Region

Skupština Cetinja usvojila zaključke: Podržana inicijativa za "vraćanje Cetinjskog manastira" CPC

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2021

-

17:51

Skupština Cetinja usvojila zaključke: Podržana inicijativa za "vraćanje Cetinjskog manastira" CPC
Skupština Cetinja usvojila zaključke: Podržana inicijativa za "vraćanje Cetinjskog manastira" CPC - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Cetinja je izglasala Inicijativu grupe građana za "vraćanje Cetinjskog manastira" nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

U zaključcima se navodi da Skupština Prestonice Cetinje podržava Inicijativu radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vernicima.

Za ovu inicijativu glasalo je 19 odbornika DPS-a, SD-a i SDP-a, kao i odbornik GP URA Slavko Janković.

Ostali odbornici GP URA ranije danas su napustili sednicu, a Demokrate nisu učestvovale u današnjem zasedanju, kao ni na prethodnom na kojem ovo bila tema.

Cetinjska filijala Uprave za katastar odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve za brisanje grada Cetinja iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Potom je usledila odluke vlade da Uprava za katastar prenese imovinu Cetinjskog manastira na državu Crnu Goru.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan je ovlašćen da sa nadležnim organima lokalne samouprave i advokatskog tima, pred nadležnim državnim organima, preduzme odgovarajuće pravne radnje kako bi se onemogućilo da se Cetinjski manastir, kako se navodi, "zaštiti od uzurpacije i devastacije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa