Region

Novi zakon porodiljama u Hrvatskoj omogućava punu platu, ali se uvodi i obavezno odsustvo za očeve

Komentari

Autor: Index, Jutarnji list

02/10/2021

-

08:10

Novi zakon porodiljama u Hrvatskoj omogućava punu platu, ali se uvodi i obavezno odsustvo za očeve
Novi zakon porodiljama u Hrvatskoj omogućava punu platu, ali se uvodi i obavezno odsustvo za očeve - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Naknada za porodiljsko tokom drugih šest meseci bolovanja nakon rođenja deteta u Hrvatskoj će se izmenama zakona izjednačiti s punom platom zaposlenog roditelja koji koristi bolovanje i to najverovatnije od druge polovine sledeće godine.

Istim zakonskim izmenama uvešće se i obavezno odsustvo za očeve, odnosno 10 radnih dana plaćenog bolovanja koje će otac koristiti zajedno s majkom odmah nakon rođenja deteta, a što je obaveza Hrvatske u skladu sa Direktivom EU o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i negovatelja.

Kako je Jutarnjem listu potvrđeno u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, koji je nadležan i za reguliranje novčanih naknada tokom bolovanja zbog rođenja deteta, u prvom tromesečju sledeće godine u vladinu proceduru biće upućen predlog novog Zakona o porodiljskim i roditeljskim naknadama s ovakvim predlozima.

"Prilikom planiranja normativnih aktivnosti te usklađivanja s Direktivom, Središnji državni ured za demografiju i mlade vodio se namerom da u okviru zakonskih promena, kao jednu od mera porodične i populacione politike, a u skladu s Programom vlade Republike Hrvatske od 2020. do 2024. godine, predloži osiguranje roditeljske naknade u visini pune plate za zaposlene i samozaposlene roditelje", odgovorili su, ne precizirajući kada bi takav predlog stupio na snagu.

Kako prenosi Index, ovaj predlog, kako bi Zakon bio usaglašen sa Direktivom EU, treba da bude usvojen najkasnije do 2. avgusta 2022. godine.

Komentari (0)

Evropa