Region

Ðukanović: Vlada Crne Gore je pešadija antisrpskog nacionalizma

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2021

-

14:23

Ðukanović: Vlada Crne Gore je pešadija antisrpskog nacionalizma
Ðukanović: Vlada Crne Gore je pešadija antisrpskog nacionalizma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U organizaciji Atlantskog saveza u Crnoj Gori je počeo 2BS Forum na kojem je predsednik Milo Ðukanović kazao da se stabilnost njegove zemlje može učvrstiti jedino kroz proces evropskih integracija, ali da predstavlja problem kada sa partnerskih adresa stignu oskudne poruke koje su ozbiljno zamagljivanje evropske perspektive.

Prema njegovim rečima, to daje krila "uspavanom nacionalizmu iz 95. godine, koji nikada nije odustao uz poruku da je Crna Gora postala nezavisna da bi bila članica Evropske unije i NATO-a".

"Danas prisustvujemo hibridnom ratu protiv Zapada i Evrope, a Crna Gora već par godina probija uši upozoravajući na to. Zapadni Balkan je podoban teren zato što Rusija ovde računa na proruske sentimente", naveo je crnogorski predsednik.

Govoreći o nedostatku interesovanja Evrope, Ðukanović dodaje i da je kineski kaptital u gradnji crnogorskog autoputa posledica upravo toga što sa evropskih adresa nije bilo podrške za taj projekat.

"Dok EU to shvati život ne može da stane. Mi moramo da se razvijamo i onda dolaze drugi. Naš izbor je EU i NATO", rekao je Ðukanović i dodao da je očigledno "da sada neki pokušavaju da urade ono sto nisu uspeli ranih devedesetih", rekao je Đukanović.

Vidimo, kazao je Ðukanović, da se vraćaju na ideju da bi na Zapadnom Balkanu trebalo napraviti tri homogene, odvojene i uvećane države, što bi trebalo da se dogodi na štetu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Govoreći o aktuelnoj Vladi Crne Gore, Ðukanović je rekao da su "oni zapravo pešadija velikosrpskog nacionalizma".

"Manji potok uvire u veći i zato strategiju državne politike ne može određivati manja nego veća koalicija. Vlada je nefunkcionalna i treba je smeniti jer je njen mandat propadanje Crne Gore. Izlaz vidim kroz bolje razumevanje proevropskih snaga, a iz ovakvog stanja se jedino izlazi kroz nove izbore", rekao je Ðukanović.

Kada je reč o podelama, Ðukanović smatra da su sva politička savremena društva podeljena, počev od američkog. Govoreći o događajima na Cetinju, Ðukanović je rekao da je pogrešna percepcija da je postojao sukob između države i crkve.

"Ovde nije reč o ugroženosti vere već o zloupotrebi crkve kao jedinog preostalog mehanizma velikosrpske politike", rekao je Ðukanović, preneo je podgorički portal Dan.

Tadić kao svaki slabić odgovornost prebabcuje na drugog

Ðukanović je optužio je bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da pokušava da svoju odgovornost za, kako je rekao, političke poraze u Srbiji prebaci na nekog drugog. Upitan da li je doprineo da Aleksandar Vučić postane predsednik Srbije, Ðukanović je kazao da su to tvrdnje koje izriče Tadić.


"Zato što, kao i svaki slabić odgovornost pokušava da prebaci na nekog drugog. Da li mislite da bi, kada bih danas primio lidere opozicije Srbije, oni pobedili. Dakle, ni tada nije pomoglo", kazao je Ðukanović na današnjem 2BS Forumu, a prenele su podgoričke Vijesti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa