Region

Vlada Crne Gore tvrdi da je Krivokapićev sin bio maltretiran, MUP Srbije: Objasnićemo koliko god puta bude bilo potrebno

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2021

-

15:02

Vlada Crne Gore tvrdi da je Krivokapićev sin bio maltretiran, MUP Srbije: Objasnićemo koliko god puta bude bilo potrebno
Vlada Crne Gore tvrdi da je Krivokapićev sin bio maltretiran, MUP Srbije: Objasnićemo koliko god puta bude bilo potrebno - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC, Wikipedia.org/Rasho, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Crne Gore saopštila je da su sinoć, u Beogradu, pripadnici policije Republike Srbije na, kako je navedeno, "grub i nedopustiv način atakovali na sina predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića u trenutku kada se svojim automobilom parkirao ispred zgrade u kojoj, sa porodicom, živi jedna od kćeri Krivokapića".

U saopštenju crnogorske vlade je navedeno da je u pratnji Krivokapićevog sina, koji je štićena ličnost, bio policijski službenik Uprave policije Crne Gore.

Vlada Crne Gore u saopštenju tvrdi da su policijski službenici Republike Srbije, "repetirajući pištolje", zatražili od Krivokapićevog sina, u trenutku kada je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pri tom nikakav pisani nalog.

Takođe se navodi da su deca i unuci Krivokapića, iz bezbednosnih razloga, tokom noći iz Beograda doputovali u Crnu Goru.

"Užasnuti smo i zabrinuti zbog odnosa policije Republike Srbije prema deci crnogorskog premijera, posebno imajući u vidu da su zbog sličnih neprijatnosti kćerke premijera Krivokapića već jednom morale napustiti Beograd", dodaje se u saopštenju.

Vlada Crne Gore je navela da će sve dalje aktivnosti povodom tog slučaja preuzeti Ministarstvo spoljnih poslova.

MUP: "Nije problem kada nekom treba ponovo objasniti"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije ponovilo je da srpska policija nije maltretirala sina crnogorskog premijera Zdravka Кrivokapića, već da je postipila profesionalno i u skladu sa zakonom.

"Nije problem kada nekom treba ponovo objasniti, ali jeste problem kada neko neće da čuje objašnjenje. Кao što se u svom radu pridržava zakona i procedura tako će MUP Srbije strpljivo još jednom objasniti celokupnoj javnosti, a posebno Vladi Crne Gore šta se desilo sinoć u Beogradu, i ponavljaćemo objašnjenje koliko god bude bilo potrebno da se istina razume i prihvati", navodi se u saopštenju srpskog MUP-a.

Kako se dodaje, nakon primljenog obaveštenja na sistemu 192, da se u vozilu marke "mercedes" civilnih crnogorskih tablica "nalaze lica od kojih je najmanje jedno naoružano, pripadnici MUP-a Srbije su se dali u potragu za vozilom i licem".

"U skladu sa procedurama sačekalo se da se vozilo samo zaustavi iz razloga izbegavanja mogućnosti ugrožavanja bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju usled mogućnosti bekstva ili upotrebe vatrenog oružja primećenog u posedu jednog od putnika. Кada se vozilo zaustavilo, postupajući policajci su, vodeći računa o sopstvenoj bezbednosti, što jeste i mora biti prioritet u svakoj intervenciji policije, pokazali službeno oružje, identifikovali se i izvršili pretres", dodaje se u saopštenju.

Ističe se i da ne postoji "policija na svetu koja bi licu za koje se sumnja da ima oružje prišla bez ličnog naoružanja".

"Nestrpljivo čekamo da vidimo revolucionarne procedure crnogorske policije po kojima se bez oružja prilazi naoružanim licima. Nakon legitimisanja lica u pratnji sina premijera Crne Gore i njegovog predstavljanja kao pripadnika ličnog obezbeđenja, intervencija je završena, a oružje ostavljeno u posedu pripadnika MUP-a CG.

