Region

Đukanović: U Crnoj Gori dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTCG, Tanjug

15/09/2021

-

12:37

Đukanović: U Crnoj Gori dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije
Milo Đukanović - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je da su dešavanja u poslednjih godinu dana dovela u pitanje osnovne principe demokratije u Crnoj Gori, tvdeći da ima dosta primera koji to ilustruju.


"Gotovo da ne postoji oblast društvenog i političkog delovanja u Crnoj Gori u kojoj nisu dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije", naveo je Ðukanović povodom Međunarodnog dana demokratije, preneo je portal RTCG.

Rekao je da se u ovoj zemlji svedoči "urušavanju demokratskih institucija, političkoj i društvenoj polarizaciji, kampanji dezinformacija, dezavuisanju medijskog pluralizma i pretnjama novinarima, isključivosti i odsustvu demokratske participacije, izostanku odgovornosti i transparentnosti u radu".

"Nadam se da svi akteri počinju da shvataju da odgovore na ogromne izazove crnogorske demokratije ne možemo dati nikako drugačije do kroz dijalog i saradnju, i prihvatanje i podelu odgovornosti. Na svim nivoima i od svih učesnika", kaže Ðukanović.

Građani Crne Gore, dodao je, zaslužuju da žive slobodno u demokratskoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori.

Na svim organima vlasti je da poštuju demokratske standarde, i da uvek i svuda zaštite građanina, jer, kako navodi, "samo građanska Crna Gora može savladati teško breme podela i voditi zemlju dalje na evropskom putu".

Ukazao je da, iako su bili ohrabreni mirnom tranzicijom vlasti nakon parlamentarnih izbora i prvim priznanjem izbornih rezultata od uvođenja višestranačja, protekla godina demokratskog života u Crnoj Gori je potvrdila "istinitost teze da se demokratija ne uzima sama po sebi".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa