Region

Federacija BiH na putu da zabrani pušenje i u privatnim automobilima, čeka se podrška drugog doma Parlamenta

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2021

-

21:16

Federacija BiH na putu da zabrani pušenje i u privatnim automobilima, čeka se podrška drugog doma Parlamenta
Federacija BiH na putu da zabrani pušenje i u privatnim automobilima, čeka se podrška drugog doma Parlamenta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zastupnički dom Parlamenta FBiH danas je izglasao zakon kojim se zabranjuje konzumiranja duvana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i deca.


"Za" je glasalo 63, troje je bilo protiv, a dvoje uzdržano.

Parlamentarci su se danas nakon rasprave izjasnili na predlog Vlade o novom zakonu, koji bi trebalo da reguliše upotrebu duvana u javnom prostoru.

Predlog zakona sada ide na Dom naroda Parlamenta FBiH gde treba da dobije dovoljnu podršku da bi stupio na snagu, prenosi Klix.ba.

Predlog zakona predviđa da će od dana stupanja zakona na snagu svi imati 18 meseci da stvore uslove za sprovođenje zakona, a kazne se neće primenjivati u tom periodu.

Zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda

Radi se o do sada najstrožem zakonu koji podrazumeva potpunu zabranu konzumiranja duvana i duvanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, mestu rada i javnom prevozu.

Takođe, zabranjuje se i konzumacija duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloletne osobe. Izuzetak je konzumiranje duvana za žvakanje i duvana za šmrkanje.


Ovaj predlog zakona se primenjuje na duvan, duvanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule...) za pušenje, uključujući elektronske cigarete, bezdimne duvanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Takođe, zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

Komentari (0)

Evropa