Region

Hrvatska kupuje 12 "rafala", cena - milijardu evra

Komentari

Autor: Index.hr

28/05/2021

-

14:37

Hrvatska kupuje 12 "rafala", cena - milijardu evra
Hrvatska kupuje 12 "rafala", cena - milijardu evra - Copyright EPA/JAGADEESH NV

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska vlada odobrila je kupovinu 12 francuskih borbenih aviona "F3R rafal", a premijer Andrej Plenković rekao je da će time promeniti stratešku snagu zemlje. Prethodni pokušaj Zagreba da kupi izraelske lovce F-16 "barak" krajem 2018. godine blokirao je Pentagon. Amerika je sada podržala hrvatsku nabavku francuskih aviona.

Hrvatska vlada je jednoglasno usvojila studiju o nabavci 12 francuskih borbenih aviona "F3R rafal" i zaključila da je to najbolja ponuda, preneo je portal Indeks.hr.

Naveo je da će se za nabavku aviona izdvojiti 999 miliona evra, što je ocenjeno kao najpovoljnija ponuda.

"Novim avionima osiguraćemo zaštitu, steći moćno strateško sredstvo odvraćanja i podići nacionalnu sigurnost na nivo kakav nikad nismo imali", rekao je Plenković.

Istakao je da je u pitanju "najveća investicija u hrvatske oružane snage" i "najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira i sigurnosti hrvatskih građana".

"Značajnim podizanjem sigurnosti zemlje Hrvatska će postati i atraktivnije za strane ulagače, jer će se povećati razina sigurnosti za njihova ulaganja", kazao je Plenković. 

Ministar odbrane:Nabavka ratnih aviona odvraća moguće agresore

Ministar odbrane Hrvatske i izaslanik predsednika vlade Mario Banožić izjavio je danas da nabavka novih višenamenskih ratnih aviona "odvraća moguće agresore" i ocenio da Hrvatska sa "ovakvom opremljenošću više ne može biti napadnuta".

"Danas se Hrvatska vojska i hrvatski vojnici opremaju sredstvima o kojima se moglo samo sanjati. Mnogo puta smo rekli nakon Drugog svetskog rata da više neće biti rata, ali bilo je rata. Mi se danas opremamo da bi odvratili moguće neprijatelje od hrvatske države", rekao je Banožić, prenosi HINA.

On je to izjavio tokom proslave 30. godišnjice osnivanja 109. brigade Zbora narodne garde Vinkovci.

Komentari (0)

Evropa