Region

Patrijarh Porfirije danas u Crnoj Gori: Bez tenzija uoči ustoličenja episkopa Metodija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2021

-

13:43

Patrijarh Porfirije danas u Crnoj Gori: Bez tenzija uoči ustoličenja episkopa Metodija
Patrijarh Porfirije danas u Crnoj Gori: Bez tenzija uoči ustoličenja episkopa Metodija - Copyright eparhija.me

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije prisustvovaće sutra u Beranama ustoličenju episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Ðurđevi stupovi. Metodije će na ovom mestu naslediti Joanikija, koji je nedavno ustoličen kao mitropolit crnogorsko-primorski, a tenzije sa Cetinja se, po svemu sudeći, neće preliti i na Berane.

Kako prenose podgorički mediji, u Beranama su postavljeni bilbordi dobrodošlice uoči ustoličenja vladike Metodija.

Na bilbordima koje je postavio "Srpski klub Berane" su patrijarh Porfirije i vladika Metodije, uz poruku "dostojni", a u pozadini je manastir Ðurđevi Stupovi.

Iz SPC je najavljeno da će svečani doček Porfirija biti organizovano danas u 17:00 časova, a ustolličenje Metodija je predviđeno za sutra u 9:00.

Nema tenzija kao na Cetinju

Dok je ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju izazvalo velike proteste dela građana, pa je bilo i sukoba demonstranata sa policijom, očekuje se da će u Beranama ustoličenje, uoči kog je Vlada Crne Gore zbog epidemiološke situacije ograničila javna okupljanja na maksimum 50 ljudi, proteći bez sličnih incidenata.

U fokusu crnogorske javnosti je najavljena rekonstrukcija vlade, pa tako ni u medijima nema mnogo izjava zvaničnika koji se bave temom ustoličenja Metodija.

Jedan od onih koji su davali izjave povodom sutrašnjeg događaja u Beranama je potpredsednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović.

Prema njegovim rečima, postoji razlika između Berana i Cetinja, ali ipak bi trebalo biti oprezan.

E-Stock/Petar Jovanović

Sukobi policije i demonstranata uoči ustoličenja Joanikija

"Razlika između Cetinja i Berana je ta što je na Cetinju postojalo protivljenje lokalne zajednice, u Beranama toga nema. Da li neko može da dođe iz drugog grada i da napravi problem, to je moguće, ali država treba da omogući crkvi da ostvari svoja prava", rekao je Abazović nedavno za Prvu TV.

Još jedna razlika između ustoličenja na Cetinju i u Beranama, jeste potencijalno prisustvo premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

On je odlučio da je ipak bolje da se ne pojavi na Cetinju, dok je portalu Dan iz vlade nezvanično saopšteno da bi Krivokapić "trebalo da se pojavi" na svečanosti u Beranama.

U Beranama, dan pred ceremoniju ustoličenja Metodija na mestu episkopa budimljansko-nikšićkog, nema onakvih tenzija kakve su postojale pred događaj na Cetinju.

Ko je episkop Metodije?

Episkop dioklijski Metodije (Ljubiša Ostojić) rodio se 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, a nakon završene gimnazije se preselio u Podgoricu.

Tu je završio Ekonomski fakultet 2001. godine, a 2002. je došao u Cetinjski manastir, gde je zamonašen na prazničnom bdeniju 11. jula 2004. godine, dobivši ime Metodije.

Đakon je postao 2005. godine, a prezviter 2008. Dve godine kasnije, Metodije je postavljen za namesnika Cetinjskog manastira.

Metodije je 2013. godine diplomirao i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, a iste godine dobija i čin arhimandrita.

Od 2012. godine član je Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske Pravoslavne Crkve u ime Mitropolije crnogorsko-primorske. Takođe član je Eparhijskog saveta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske.

Čin episkopa, Metodije je dobio 2018. godine u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, od patrijarha srpskog Irineja.

Od tada je episkop dioklijski, a na ustoličenju u Beranama dobiće titulu episkopa budimljansko-nikšićkog, i tako zameniti Joanikija, koji je 5. septembra ustoličen na Cetinjskom manastiru za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa