Region

Fikret Abdić opozvan sa funkcije načelnika opštine Velika Kladuša

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

19:41

Fikret Abdić opozvan sa funkcije načelnika opštine Velika Kladuša
Fikret Abdić - Copyright AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Opštinsko veće Velike Kladuše izglasalo je danas opoziv Fikreta Abdića sa funkcije načelnika opštine, a konačnu odluku treba da donesu građani na referendumu.

Inicijativu za opoziv Abdića (82) pokrenuli su odbornici SDA, NES-a, SDP-a, Naše stranke, jedan odbornik DNZ-a i dva nezavisna, koji su formirali novu skupštinsku većinu.

Abdiću zameraju, kako su naveli, nerad, višemesečni izostanak sa posla, izbegavanje saradnje sa višim nivoima vlasti, kao i nedostavljanje materijala Opštinskom veću zbog čega su, kako trvde, zaustavljeni privredni i svaki drugi razvoj Velike Kladuše, prenosi RTRS.

Glasanju o opozivu prethodilo je formiranje nove skupštinske većine, pošto su odbornici Laburističke stranke, čiji je Abdić bio kandidat na lokalnim izborima, napustili sednicu, ne želeći da se inicijativa o opozivu načelnika Velike Kladuše uvrsti u dnevni red sednice.

Ako građani na referendumu potvrde stav većine u Opštinskom veću, biće imenovan vršilac dužnosti i raspisani vanredni izbori za načelnika Opštine Velika Kladuša.

Abdić je načelnik opštine Velika Kladuša od 2016. godine.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su ga krajem septembra na osnovu Interpolove crvene poternice, koja je raspisana na zahtev zvaničnog Zagreba zbog optužbi za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prenosu prava vlasništva, pri čemu je ukupna počinjena šteta skoro dva miliona kuna (oko 275.000 evra).

Prošle godine Abdić je priveden po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, koje ga tereti za više krivičnih dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Optužen za ratni zločin u BiH

Županijski sud u Karlovcu 2002. godine pravosnažno je osudio Abidća na kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene u BiH od 1993. do 1995. godine, ali je kasnije ta kazna smanjena na 15 godina.

Iz zatvora u Puli pušten je 2012. godine, nakon dve trećine odslužene kazne.

Fikret Abdić, poznat pod nadimkom Babo, osnivač je kombinata "Agrokomerc", jednog od najmoćnijih privrednih giganata na prostoru bivše Jugoslavije, ali i akter jedne od najvećih privrednih afera u bivšoj Jugoslaviji.

Optužen je 1987. pored ostalog, za izdvanje menica bez pokrića u vrednosti od oko 400 miliona dolara.

Osuđen je na četiri godine zatvora, ali ta presuda nikada nije postala pravosnažna.

Komentari (0)

Evropa