveo da je prema njegovom mišljenju, Vučić spreman na destabilizaciju celog regiona, ako mu to, kako kaže, dozvole Evropa i Amerika i "ako i dalje brojni lobisti, koje plaća, budu uticali koliko i dosad na politiku najvažnijih zapadnih centara".

"Nesretna" Vlada Crne Gore

Za vladu svoje zemlje je rekao da je "nesretna" i da je "zapravo obična igračka u rukama beogradskih državnih, crkvenih i paradržavnih struktura, kao što su opet oni to isto u rukama Moskve".

Vladu Zdravka Krivokapiića je optužio da je, kako tvrdi, bila spremna da prolije krv taj dan na Cetinju "samo da bi za to optužili crnogorske patriote, i u krajnjem mene, za njihova nepočinstva".

"Cetinjska događanja proteklih dana pokazala su svu slabost, diletantizam i osionost aktualne vlasti. Siguran sam da je to početak njihovog strmoglavog pada", kaže Ðukanović, koji za premijera kaže da "ništa drugo i ne radi nego služi, saslužuje, kadi i prekađuje s popovima kad mu oni to dopuste".

"Sve što se dogodilo na Cetinju, nije crkveno nego političko pitanje"

Upitan zašto se insistiralo na ustoličenju mitropolita na Cetinju Ðukanović tvrdi da je to bila "ofanziva" kojom je komandovala vlada, a da je SPC, koju naziva "crkvom Srbije" bila servis i "instrument realizacije projekta ''velike Srbije''", što je, tvrdi, "službena državna politika Beograda.

"A Srbija je političko-sigurnosna i informativna baza za realizaciju ruskih geopolitičkih interesa na Balkanu. Dobro je da im pamet nije vrlina, pa nisu izdržali da se ne pohvale svojom ulogom u toj dozlaboga glupoj operaciji na Cetinju", naveo je Ðukanović.

Tanjug/Zoran Žestić, SPC, Tanjug/AP/Risto Božović, Tanjug/STR, 24sedam/Goran Sivački

 

 

Tvrdi i da su se Vučić i Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova utrkivali u samoreklamiranju iz uvek, kako kaže, istog razloga, "da Crnu Goru po bilo koju cenu, uključujući i rat, stave pod svoju kontrolu".

"Srbija zato što misli da je vreme za novi pokušaj prekrajanja granica na Balkanu, a Rusija da bi poslala poruku NATO-u, EU i državama u regionu".

On je priznao da sve što se događalo u vezi sa ustoličenjem mitropoita Joanikija na Cetinju nije crkveno nego državno političko pitanje.

"Zato Crkva Srbije nije subjekt nego instrument. A vlada Crne Gore nije državni organ nego administracija jedne kvaziverske zajednice. Zato je ovo srpsko-ruski projekt. Mi upravo proživljavamo najagresivniji napad velikosrpskog nacionalizma na crnogorsku državu i crnogorski identitet u našoj novijoj istoriji", požalio se Ðukanović hrvatskom dnevnom listu, uz tvrdnju da "ovako nije bilo ni u vreme (Slobodana) Miloševića".

"Takvom politikom Srbija je produbila neprijateljstvo s Hrvatima, Bošnjacima, Albancima. Na red su došli Crnogorci", zaključio je šef crnogorske države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa