Region

Đukanović: Rusija pokušava na Zapadnom Balkanu da osujeti evropsku i evroatlantsku perspektivu

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2021

-

11:04

Đukanović: Rusija pokušava na Zapadnom Balkanu da osujeti evropsku i evroatlantsku perspektivu
Milo Đukanović - Copyright Tanjug AP/Spencer Platt

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da nije prekršio Ustav time što je pozivao da se ustoličenje mitropolita Joanikija premesti sa Cetinja, i da predsednik države apsolutno ima pravo da jasno saopštava svoje stavove o određenim pitanjima, bez obzira na odvojenost države i crkve.

"U ovom slučaju sam govorio o jednom pitanju koje je nosilo, da kažem, jedan potencijalno eksplozivan naboj koji je mogao da ugrozi i stabilnost Crne Gore i bezbednost ljudi koji su već najavili svoja okupljanja na Cetinju", rekao je Đukanović u intervjuu za Glas Amerike.

On je istakao da je smatrao da je racionalno to izmestiti sa Cetinja, ali se to nažalost nije dogodilo, što samo potvrđuje ono što je rekao da nije cilj ustoličenje nego demonstracija sile u odnosu na crnogorsku prestonicu kao simbol crnogorskog identiteta.

"Ruska destrukcija još nije zaustavljena"

Rekao je i da Rusija pokušava na Zapadnom Balkanu da osujeti evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja članica.

"To je bio pokretač ruske destrukcije prema Crnoj Gori već od 2016. godine kada se nalazila pred vratima NATO. Mi smo odoleli toj destrukciji, Crna Gora je ušla u NATO, ali to ne znači da je zbog toga zaustavljena ruska destrukcija", rekao je Đukanović koji Crnu Goru predstavlja na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

On je naveo da sada prisustvujemo još više razjarenoj ofanzivi iz Rusije prema Crnoj Gori i prema Zapadnom Balkanu sa idejom da se kažnjavanjem Crne Gore, na neki način, odvrate sve ostale zemlje iz regiona od članstva u NATO i članstva u Evropskoj uniji.

"Da li će Rusija u tome uspeti, ja se nadam da ne. Ako treba da vam kažem kakva je rešenost Crne Gore da sačuva svoje pravo na slobodan izbor budućnosti i da sačuva svoje pravo na već odabrani kurs evropske i evroatlantske integracije, reći ću vam da je to nepokolebljivo", istakao je Đukanović.

"Vlada se nije posvetila evroatlantskoj agendi"

Đukanović je istakao da crnogorska vlada nije uvažila preporuku zapadnih partnera koji su od nje zatražili nastavak i posvećenost evroatlantskoj agendi - posle političkih promena u zemlji, dodavši da u tom smislu, tokom poslednjih godinu dana, nije bilo, kako se izrazio, ni milimetarskog pomaka.

Podsetivši da su sva pregovaračka poglavlja u pristupnom procesu Crne Gore Evropskoj uniji otvorna pre prošlogodišnjih političkih promena, Đukanović je ukazao da se nije napravio ni polukorak.

"Onaj polukorak koji se sad očekuje je da nova vlada ispuni preduslove u poglavljima 23 i 24 koji se tiču vladavine prava, kako bi se EU oglasila sa ocenom da smo ispunili privremena merila koja su nam data i da bi nakon toga počeo proces zatvaranja otvorenih poglavlja. Do danas se to nije dogodilo. Prema tome, nema ni minimalnog pomaka. Ono što se dogodilo, nažalost, to su uglavnom bili incidenti u okviru odgovornosti naše vlade za funkcionisanje u NATO savezu", rekao je Đukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa