Region

Alarmantni podaci: U Rumuniji više od 500 umrlih za dan, pacijenti leže u hodnicima bolnica, teško u celom regionu

Komentari

Autor: Tara Tomović

19/10/2021

-

18:04

Alarmantni podaci: U Rumuniji više od 500 umrlih za dan, pacijenti leže u hodnicima bolnica, teško u celom regionu
Alarmantni podaci: U Rumuniji više od 500 umrlih za dan, pacijenti leže u hodnicima bolnica, teško u celom regionu - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Dok je delta soj u potpunosti preuzeo region, uz 7.664 novozaraženih i 54 preminulih u poslednja 24 sata, Srbija je definitivno jedna od zemalja sa najtežom epidemijskom situacijom. Međutim, malo je poznato da je u susednoj Rumuniji situacija alarmantna, dok se dnevno beleži više stotina preminulih i preko 10.000 zaraženih.

S druge strane, u Bugarskoj je zabeležen najveći broj obolelih od marta, dok je samo jedna četvrtina nacije potpuno vakcinisana. U Albaniji je broj novoobolelih u opadanju, dok je broj preminulih u porastu.

Pogledajte korona presek za zemlje regiona:

Rumunija

Rumunija je zabeležila jednu od najvećih stopa smrtnosti od kovida 19 po glavi stanovnika, podaci su portala Our World in Data, a samo u toku jučerašnjeg dana zaraženo je još 10.144 ljudi, kao i 561 smrtni ishod.

Zemlja članica EU registrovala je 18,2 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, odmah iza Senta Vinseta i Grenadina.

Bolnice u Rumuniji rade sa opterećenim kapacitetom, a u infektivnoj klinici "Matei Bals" u Bukureštu kreveti se postavljaju i u hodnicima.

AP Photo

 

Zemlje EU pomogle su slanjem lekova i opreme, a ono što je upečatljivo jeste da je Rumunija pretposlednja zemlja u Uniji sa najmanjom stopom vakcinacije.

Štaviše, kancelarija SZO za Evropu saopštila je da povećava podršku Rumuniji nakon skoka u broju slučajeva tako što će poslati višeg stručnjaka koji će pomoći u jačanju odgovora zemlje na pandemiju, zajedno sa 34 hiljade brzih testova i 200 koncentratora kiseonika.

Ova tehnička podrška pokrivaće "nadzor, kliničko vođenje, informisanje o riziku i angažovanje zajednice na uvođenju vakcina", navodi se u saopštenju SZO za Evropu.

Bugarska

Tokom prethodnog dana u Bugarskoj je prijavljeno 4.979 novih slučajeva, što je najveći dnevni broj od marta, dok se najsiromašnija članica EU bori sa sve zaraznijom varijantom delta.

U poslednja 24 sata od virusa je preminulo 214 ljudi, podaci su Ministarstva zdravlja za 19. oktobar, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva u zemlji porastao na 22.488 od početka pandemije.

Čak 84 odsto novih infekcija prijavljeno je među nevakcinisanim osobama, a 94 odsto preminulih je nevakcinisano.

Samo jedna četvrtina odrasle populacije je potpuno imunizovana.

Severna Makedonija

Samo 106 novih slučajeva zabeležila je juče Severna Makedonija, dok je aktivnih slučajeva 6.759. Uprkos blagom padu u broju zaraženih u poslednjih nekoliko nedelja, juče je preminulo 24 ljudi.

Albanija

Albanija beleži manji broj zaraženih nego krajem avgusta i početkom septembra ali i veći broj preminulih. Tako je juče obolelo još 217 ljudi dok je preminulo njih devetoro.

Crna Gora

U poslednja 24 sata u Crnoj Gori je prijavljeno šest smrtnih ishoda, dok je najmlađi pacijent imao 56, a najstariji 86 godina.

Registrovano je 560 novih slučajeva, a testirano je 3.169 ljudi. Najviše zaraženih dolazi iz Podgorice i Nikšića.

Iz Instituta za javno zdravlje ove zemlje ukazuju i da je 90 odsto hospitalizovanih pacijenata nevakcinisano i pozivaju građane da se što pre imunizuju.

Inače, nešto manje od polovine odraslog stanovništva je revakcinisano.

BiH

Pre samo mesec dana BiH je, prema podacima woldometersa izbila na prvo mesto u Evropi po smrtnosti na milion stanovnika. Čini se da se situacija blago popravlja, iako se ne može reći da je zadovoljavajuća.

Naime, prema jučerašnjim podacima u Bosni i Hercegovini su od posledica kovid infekcije preminule 44 osobe. U toj zemlji registrovano je 270 novozaraženih od 1.122 testirana uzorka, saopštili su entitetski Zavodi za javno zdravstvo i distrikt Brčko.

AP Photo

 

Hrvatska

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj popeo se danas na ukupno 9.894, a samo u poslednja 24 sata zaražena je 1.741 osoba. Među njima je 947 pacijenata na bolničkom lečenju, a od toga na respiratoru njih 128.

Mađarska

Komšijska zemlja zabeležila je 859 obolelih u poslednja 24 sata i 16 preminulih. Jednom dozom vakcine imunizovano je ukupno 5.926.446 ljudi, a u potpunosti je vakcinisano nešto više od 58 odsto nacije.

Komentari (0)

Evropa