Region

Patrijarh Porfirije u Beranama: Stolica mitropolita crnogorsko-primorskog će uvek biti na Cetinju

Komentari

Autor: CDM,Vijesti

25/09/2021

-

17:22

Patrijarh Porfirije u Beranama: Stolica mitropolita crnogorsko-primorskog će uvek biti na Cetinju
Patrijarh srpski Porfirije stigao u Berane - Copyright Prinskrin/Youtube/Острог Тв Студио

veličina teksta

Aa Aa

Srpski patrijarh Porfirije stigao je u subotu u Berane gde će sutra ustoličiti novoizabranog Episkopa bidimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi.

Na dočeku Porfirija u Beranama bili su ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, poslanici DF-a Slaven Radunović, Jovan Vučurović, Milun Zogović, iz SNP-a Vladimir Joković i Dragoslav Šćekić…

U Beranama su se tokom dočeka Porfirija vijorile trobojke…

"Nema u crkvi granice, granice crkve se ne mogu promeniti kada god se promene granice država. Države postaju veće i manje, ali hristos i crkva nadilaze svaku granicu i ne postoji ustrojstvo i sila ovoga sveta koja može promeniti ustrojstvo crkve", kazao je Porfirije.

On je obraćajući se okupljenima ispred manastira Đurđevi stupovi u Beranama kazao da nema ništa protiv da se svako organizuje u svoju vrstu molitvene zajednice ako to njemu odgovara ali, kako je kazao, pod uslovom da ne ugrožava bilo koga niti elementarno ljudsko dostojanstvo.

"Ali bilo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može uzeti identite pravoslavnoj crkvi koja ima kanonsku jurisdikciju i na ovim prostorima", napomenuo je Porfirije.

On kaže da nisu bili obeshrabreni ni kada im, kako je kazao, nisu dali da uđu u svoju rođenu kuću u Cetinjski manastirir kako bi na tron uveli mitropolita Joanikija.

"Neko je hteo menjajući teze da ono što iz vere izvire iz litija ovoga naroda da prikaže kao nasilje, a zapravo nasilnim putem hteo je da spreči da uđemo u našu kuću. Ništa nemamo protiv toga da su oni protiv ali da sprečavaju da uđemo u svoju kuću znamo da je to podvala koja je htela da prikaže crkvu našu kao izvor svih nevolja. Kada proglasite nekoga da je sam po sebi zao dajete legitimno pravo svakome ko hoće da proglašenog zlim eliminiše", naveo je Porfirije.


On je istakao da nisu imali pravo da ne izvrše delo crkve.

"Da posle mnogo vekova budemo ti koji će okrenuti leđa sopstvenoj kući i ne ustoličimo mitropolita gde će uvek do svršetka sveta biti stolica mitropolita crnogorsko-primorskih", rekao je Porfirije.

On je dodao da oni koji kažu da crkva ima neke pretenzije, da ugrožava nečiji suverenitet, da se bori za vlast ovoga sveta, ili da ima bilo kakve slične težnje, oni obmanjuju narod.

"Nas zavarati ne mogu ali mnogi, naša braća, naši srodnici u kojima još nije prooklijalo autentično seme vere bivaju zavođeni i u odnosu na njih ponoviću, duh litija pokazao je kakav treba da bude naš stav. Neka bude ko šta hoće neka se oseća da pripada kom hoće narodu ma koliko mi ponekad mislili drugačije. Neko je kritikovao, veli nije izgovorio u Podgorici crnogorski narod. Neka bude ko god hoće Crnogorac, a onaj ne samo koji hoće nego koji zna svoje korne i stablo Vasojevićkog stabla zna da pripada Srpskom narodu", naglasio je Porfirije.

U crkvi nema Srba i Crnogoraca

To, kako dodaje, ne znači da oni ne prihvataju, ne razumeju, ne poštuju, ne grle i one koji žive pored njih, a deklarišu se i osećaju se kao Crnogorci.

"U crkvi hristovoj međutim ne samo da nema Srbina i Crnogorca, nema ni Grka ni Jevrejina, nema Albanca i Hrvata nema apsolutizovanja bioloških konteksta svoga postojanja. Samo onaj koji je oplemenio sebe Hristom on je upotrebio taj dar da pripada jednom narodu kao odskočnu dasku da preobražavajući se u svom narodu, upoznavajući najprije sebe, može da se otvori za drugog, da prihati drugog upravo onakvim kakav on jeste. A onaj koji ne zna ko je, koji ne zna sebe on naprosto ne može upoznati nikoga niti voleti ikoga. Voleti sebe, voleti sve kao dar božji moguće je samo u Hristu i kroz Hrista", zaključio je Porfirije.

Metodije je izabran je za Episkopa budimljansko-nikšićkog na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve održanom maja ove godine.

Ovo je drugi dolazak Porfirija u Crnu Goru otkako je izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve. 

Joanikije: Patrijarh nam je doneo blagoslov, mir i pomirenje

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije pozdravio je večeras u manastiru Ðurđevi stupovi patrijarha srpskog Porfirija i poručio da ga blagosloveni narod Eparhije budmljinsko-nikšićke dočekuje s radošću i željom da ga zagrli s ljubavlju i odanošću.

"Vi naša svetosti nastavljate delo Svetog Save da date novi zamah obnovi ove Episkpije i duhovnoj i graditeljskoj i svakoj drugoj. Vi nam donosite i blagoslov i mir i pomirenje, jer vršite službu Božju koja je služba pomirenja, prvo da se izmirimo sa Bogom, sa svojom savescću, a onda kao pečat svega - jedni sa drugima", naveo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Sve to, kazao je, da bismo prevazišli naše podele, razdore i raskole, da prepoznamo jedni druge kao braću po Hristu.

"Neka vaš dolazak bude blagosleven i neka bude srećno i blagosloveno ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija", poručio je mitropolit Joanikije i pozvao patrijarha Porfirija da blagoslovi prisutne.

Poželevši patrijarhu dobrodošlicu Joanikije je rekao i da patrijarh u ime Hristovo vodi ceo srpskii pravoslavni narod i sve narode u jurisdikciji Srpske pravoslavne crkve.

"Vi idete stopama Hristovim i stopama vašeg prethodnika Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je ovde (u manastiru Ðurđevi stupovi) pre punih osam vekova ustoličio prvog episkopa budmljanskog", rekao je, između ostalog mitropolit Joanikije.

On je opširno govorio o istorijatu manastira Ðurđevi stupovi i poručio da je "ova svetinja i narod koji se oko nje okupljao čuvao veru i oganj, žive pravoslavne iskonske hrišćanske vere".

Rekao je i da je nakon perioda "komunističkog bezbožja", patrijarh Pavle na inicijativu mitropolita Amfilohija blagoslovio obnovu ove Episkopije pre 20 godina.

"I, evo, kao što vidite ona je obnovljena i objedinjena oko svetinje i oko drugih svetinja i pokazala da je ostala verna Hristu Bogu i Svetom Savi i svojim svetinjama u svim najtežim vremenima", naveo je mitropolit.

Episkop Jovan skočio padobranom u čast patrijarha SPC

U čast dolaska patrijarha srpskog u Berane padobranom je skakao episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, a sa njim i Nenad Kuzmanović iz aero kluba "Nikšić", koji je nosio trobojku.

Ovaj skok okupljeni građani su pozdravili aplauzom, a vladika je po spuštanju rekao da se prizemljio.

Podgorički portal Dan prensi da ovo nije prvi put da vladika Jovan skače padobranom, a i nije jedini koji se bavi ovim sportom.

Nedavno je, naime, i vladika Metodije, koji će sutra biti ustoličen u Beranama, skakao na Kapinom polju u Nikšiću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa