Region

Đukanović optužio SPC da je "infrastruktura srpskog nacionalizma"

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2021

-

09:25

Đukanović optužio SPC da je "infrastruktura srpskog nacionalizma"
Milo Đukanović - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović ponovio je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da je, kako je naveo, "jedina prekogranična infrastruktura srpskog nacionalizma".

Ðukanović je za slovenačko Delo tvrdi da je reč o "instrumentalizaciji verske zajednice za rušenje suverenosti susednih država da bi se ostvario projekat velike Srbije, ovog puta pod parolom 'srpskog sveta'", prenosi portal CdM.

Predsednik Crne Gore smatra da je devedesetih godina srpski nacionalizam promovisao ideju o svim Srbima u jednoj državi, a da je danas, umesto toga, prisutna parola "srpski svet" i da jer to samo drugačije oblikovan isti cilj. Prema mišljenju Ðukanovića, "velikosrpski nacionalizam je izgubio svoje uporišne tačke u Hrvatskoj i na Kosovu" i ostale su mu, kako je naveo, "Crna Gora i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini".

On je rekao da je Crna Gora "izuzetno odlučna" da ne dozvoli ponavljanje tragedije s kraja 20. veka i da je politika Crne Gore bila i ostala da protiv srpskog ili bilo kog drugog nacionalizma ne želi da se bori crnogorskim nacionalizmom, nego, kako je naveo, "državljanskim konceptom našeg društva".

Govoreći o suprotstavljanju nekoliko važnih članica širenju EU na Balkan, Ðukanović je ocenio da je prva posledica toga to da su proevropske sile na Zapadnom Balkanu izgubile deo reformske pokretačke snage.

Kao drugu lošu posledicu Ðukanović je naveo da je, kad nema Evropske unije u jednom regionu, logično da se na njeno mesto probiju drugi, dodajući da danas ulaze treće države sa svojim interesima, a ti interesi su, prema njegovom mišljenju, u suprotnosti ne samo s evropskom perspektivom regiona, nego i sa evropskim sistemom vrednosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa