Region

Mediji preneli da je Fikret Abdić uhapšen, njegova ćerka to negira

Komentari

Autor: Tanjug, Klix.ba

30/09/2021

-

09:41

Mediji preneli da je Fikret Abdić uhapšen, njegova ćerka to negira
Fikret Abdić - Copyright AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Fikreta Abdića, aktuelnog načelnika Velike Kladuše. Međutim, njegova ćerka Elvira Abdić-Jelenović, negirala je danas da je njen otac uhapšen po interpolovoj poternici.

"Abdić nije otišao ni u Sarajevo ni u Banjaluku, kako su najavljivali službenici", on je "ovoga jutra došao na posao", rekla je Elvira u video poruci objavljenoj na internet stranici Laburističke stranke.

Ona je objasnila da je njen otac odbio da bude priveden bez prisustva advokata.

"On je rekao da neće ići bez svog advokata, da ga mogu vezati i odvesti na silu, međutim istina je da mi ne znamo o čemu se radi...", rekla je Abdićeva ćerka.

Rekla je i da je tokom sinoćnje akcije pomisilila da se radi o šali, s obzirom na to da su, kako je rekla, proslavljali očev rođendan.

Mediji u BiH preneli su danas da je Fikret Abdić, poznatiji kao Babo, uhapšen po poternici Interpola, koja je raspisana na zahtev Zagreba, a koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

Fikret Abdić poznatiji kao Babo uhapšen je sinoć na osnovu Interpolove crvene poternice, koja je raspisana na zahtev zvaničnog Zagreba. Abdić je, kako prenose mediji u BiH, priveden u Regionalnu kancelariju SIPA u Banjaluci.

Iz Laburističke stranke su saopštili da je Abdić uhapšen na njegov 82. rođendan.Hapšenje su snimili članovi njegove porodice.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna.

Kako prenosi portal Klix.ba, Vrhovni sud Hrvatske u decembru 2019. godine prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za krivično delo zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za krivična dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlašćenja i omogućavanje drugome sticanja protivpravne imovinske koristi.

Fikret Abdić se tereti da je 2001. fiktivno posudio "Agrokomercu" 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme - vilu u Voloskom vrednu 1,9 miliona kuna. Takođe se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smeo, jer više nije bio direktor jedne od "Agrokomercovih" firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja negirala krivicu.

Komentari (0)

Evropa