Naši pripadnici umeju da povise i ton dok prilaze naoružanim licima i nadamo se da to nije mnogo uznemirilo legitimisanu gospodu", poručuje se u saopštenju.

Pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, kako se dodaje, "ne znaju i ne treba da znaju da li je na našoj teritoriji sin predsednika Vlade Crne Gore, niti da li ima obezbeđenje".

"Ni jedan pripadnik MUP-a Srbije takođe ne kontroliše kretanje članova porodice Кrivokapić i njihovog obezbeđenja. Niti imamo tu želju, niti imamo to pravo. Da tako nešto radimo bez saglasnosti porodice Кrivokapić bili bismo optuženi da ih uhodimo i ometamo", ističe se, te dodaje:

"Кao što se vidi pripadnici PU za grad Beograd su postupili onako kako procedure nalažu, bez primene sile i sredstava prinude, u skladu sa procenom situacije. U pitanju je  rutinsko postupanje koje je dokumentovano u skladu sa procedurama. Ovakvih intervencija dnevno imamo na desetine i da akter nije lice iz porodice Кrivokapić, ne bi zaslužilo ni najmanju pažnju".

Još jednom podsećaju, kako se dodaje, da je ćerkama premijera Кrivokapića ponuđeno obezbeđenje čim im je otac postao štićena ličnost, a da su obezbeđenje odbile.

"Ukoliko su promenili mišljenje naše obezbeđenje im je na raspolaganju. Кo hoće da čuje, sve mu je objašnjeno, ko neće, objasnićemo koliko god puta bude bilo potrebno", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je sinoć da su apsolutno lažni navodi koji su se pojavili u pojedinim crnogorskim medijima da je policija Srbije navodno maltretirala sina Krivokapića.

MUP Srbije je naveo da je, postupajući po prijavi na sistem 192 da je primećeno lice koje ima pištolj i da se udaljilo vozilom marke "mercedes" ka Prokopu, patrola policije brzo locirala vozilo i bezbedno ga zaustavila.

Postupajući po procedurama, kao i svaka policija i pripadnici MUP-a Srbije su štiteći, na prvom mestu bezbednost svojih pripadnika, izvršili kontrolu i legitimisanje lica.

Nakon izvršenih provera policija se udaljila i ostavila im lično naoružanje, istakao je MUP Srbije.

Štićene ličnosti

Kako su ranije objavile "Vijesti", porodica predsednika Vlade Zdravka Krivokapića odlučila je da napusti Srbiju zbog, kako se navodi, "incidenta koji se dogodio u Beogradu". Naime, kako je "Vijestima" rekao izvor blizak porodici, srpska policija je navodno repetirala pištolj na Krivokapićevog sina i člana njegovog obezbeđenja.

Po zakonu, deca Zdravka Krivokapića su štićene ličnosti i to se odnosi i na boravak van državnih granica Crne Gore. Izvor objašnjava da su Krivokapićev sin i član obezbeđena pretresani zbog navodne dojave da su naoružani.

Iz porodice tvrde da je oružje koje poseduje obezbeđenje uredno prijavljeno zvaničnim organima Srbije.

Izvor "Vijesti" dostavio je je snimak dela incidentne situacije gde se vidi kako Krivokapićeva kćerka Jelena protestuje zbog ponašanja policije.

Ćerke Krivokapića, Jelena i Milena Krivokapić su krajem juna kazale da se ne osećaju bezbedno u Srbiji.

Nakon što su napustile Beograd, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Krivokapićeve ćerke da dođu u Srbiju i poručio im da su dobrodošle da žive ovde.

"Garantovaćemo im bezbednost, Srbija je zemlja dobrih domaćina i dobrih ljudi i kod nas suprotno ne sme da se dešava", kazao je Vučić.

One su tada saopštile da su odlučile da se vrate u Beograd.

Komentari (0)

Evropa