Region

Počelo još jedno ponovljeno suđenje Glavašu, izjasnio se da ne razume optužnicu

Komentari

Autor: Jutarnji.hr

27/10/2021

-

17:01

Počelo još jedno ponovljeno suđenje Glavašu, izjasnio se da ne razume optužnicu
Počelo još jedno ponovljeno suđenje Glavašu, izjasnio se da ne razume optužnicu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je ponovljeno suđenje ratnom čelniku sekretarijata za obranu za ratni zločin u Osijeku 1991.godine.

"Ja ovu optužnicu uopšte ne razumem. Želeo bih sudu da predam podnesak zašto je ne razumem. A kad je ne razumem, ne mogu se o njoj ni izjašnjavati", rekao je Glavaš, prvooptuženi u slučaju selotejp i garaža, na još jednom, ponovljenom suđenju, Draženu Kevriću, predsedniku sudskog veća zagrebačkog Županijskog suda koje ponovno sudi za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine, prenosi Jutarnji.

Za Glavaša i šest suokrivljenika proces će ući i u četvrtu deceniju nakon događaja te ratne godine. Jedan od oštećenih Radoslav Ratković u međuvremenu je preminuo, a postupak koji je danas opet bio na početku zastao je i nastaviće se 10. februara sledeće godine.

Pet suokrivljenih s Glavašem koji su danas bili na raspravi izjasnili su se da nisu krivi nakon što je ponovno pročitana optužnica.

Glavaševa obrana predlagala je da se kao svedok ispita i novinar Slobodne Dalmacije Ivica Šola jer mu je u pismu iz zatvora u Remetincu bivši premijer Ivo Sanader pisao da ima saznanja o političkom progonu protiv Glavaša, ali da o tome još ne želi javno govoriti. Ni o tom dokaznom predlogu nije odlučeno.

Suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom februara 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda iz marta 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

 

Komentari (0)

Evropa