Region

Krivokapić: Događaji na Cetinju nisu slučajni, delo su kriminalnih grupa i dela političkih i bezbednosnih struktura

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

06/09/2021

-

19:13

Krivokapić: Događaji  na Cetinju nisu slučajni, delo su kriminalnih grupa i dela političkih i bezbednosnih struktura
Zdravko Krivokapić - Copyright Printskrin/Youtube/Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je na današnjoj konferenciji za medije da će se u narednih sedam dana analizirati situacija oko dešavanja na Cetinju i poručio da "niko neće biti pošteđen".

On je kazao da će "svi koji su se ogrešili na bilo koji način" snositi odgovornost.

"U komandnom delu odgovornosti će biti preispitan svaki čin svakog pojedinca koji je obezbedio ili nije obezbedio, uradio ili ne, delovao ili ne i to će u sledećih sedam dana biti urađeno i vi ćete biti informisani. Niko neće biti pošteđen, bez obzira na to koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti", poručio je Krivokapić.

On je naveo da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija je bio povod da određene strukture koje pripadaju određenom delu politike koja pokušava da od 30. avgusta prekroji rezultate izborne volje građana.

"To je bio važni trenutak u kome je trebalo da se ostvari ono što nije ostvareno - destabilizacija Crne Gore, uvođenje nereda i haosa i nepoštovanje Ustava i zakona", rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima zahvaljući odlučnoj akciji koju je Uprava policije i svi policajci, sa Vojskom "videli ste da je proteklo bez bilo kakvih povreda, a u jednom trenutku je događaj tretiran kao rizičan sa nesagledivim posljedicama".

Premijer je rekao da je sve bilo posledica nereformisanih pravosudnih organa i upitao zašto neko nije uradio posao.

On je naveo da događaji  nisu bili slučajni i da su delo kriminalnih grupa i dela političkih i bezbednosnih struktura.

"Svi su želeli da vide silu i da se na silu odgovori adekvatno. To se nije desilo i propali su planovi onih stratega koji su Crnu Goru 30 godina doveli u ovakvo stanje", rekao je Krivokapić.

Dodao je da su "ti stratezi imali informacije o tome što se sprema na Cetinju od strane Uprve policije".

"Sumnjam da je postojao, ne jedan, nego dva sistema koji ima samo sektor bezbednosti. To znam od oktobra 2020. godine i tragam gde se to nalazi. Niko to nije još otkrio jer nemamo tehnologiju koja to može da uradi" rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li se njegov poziv na odgovornost odnosi i na opoziciju, kazao je "da je nedopustivo da su i bivši i sadašnji predsednik bili na Cetinju".

"Oni su se dokazali gde su, ko su i šta žele. Ovo je bitka za očuvanje interesa, stečenih pozicija i možda najvažnije nekih navika, dogovorenih i uskraćenih poslova. Zašto je danas mitropolit pošao na Cetinje bez ikakve pratnje. Petog ne može, a šestog može", kazao je Krivokapić.

Poručio je i da "malo po malo, pravda će zakucati na svačija vrata".

On je naveo i da je Crna Gora nezavisna "i da je ne može ugorziti ni Srbija niti bilo koja država".

"Ovde žive ljudi koji nemaju alternativnu državu. Može neko da pokušava, ali nikakvog uticaja nije bilo sa strane. Ovo je projekat koji su radile isključivo osobe iz Crne Gore i mi koji smo sačuvali mir. Ovo je sve iznešeno kao novi metod koji će se izučavati u udžbenicima bezbednosti", kazao je Krivokapić.

Dodao je da se Crna Gora okreće isključivo ekonomskim reformama i da Vladu od njenog konstituisanja prate rušenja.

"Istrajaćemo ne zbog politike već zato što znamo šta je najbolje za Crnu Goru. Očekujemo da broj dezinformacija napokon splasne", kazao je Krivokapić.

Komentarušići puštanje na slobodu savetnika predsednika države Veselina Veljovića, Krivokapić je rekao da se "ne može čudu načuditi šta se dešava u pravosuđu".

"Pravosuđe je ostalo, ponavljam 50. put, jedina zarobljena institucija. Ne mogu sve da otkrivam šta se dešavalo ovih dana. Tužilaštvo nije doživelo smene, u okviru sudstva ne radi se punim kapacitetom. Ovde se govori o selektivnosti i pokušaju da se demonstrira nečija moć. Vreme će pokazati zašto neko nije uradio svoj posao" kazao je Krivokapić.

"Moj stav od početka je da se ustoličenje održi na Cetinju, ako je bilo upotrebe prekomerne sile i hemijskih sredstava da odrede stručnjaci i dokažu činjenicama", rekao je Krivokapić.

Komentari (0)

Evropa