Region

Utvrđeno šta je uzrok požara u bolnici u Tetovu u kome je stradalo 14 osoba; Zaev tvrdi da još nije video izveštaj

Komentari

Autor: Telma

05/10/2021

-

13:22

Utvrđeno šta je uzrok požara u bolnici u Tetovu u kome je stradalo 14  osoba; Zaev tvrdi da još nije video izveštaj
Utvrđeno šta je uzrok požara u bolnici u Tetovu u kome je stradalo 14 osoba; Zaev tvrdi da još nije video izveštaj - Copyright EPA/STRINGER

veličina teksta

Aa Aa

Pregrejan kabal do defibrilatora uzrokovao je požar u modularnoj bolnici u Tetovu, javila je danas makedonska televizija Telma. 

Pregrevanje je izazvalo paljenje u razvodnoj kutiji produžnog kabla u koji je bio uključeni punjač mobilnog telefona i drugi uređaj. To, kako navodi Telma, pokazuje forenzički izveštaj odeljenja za kriminalističko-tehnička ispitivanja i veštačenje Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je dostavljen Osnovnom javnom tužilaštvu u Tetovu.

Veštačenjem je utvrđeno da je do požara došlo usled električnog kratkog spoja na priključku kabla za defibrilator kojim je vršena reanimacija jednog pacijenta. Nakon što su uočili širenje plamena medicinsko osoblje je pokušalo da dga ugasi no došlo je do nekontrolinaog širenja vatre po čitavom objektu, navodi se u izveštaju Odeljenja za forenzičke preglede Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vatra se proširila po zgradi u vrlo kratkom vremenskom periodu i zbog toga što je vatra oštetila centralno snabdevanje kiseonikom, na šta su bili povezani svi hospitalizovani pacijenti. Osim toga, sam vazduh je bio zasićen povećanim procentom kiseonika u celoj bolnici.

Forenzičari su utvrdili i da u tavanskom prostoru zgrade nema pregrada između modula odnosno prostorija prostorija i hodnika koji bi usporili prenos vatre, zbog čega se požar brzo širio.

U javnom tužilaštvu ističu da je ovo veštačenje samo jedan od do sada izvedenih dokaza i najavljuju da se očekuju izveštaji i podaci za koje su izdali naloge i uputstva drugim nadležnim institucijama, kao i veštačenje koje će stići od tima veštaka iz Nemačke.

U tužilaštvu kažu da još postupaju po predmetu i preduzimaju druge radnje kako bi u potpunosti rasvetlili incident. Odluka javnog tužioca biće doneta nakon što se prikupe svi usmeni i materijalni dokazi o požaru u kojem je život izgubilo 14 ljudi.

Premijer nije odgovorio na pitanje kako će sada postupiti, jer tvrdi da nije video izveštaj.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da će najkasnije do srede izneti svoj stav o izveštaju stručnjaka o požaru u kovid bolnici u Tetovu jer ga, kako kaže, još nije pročitao.

Zaev je kazao da još nije pročitao izveštaj jer je objavljen verovatno dok je išao na konferenciju za novinare i zamolio novinare da sačcekaju na njegov stav dok ga pročita.

Upitan da li će možda podneti ostavku, on je kazao da će nakon što se prikupe sve informacije imati svoj stav i o tome i eventualnoj ostavci ministra zdravlja i njegovog zamenika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa