Region

Kupili devojčicu, prisilili je na brak i zlostavljali: U Slavonskom Brodu pod istragom četiri osobe

Komentari

Autor: Jutarnji

27/10/2021

-

12:44

Kupili devojčicu, prisilili je na brak i zlostavljali: U Slavonskom Brodu pod istragom četiri osobe
Kupili devojčicu, prisilili je na brak i zlostavljali: U Slavonskom Brodu pod istragom četiri osobe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Protiv četiri osobe Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu pokrenulo je istragu zbog trgovine ljudima, otmice i pokušaja nanošenja teških telesnih povreda na štetu 15-godišnje devojčice, koju su roditelji prodali i prisilili da se uda za 14-godišnjaka.

Kako piše Jutarnji, Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči 35-godišnjeg hrvatskog državljanina i 30-godišnju srpsku državljanku, roditelje 14-godišnjeg dečaka, da su početkom juna ove godine u gradu na području Brodsko-posavske županije s roditeljima 15-godišnjakinje, 36-godišnjim ocem i 37-godišnjom majkom, hrvatskim državljanima, dogovorili prisilni brak devojčice s njihovim sinom, kao i cenu prodaje.

Devojčica se protivila takvom braku, ali joj je otac zapretio fizičkim nasiljem i odlučio je da je proda, piše Jutarnji. Tužilaštvo sumnjiči roditelje dečaka da su na štetu devojčice počinili kazneno delo trgovina ljudima, protivpravnog oduzimanja slobode, odnosno da su je zatvorili, te da su pokušali da joj nanesu teške telesne povrede. Otac se sumnjiči za pretnje ali i za, isto kao i majka devojčice, trgovinu ljudima.

Robert Radić, predsednik Veća Roma Brodsko-posavskog okruga i dugogodišnji predsednik Udruženja Roma "Ludari", kaže da je čuo za taj slučaj, ali da se dečji brakovi odavno ne ugovaraju.

"Kao predstavnik Roma moram reći da u Slavonskom Brodu postoje dve grupe pripadnika Roma, a ja mogu da govorim u ime Roma koji su od 1961. godine naseljeni u naselju pri Mesnom odboru 'Josip Rimac'. To naselje vodim više od 20 godina i do sada nikada nije bilo trgovine ljudima ni prodaje dece niti su se ugovarali maloletnički brakovi. U mom naselju postoje Romi koji govore rumunskim jezikom, ali postoji i druga, manja, grupa u Slavonskom Brodu koja govori romski. Ne znam da li je među njima ugovaranje dečjih brakova i dalje tradicija, ali mi se protiv takvih brakova borimo edukacijama, baš da osvestimo mlade da ne ulaze u prerane odnose", rekao je on.

Dodao je i da kod njih takve tradicije nema i da stoje iza toga.

"Upravo 27. i 28. novembra organiziramo jednu takvu edukaciju sa Savezom Roma 'Kali Sara'. To što se dogodilo bilo je izuzetak i bio sam zgrožen kada sam to čuo. Zahvalio bih nadležnim institucijama što su odmah reagovali i odradili odličan posao", rekao je on za Glasa Slavonije.

Komentari (0)

Evropa