Region

Incko podneo ostavku, Šmit dolazi na njegovo mesto

Komentari

Autor: Nezavisne

27/05/2021

-

15:24

Incko podneo ostavku, Šmit dolazi na njegovo mesto
Incko podneo ostavku, Šmit dolazi na njegovo mesto - Copyright EPA/FEHIM DEMIR

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Ujedinjenih nacija u BiH Valentin Incko podneo je ostavku, a Kristijan Šmit imenovan je za novog visokog predstavnika, potvrđeno je "Nezavisnim" iz više izvora.

Šmitovo imenovanje dogovoreno je još krajem prošle godine, ali je Nemačka, koja ga je zvanično kandidovala, čekala da u SAD na dužnost stupi nova administracija.

Nakon što je u aprilu na najvišem nivou i zvanično Amerika dala zeleno svetlo za Šmitovo imenovanje, preostalo je samo da se ovo pitanje formalizuje na prvom narednom sastanku. 

"Nezavisne" su imale informaciju da bi Šmit mogao biti zvanično potvrđen na narednoj sednici Saveta za sprovođenje mira, početkom narednog meseca.   

Inckova ostavka, odnosno Šmitovo imenovanje, stupa na snagu 1. avgusta.

Ambasada Rusije u BiH je bila protiv imenovanja Šmita za visokog predstavnika.

Šmit: Najvažnije da BiH ispratimo na putu ka EU


Kristijan Šmit, novoizabrani visoki predstavnik u BiH, izjavio je danas da će osnova njegovog delovanja biti da radi u saglasnosti s predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim funkcionerima, građanima BiH i mladim ljudima.

"Najvažnije je da zemlju ispratimo na njenom izazovnom putu ka Evropi", istakao je Šmit u izjavi za banjalučke Nezavisne novine.

Raduje se, kaže, da ga je Upravni odbor na predlog nemačke vlade izabrao i dodelio mu zadatak da bude naslednik Valentina Incka.

"Zahvalan sam Incku na njegovom izvanrednom angažovanju u obavljanju funkcije visokog predstavnika na korist ljudi u BiH. Uveren sam da će besprekorno obavljati svoj svoj posao do 1. avgusta 2021. godine. A što se tiče mojih izjava, stvar je dobre prakse da do preuzimanja funkcije ostanem uzdržan u davanju političkih izjava o BiH", rekao je Šmit.

Vučić: Dodik izrazio nezadovoljstvo zbog visokog predstavnika

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je danas da je na ručku sa patrijarhom Porfirijem i episkopima SPC predsedavajući i srpksi član Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio nezadovoljstvo odlukom o postavljanju novog visokog predstavnika u BiH.

"Dodik je upoznao arhijere i patrijarha sa situacjim u Republici Srpskoj, jasno i nedvosmisleno rekao da RS izražva nezadovoljstvo sa potpuno jasnom odlukom da se postavi novi visoki predstavnik za BiH. Videćemo", rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija nešto uzdržanija po tom pitanju, ali da će, kao i uvek, biti podrška našem narodu u Republici Srpskoj.

Prethodno je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao da je ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka blef je međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi, izjavio je danas u Beogradu

"On je podneo ostavku u nameri da se provuče (Kristijan) Šmit i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom", rekao je Dodik u Beogradu na tribini pod nazivom "Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH".

Ruska ambasada: Visoki predstavnik imenovan bez odobrenja SB

Povodom ostavke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i imenovanja Kristijana Šmita za njegovog naslednika oglasila se i Ruska ambasada u BiH koja nije podržala odluku Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC).

"Ruska Federacija izražava svoje odlučno neslaganje s ovim imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH", navodi se u saopštenju, prenosi Klix.ba.

S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Saveta bezbednosti UN u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN, Kancelarija Visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Savetu bezbednosti UN, smatraju u ambasadi Rusije u BiH.

"Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Saveta bezbednosti UN neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Dejtona", dodali su, prenosi Tanjug.

Ruska ambasada u BiH na kraju poziva partnere da još jednom procene posledice svojih "nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka" koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH.

Komentari (0)

Evropa